Vrijdag 19/08/2022

Driekwart Belgen achter euthanasiewet

Na vijftien maanden parlementair debat blijft driekwart van de bevolking achter de depenalisering van euthanasie staan. Bij de artsen verwerpt meer dan de helft het voorliggende wetsvoorstel. Vier op de tien artsen verklaart zich bereid in te gaan op een verzoek tot euthanasie.

Brussel

Eigen berichtgeving

Sybille Decoo

Nog niet zolang geleden drong de christen-democratische oppositie aan op een volksraadpleging over euthanasie. CVP en PSC, die het euthanasievoorstel van de paars-groene meerderheidspartijen bekampen, vonden dat de bevolking haar zeg moest doen over zo'n belangrijke kwestie. Een peiling die het bureau INRA uitvoerde in opdracht van La Libre Belgique, geeft die partijen volmondig gelijk: 67 procent van de 2.000 ondervraagden vindt dat er een referendum of volksraadpleging over moet komen. Maar de ethische oppositie zou meteen ook van een kale reis terugkomen. Want volgens dezelfde enquête zou driekwart het wetsvoorstel van de paars-groene meerderheid steunen.

Vijftien maanden van debat in de Senaat hebben de Belgen dus niet van mening doen veranderen. In een peiling van december 1999 in dezelfde krant sprak 78 procent zich uit voor het principe om euthanasie wettelijk te regelen. Deze keer is dat 74 procent. Nagenoeg evenveel ondervraagden (72 procent) spreekt zich uit voor het concreet voorliggende wetsvoorstel. Dat laat euthanasie onder bepaalde voorwaarden toe en nam tien dagen geleden een eerste horde met de goedkeuring in de euthanasiecommissie van de Senaat.

De steun vermindert wat, maar hij is nog steeds zeer ruim als wordt ingegaan op de twee meest omstreden elementen uit het wetsvoorstel: euthanasie voor niet-terminale patiënten en de wilsverklaring. Op die punten verklaart respectievelijk 63 en 70 procent zich akkoord. De enquêteurs legden die vragen voor om erachter te komen of de ondervraagden wel wisten waar het over ging. Dat blijkt dus mee te vallen, al doet er zich een eigenaardigheid voor in Brussel. Terwijl de steun voor het wetsvoorstel daar het grootst is (75 procent), schaart slechts respectievelijk 57 en 52 procent van de Brusselaars zich achter euthanasie bij niet-terminalen en achter de wilsverklaring.

De steun voor het voorstel van euthanasiewet is even groot bij Vlamingen en Walen en bij vrouwen en mannen. Opmerkelijk is dat de steun voor euthanasie bij niet-terminalen en voor de wilsverklaring groter is in het 'katholieke' Vlaanderen (70 procent) dan in Wallonië (60 procent).

De steun is het grootst bij de ondervraagden van middelbare leeftijd - 35 tot 54 - en hangt daar ongeveer op 80 procent. Van de jongeren sprak 69 procent zich goedkeurend uit, bij de 65-plussers was dat 63 procent. De steun neemt ook toe naarmate men hoger opgeleid is. De artsen zijn dan weer helemaal niet enthousiast over euthanasie uit het strafrecht halen. Dat was al bekend maar wordt nu nog eens bevestigd door een interne enquête van de Artsenkrant en het Vlaams Huisartsenparlement. Van de 800 ondervraagde artsen blijkt 35 procent voor en 54 procent tegen euthanasie uit het strafrecht halen.

Driekwart is nochtans voorstander van een wetswijziging, maar dus niet van die waarover het parlement zich buigt. Wie weet berust dat op een misverstand. Een vergelijking van beide peilingen leert namelijk dat de artsen de 'bevolking' verkeerd inschatten. De meeste artsen hebben immers "de indruk dat de samenleving niet rijp is voor het euthanasievoorstel dat in de Senaatscommissie groen licht kreeg".

Het neemt niet weg dat volgens Peter Backx, hoofdredacteur van de Artsenkrant, "het risico bestaat dat er een wet wordt gestemd die artsen zullen weigeren uit te voeren".

Overigens zegt ruim de helft van de Vlaamse huisartsen en twee derde van de specialisten al een verzoek tot euthanasie te hebben gekregen. Vier op tien zijn bereid daar op in te gaan. Franstalige artsen worden beduidend minder met de vraag geconfronteerd (respectievelijk 34 en 51 procent). Dat belet hen niet harder dan hun Vlaamse collega's aan te dringen op een wetswijziging (86 procent) en zich ook het sterkst te verzetten tegen het voorstel in kwestie (68 procent).

Als euthanasieverzoekers en welwillige artsen elkaar nu maar vinden.

Een vergelijking van twee peilingen leert dat de artsen de 'bevolking' verkeerd inschatten

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234