NieuwsKlimaat
Drempel van 1,5 graad klimaatopwarming wordt allicht overschreden
Ondanks het ambitieus klimaatakkoord van Parijs blijkt uit een studie voor de meteorologische dienst van de Verenigde Naties dat de drempel van 1,5 graden klimaatopwarming tegen 2025 allicht zal worden overschreden.
Om de klimaatverandering tegen te gaan bereikten bijna 200 deelnemende landen wereldwijd in 2015 een bindend akkoord tijdens de conferentie van de Verenigde Naties in Parijs. Het doel is om de uitstoot van onder andere CO2 terug te dringen en de opwarming van de aarde te beperken tot 2 graden, en indien mogelijk onder 1,5 graad. Die laatste doelstelling blijkt nu uit een wetenschappelijk rapport in het water te vallen.
“Er is 40 procent kans dat de wereldwijde gemiddelde jaartemperatuur tijdelijk 1,5 graden boven de pre-industriële waarden zal liggen”, klinkt het bij de WMO. Volgens de analyse is het ook 90 procent waarschijnlijk dat één jaar in de periode tussen 2021 en 2025 het warmste jaar ooit zal zijn.
De beperking van de opwarming tot 1,5 graad Celsius biedt grotere kansen om potentiële natuurrampen te verhinderen. De drempel is vooral voor kleine eilandstaten daarom van levensbelang. Door de stijgende zeespiegel kunnen ze meermaals te maken krijgen met overstromingen. “Stijgende temperaturen betekenen meer smeltend ijs, een stijgende zeespiegel en meer hittegolven”, zegt het hoofd van de WMO, Petteri Taalas. “Er zijn ook gevolgen voor de voedselzekerheid, gezondheid, het milieu en de duurzame ontwikkeling. Het is de zoveelste waarschuwing dat de wereld vaart moet maken met het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen en het bereiken van koolstofneutraliteit”, benadrukt hij.