Zaterdag 20/08/2022

Drugsgeweld

Drugsgeweld Antwerpen Noord: “We zien of horen De Wever hier niet”

In de Biekorfstraat, waar maandagnacht nog een wagen werd opgeblazen, zijn ze het geweld meer dan beu. Beeld wouter maeckelberghe
In de Biekorfstraat, waar maandagnacht nog een wagen werd opgeblazen, zijn ze het geweld meer dan beu.Beeld wouter maeckelberghe

Te weinig, te laat. De bewoners van de Antwerpse wijken waar de drugsoorlog de voorbije weken tot een spiraal van geweld leidde, vinden dat het stadsbestuur hen aan hun lot overlaat. Ze smeken om een krachtigere en snellere reactie. Burgemeester Bart De Wever (N-VA) spreekt de kritiek tegen.

Benjamin Van SynghelStavros Kelepouris en Eva Christiaens

“Het was een serieuze knal. In onze buurt zorg je maar beter dat je goed verzekerd bent”, glimlacht Geert bijna cynisch. Hij woont in de Biekorfstraat, waar maandagnacht een auto werd opgeblazen. Zijn wagen stond zes, zeven plaatsen verder geparkeerd. Zijn overbuurvrouw Petra woont al bijna twintig jaar in Antwerpen Noord, waarvan elf in de Biekorfstraat. Ze kent de duistere kant van de wijk al sinds het prille begin. “Als je om 1 uur ’s nachts thuiskomt, zie je op elk kruispunt groepjes mannen staan. Of zitten er mensen te wachten in hun auto. We zíén ze niet dealen, maar we zijn niet stom. Toen we hier kwamen wonen ging het slecht, maar kwam er snel verbetering. De laatste jaren is het weer terug naar af.”

De problemen in de wijk zijn al lange tijd duidelijk, maar wie moet met de oplossing komen? De buurt verwacht meer van haar burgemeester, die nu systematische identiteitscontroles, extra politiepatrouilles en meer cameratoezicht aankondigde. “Too little, too late”, zegt buurtbewoonster Tine. “Dat maakt me achterdochtig. Ik hoop op een grondige, overkoepelende aanpak voor het probleem. Dit zijn serieuze incidenten, maar we horen of zien de burgemeester niet”. Petra sluit zich daarbij aan. “Misschien heeft hij een visie en een plan, maar dan mag hij dat ook eens komen vertellen. Mocht dit op het Zuid of in de Joodse wijk gebeuren, het kot stond in brand. Maar misschien heeft hij hier electoraal weinig te winnen?”

Lees ook:

Waarom na 6 jaar ‘war on drugs’ het geweld in Antwerpen maar blijft toenemen.

‘Niet eenvoudig op te lossen’

Of hij wil geen slecht nieuws gaan melden, meent oppositieleider Wouter Van Besien (Groen). “Een burgemeester moet betrokkenheid tonen, ook op moeilijke momenten. Nu verstopt hij zich omdat hij geen goed nieuws kan brengen.” Meerderheidspartij sp.a herhaalt dat een snelle en serene communicatie met de buurt essentieel is, maar wil de precieze vorm daarvan aan de burgemeester overlaten.

De Wever spreekt de kritiek van de buurtbewoners tegen. “We communiceren al heel lang openlijk over de drugsproblematiek”, reageert Johan Vermant, woordvoerder van de burgemeester. “Maar als er een snelle opeenvolging van feiten is, moet je eerst samenzitten met de diensten. Op basis van dat overleg kan je maatregelen nemen.” Het kabinet wijst tegelijk op de inspanningen die het de voorbije jaren leverde. Er worden jaarlijks “duizend” dealers gevat en er waren al systematische acties in de wijk. “Maar kan je voorkomen dat er ergens nog gedeald wordt? Nee. Je kan niet op elke hoek een agent zetten. We begrijpen dat de buurt wil dat we die inspanningen verder opdrijven. We ijveren daar ook voor bij hogere overheden, maar wie zegt dat dit probleem eenvoudig op te lossen is, maakt de mensen iets wijs.”

Toch zijn er volgens experts ook andere, betere plannen van aanpak. “Meer arrestaties en inbeslagnames zijn geen indicatie van succes. De vraag is: slagen we erin de drugsmarkten te ontwrichten?”, zegt professor Tom Decorte, criminoloog aan de UGent. “Ik deel De Wevers doelstellingen: de strijd tegen de georganiseerde misdaad en het drugmisbruik, maar niet zijn plan van aanpak. Een parlementaire werkgroep maakte in 1996 al de analyse dat je in de eerste plaats moet inzetten op preventie. De repressieve pijler is de laatste remedie. Maar tegenwoordig is repressie de belangrijkste poot van het beleid.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234