Vrijdag 19/08/2022

Arco

Dossier rond Arco belandt juridisch op de lange baan: verjaring niet uitgesloten

null Beeld Foto Benoit De Freine
Beeld Foto Benoit De Freine

In het Arco-dossier blijkt dat de pleidooien in de omvangrijke rechtszaak van ruim 2.000 coöperanten, bijgestaan door het advieskantoor Deminor, pas in juni 2021 worden gehouden. Dat is zeven jaar na de start van de procedure en bijna tien jaar na de val van Dexia en grootaandeelhouder Arco, zo schrijven De Tijd en L'Echo. Zelfs een verjaring valt niet uit te sluiten.

Redactie

Deminor dagvaardde meerdere Arco-vehikels, ex-Arco-topvrouw Francine Swiggers, de Belgische staat en Belfius. In het getouwtrek tussen de partijen over de agenda van de rechtszaak heeft Deminor aan het kortste eind getrokken. Erik Bomans, partner van het advieskantoor, reageert teleurgesteld. "De tegenpartijen probeerden de zaak zo lang mogelijk te rekken. Daar zijn ze in geslaagd."

Er lopen nog andere rechtszaken rond Arco, waaronder die van advocaat Geert Lenssens, namens de actiegroep Geld terug van Arco, tegen Belfius. Die wordt pas volgend jaar gepleit omdat Belfius Arco dagvaardde. Lenssens heeft ook een procedure tegen de staat in de pijplijn zitten.

Alle rechtszaken worden mogelijk overbodig als de regering tijdig met een alternatief voor de afgeschoten Arco-staatsgarantie komt. Maar zonder plan B van de overheid dreigt verjaring voor de coöperanten die geen juridische stappen hebben gezet, waarschuwt Bomans.

"Dit zou uitvoering van plan B voor coöperanten kunnen vertragen"

Dat het Arco-dossier juridisch op de lange baan wordt verschoven, zou wel eens een vertragend effect kunnen hebben op de snelle uitvoering van het plan B voor de coöperanten. Dat zegt N-VA-Kamerlid Peter Dedecker. "Als zo'n plan B is uitgewerkt, maar er is nog een rechtszaak hangende, zullen veel coöperanten misschien niet intekenen omdat er nog veel onzekerheid is", zegt hij. "Dat zou een snelle realisatie van het plan in de weg staan."

Volgens Peter Dedecker is de vertraging geen goed nieuws. "Dit is een erg spijtige zaak voor de coöperanten, die intussen wel lang genoeg hebben gewacht", reageert hij. "Als het Arco zou zijn dat de zaak heeft willen vertragen, waar ik voor de duidelijkheid geen aanwijzingen voor heb, dan toont dat nog maar eens aan wat voor een organisatie het is. De spaarders hebben recht op een snelle rechtsgang en Arco moet daarin zijn morele verantwoordelijkheid nemen", zegt Dedecker.

Ook voor de uitwerking van de nieuwe regeling voor een financiële compensatie voor de 800.000 Arco-coöperanten, is dit volgens Dedecker geen goed nieuws. Nadat de Europa de oplossing van de regering-Leterme verwierp, werkte de ploeg van premier Charles Michel afgelopen zomer een plan B uit: een fonds van 600 miljoen euro, waarvan twee derde van de privatisering van Belfius moet komen. Advocatenbureau Clifford Chance werkt nu aan een juridisch sluitende regeling, maar als die er is, dan zou de hangende rechtszaak wel eens roet in het eten kunnen strooien, zegt Dedecker.

Coöperanten moeten op die regeling intekenen. Als er nog een rechtszaak hangende is, dan is er onzekerheid en zullen veel spaarders dat misschien niet doen", zegt hij. "Dat zou de realisatie van het plan kunnen vertragen." Een concrete timing voor de nieuwe regeling, is er niet. Maar volgens Dedecker is het "niet de bedoeling om het dossier mee te nemen naar een volgende legislatuur".

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234