Dinsdag 09/08/2022

Banken

Dringend gezocht: vrouwen voor topfuncties bij Europese Centrale Bank

Het hoofdkwartier van de Europese Centrale Bank in Frankfurt is een mannenbastion. Beeld AFP
Het hoofdkwartier van de Europese Centrale Bank in Frankfurt is een mannenbastion.Beeld AFP

Het zijn drie topfuncties, maar toch lukt het de Europese Centrale Bank maar niet om vrouwelijke kandidaten te vinden. De vacatures voor drie zitjes in de raad van toezicht blijven bijgevolg langer openstaan. Geen alleenstaand feit, overigens.

Lieven Desmet

Mario Draghi heeft zorgen. Voor één keertje is het niet de inflatie of haperende economie die de Italiaanse president van de Europese Centrale Bank (ECB) hoofdpijn bezorgt. Neen, het zijn de vrouwen. Of liever, het ontbreken ervan. Er zijn drie vacatures voor een plaats in de raad van toezicht. De ECB had graag toch minstens twee van die stoeltjes opgevuld gezien door dames. Maar die geven – voorlopig toch – niet thuis. Bijgevolg houdt de ECB de vacatures voor de functies langer open. Dat maakte de Bank bekend, al wil ze over de reden zelf bij navraag niets kwijt.

De organisatie ligt al langer onder vuur vanwege het lage aantal vrouwen dat er een topfunctie bekleedt. Meer dan driekwart is er man. Daar is de centrale bank zich zelf ook van bewust, blijkt uit de tekst van de vacature. “De ECB is een inclusief instituut en streeft er actief naar om haar genderbalans te verbeteren.” Oorspronkelijk zouden de vacatures voor een plek in de raad van toezicht op 15 mei sluiten, de deadline is nu 12 juni.

Met slechts één vrouw in haar 25-koppige raad van bestuur en een handjevol vrouwen in de raad van commissarissen, is de ECB al langer een doelwit voor genderkritiek. De ECB, die toezicht houdt op 117 van de grootste banken in de eurozone, heeft in theorie geen wettelijke verplichting om een minimumstreefdoel voor dames te hanteren. Maar het is een politiek onhoudbare positie, menen diverse bronnen. Het zou ook een stevig (politiek) issue kunnen worden wanneer het mandaat van Draghi en bestuurslid Benoit Coeure later dit jaar afloopt.

Het Europees Instituut voor Gendergelijkheid (EIGE), het kenniscentrum van de EU voor gendergelijkheid, hamert al langer op die ondervertegenwoordiging van vrouwen. Zeker in de besluitvorming in de financiële sector is de dominantie van mannen ontegensprekelijk. Het zijn vaak grijze mannen die de beslissingen nemen op monetair vlak, die een impact hebben op de algemene economische ontwikkeling, de monetaire stabiliteit, de werkgelegenheid en de groei. “Om de doelstellingen van de Europa 2020-­strategie voor slimme, duurzame en inclusieve groei te halen, moeten deze ongelijkheden tussen mannen en vrouwen worden aangepakt”, stelt EIGE.

null Beeld Europees Instituut voor Gendergelijkheid (EIGE)
Beeld Europees Instituut voor Gendergelijkheid (EIGE)

Dat er nog véél werk op de plank ligt, bewijzen de cijfers: naast de ECB worden ook de Europese Investeringsbank en het Europees Investeringsfonds geleid door mannen, en in hun raden van bestuur zitten maar weinig vrouwen (respectievelijk 7 en 29 procent). Vrouwen hebben ook nog veel minder kans om een topfunctie te krijgen bij de grootste beursgenoteerde ondernemingen in de lidstaten. In 2016 is in de EU gemiddeld slechts 5 procent van de algemeen directeurs (CEO’s) en 7 procent van de voorzitters van de raden van bestuur van de grootste ondernemingen vrouw.

Ironisch genoeg is de zoektocht naar vrouwen in de financiële topfuncties ten dele te wijten aan de strenge eisen die de ECB als toezichthouder zélf heeft opgesteld. Dat blijkt uit de analyse van professor Abigail Levrau, die bij het instituut voor bestuurders Guberna onder meer opleidingen geeft aan kandidaat-bestuurders. De bankenwet legt heel strenge eisen op, zoals het aantal bestuursmandaten dat iemand mag opnemen. Bovendien heb je ook nog de bijzonder strenge ‘fit & proper’-regeling, waardoor niet iedereen in aanmerking komt.

Leg dat alles nog eens naast de regels van uitvoerende en niet-uitvoerende bestuurders, de aanwezigheid in verschillende comités binnen de raad van bestuur en je hebt een deel van de verklaring. Het juiste geslacht hebben is dan niet voldoende, aldus Levrau. Christine Lagarde, de topvrouw van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) is dan de spreekwoordelijke uitzondering. Mannen staan ook meer te springen voor topfuncties, en stellen zich veel minder zelf in vraag.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234