ModeDries Van Noten
Dries Van Noten heeft geen live spektakels nodig om modeliefhebbers te overtuigen
De Belgische ontwerper Dries Van Noten presenteerde woensdag zijn zomercollectie. Niet met een defilé, maar met een korte video, vooraf opgenomen. Conclusie? Live spektakels heeft hij niet nodig om modeliefhebbers te overtuigen.
Er was geen publiek. Er was zelfs geen show in de strikte zin van het woord. Dries Van Noten koos ervoor om geen defilé te houden maar zijn zomercollectie – of toch een deel ervan – via een vooraf opgenomen korte video online te tonen. We wikken onze woorden, maar in tijden waarin elk detail van de collectie en de genodigden meteen na de show online staat – zelfs Vogue toont foto’s van het publiek dat naar de defilés komt – is dat een moedige beslissing.
Weg met dat beklijvende moment waarop de lichten in de zaal doven, de muziek aanzwelt en het wachten is tot het eerste model uit de coulissen komt. En dus ook weg met de magie? Toch niet. Van Noten deed wat hij al een hele tijd doet: overtuigen met zijn kleren. Voor vrouwen én mannen, nadat de herendefilés in juni nog werden geannuleerd. Al was er in die bewuste video, die opende met een dansend zwart model in zilveren regenjas en wit badpak – een première voor de ontwerper – niet zo erg veel van die kleren te zien. Psychedelische projecties van de Nieuw-Zeelandse kunstenaar Len Lye en een opzwepende soundtrack van het Belgische Hihats In Trees zetten een vrolijk sfeertje neer, maar wij bleven toch wat op onze honger zitten.
Thuiswerk
Een zucht van opluchting weerklonk toen de lookbook ons meteen na de première via mail werd bezorgd. We zagen broeken en rokken met hoge taille en comfortabele shirts met het opschrift YOU – om duidelijk te maken dat het ik-tijdperk definitief ten einde is. Witte blouses ook, soms met schitterende broderieën, en diverse stuks in katoen of luchtig organza met kleurrijke gestreepte motieven, rechtstreeks gebaseerd op het werk van Lye. Van Noten was altijd al een meester in het vertalen van andermans kunsten en dat bewijst hij ook nu weer. Ronduit prachtig: de kokerrok met opgenaaide plissé bloemen die ons deed denken aan het beste van Issey Miyake.
Het zijn geen eenvoudige tijden voor ontwerpers en dat heeft Van Noten goed begrepen. Wie zit er, nu thuiswerk en verminderde sociale contacten de norm zijn geworden, nog te wachten op dure designerkleding? De grootste verdienste van deze collectie is dat ze zin geeft om weer naar buiten te gaan. Optimistisch, puur, kleurrijk en licht waren niet toevallig de kernwoorden toen hij aan de collectie begon, net als de energie van een perfecte dag op het strand. Op zijn website stond voor de streaming begon trouwens een foto van een spiegel in het zand waarin blauwe lucht en enkele wolken gereflecteerd werden. Het zijn troebele tijden, maar de zon schijnt nog altijd, lijkt hij daarmee te willen zeggen. Als er al een coronatrekje zichtbaar was, dan wel in de comfortabele oversized blouses en dito jurken en de bermuda’s voor hem. Want wie heeft er in deze tijd van videocalls nog een klassiek pak nodig? Het aantal silhouetten ligt overigens lager dan we verwacht hadden: beter, mooier en duurzamer lijkt het devies te zijn.
Open brief
Dat de ontwerper met een digitale presentatie uitpakte, hoeft al bij al niet te verbazen. Enkele maanden geleden pleitte Van Noten in een open brief, mede ondertekend door collega’s van modehuizen als Jil Sander en Burberry, er nog voor om de mode-industrie grondig te hervormen. Twee opvallende punten: zijn pleidooi voor digitale showrooms – om te vermijden dat de halve medewereld naar Parijs komt afgezakt – en de wil om modeshows grondig te herzien. Van Noten heeft woord gehouden. Dat hij niet koos voor een groots opgezet defilé met honderden genodigden, is in deze coronatijden niet onlogisch. Los van het financiële plaatje kon of wilde het gros van het Amerikaanse en Aziatische publiek gewoon niet naar Parijs vliegen. Toch had hij een kleinere show kunnen neerzetten, genre Chanel of Dior. Dat hij niettemin de digitale kaart trekt, toont aan dat zijn brief meer was dan een symbolische act. Hij heeft de afgelopen maanden duidelijk gereflecteerd over hoe een collectie op een meer duurzame manier kan getoond worden. Dat siert hem.
Ook de verkoop van zijn kledij aan de boetieks verloopt deze keer anders. Waar tot nu toe inkopers de dagen na het defilé werden ontvangen in de Parijse showroom, gebeuren de afspraken voor de meeste klanten nu online. Het lijkt vreemd om kleding aan te kopen die je niet eens live gezien hebt, maar het heeft zo zijn voordeel. Dat klanten van achter hun pc in alle rust kunnen selecteren, zou er voor kunnen zorgen dat er andere, meer doordachte, keuzes gemaakt worden.
“Ik wil de magie en de creativiteit terugbrengen die van mode zo’n belangrijk deel van onze wereld heeft gemaakt”, eindigde Van Noten zijn open brief destijds. Die magie was in deze collectie zeker aanwezig, al blijft de vraag of hij het ook zo zal aanpakken wanneer de coronacrisis overwonnen is. Of kiest hij dan toch weer voor een traditionele show? Enkel wanneer hij de digitale kaart blijft trekken en andere modehuizen zijn voorbeeld blijven volgen, kan de mode-industrie vermijden dat duizenden journalisten en inkopers vanuit alle hoeken van deze planeet worden overgevlogen. En zo de duurzaamheid, die hij zo vurig bepleitte in zijn open brief, waarmaken. Afspraak volgend jaar voor het moment van de waarheid.