Woensdag 28/09/2022

Druk druk druk in tuinbeurzenland

Met de herfst begint ook het seizoen van de najaarstuinbeurzen. Een kort overzicht van de belangrijkste evenementen in binnen- en buitenland.

15-17 september: Fête des Plantes, La Cense du Seigneur

Het jaarlijkse 'plantenfeest' op het domein van la Cense du Seigneur in Melin-Jodoigne (Waals-Brabant) heeft van 15 tot 17 september plaats. Naast een groot aantal gespecialiseerde plantenkwekers uit binnen- en buitenland, vindt u er ook een aantal exposanten van tuindecoraties. Voorts zijn er diverse voordrachten en demonstraties.

Info: La Cense du Seigneur, Rue des Beaux Pères 4, 1370 Mélin, tel. 010/81.31.92, fax 010/81.44.07.

16-17 september: Moestuindagen van Hex

De Moestuindagen van Hex op 16 en 17 september zijn een jaarlijks trefpunt geworden voor iedere tuinliefhebber, met speciale aandacht voor de geneugten van de moestuin. Hex zelf heeft naast een uitgebreide rozencollectie een unieke moestuin. Ieder uur zijn er rondleidingen met gids door de prachtige tuinen. Er zijn ook verschillende lezingen, op zaterdag en zondag om 14 uur over oud fruit voor de eigen tuin; om 15 uur spreekt Peter Bauwens over 'Nieuwe kruiden en bladgewassen, smaak en kleur van tuin naar tafel'. Verder is er een tentoonstelling door het Fruitstreekmuseum Haspengouw over de historie van het Haspengouwse fruit, Denys Boucher toont aquarellen en gips op schaal uit de collectie van de Jardins du Luxembourg in Parijs, en L'Ortie-Culture laat een verzameling knolgewassen en aardappelen zien voor in de moestuin.

Door zijn kleinschaligheid blijft Hex, ondanks de enorme volkstoeloop, een van de aangenaamste plantenbeurzen. Ga best op zaterdag- of zondagochtend kort na 10 uur, om de grote drukte in de middaguren in elk geval te vermijden.

Info: tel. 012/74.73.41, fax 012/74.49.87, web: www.hex.be Email: hex@ping.be

Het Kasteel van Hex ligt in het dorpje Heers, in de driehoek Tongeren, Borgloon en Oreye, en is gemakkelijk te bereiken via de E40 Brussel-Luik (afrit 29) of de E39 Antwerpen-Luik (afrit 29).

23-24 september: Fête des Plantes, La Feuillerie

Het Fête des Plantes Rares et de Collection in La Feuillerie, in het centrum van de gemeente Celles (net over de taalgrens, tussen Doornik en Ronse) in het weekend van 23 en 24 september is een gepriviligeerde ontmoetingsplaats voor liefhebbers van zeldzame en bijzondere planten. Meer dan zeventig gespecialiseerde kwekers uit België Frankrijk, Engeland en Nederland vinden hier een stek. Ga liefst op zaterdagochtend, zo ontloopt u de grootste drukte.

Info : Palick van Hüvell, 1 Rue de la Feuillerie, Celles - 069/45 51 71

E-mail: lafeuillerie@nordnet.fr

29-30 september en 1 oktober: Les Jardins d'Aywiers

In het laatste weekend van september kunt u in de oude abdij van Aywiers in Lasne, net over de taalgrens in Waals-Brabant, gerust een dag doorbrengen op het Fête des Plantes et du Jardin. Deze beurs heeft plaats in een enig kader: de abdij ligt in een echt Engels landschappelijk park met een oude groentetuin, een mooie boomgaard en oude serres.

De beurs zelf houdt het midden tussen modieuze country-lifestyle - met de daarbij behorende binnen- en buitenhuisdecoraties - en de plantenbeurs waar gespecialiseerde kwekers hun exclusiefste producten aanbieden.

Ga liefst op vrijdag of zaterdagochtend, zodat u de drukte en het soms bekakte Brusselse en internationale society-publiek vermijdt. Ter gelegenheid van de tuindagen zijn er ook geleide bezoeken door de prachtige tuinen van Aywiers, op zaterdag om 11 uur en op zondag om 11en 15.

Info : Abbaye d'Aywiers, Rue de l'Abbaye 14, 1380 Lasne, tel : 02/633.20.21.

6-8 oktober: Beervelde

Van 6 tot 8 oktober hebben de herfsttuindagen van Beervelde plaats. Geïnspireerd op de tuindagen in het Franse Courson, is Beervelde in de loop der jaren uitgegroeid tot de belangrijkste tuinbeurs van ons land. Profiterend van de mooie locatie - een landschappelijk park met een oude ommuurde moestuin en mooie stallingen - en door een goede combinatie van plantenkwekers en tuindecorateurs, is Beervelde een aangename en interessante beurs. Ter gelegenheid van de Herfsttuindagen kunt u er onder meer het labyrint bewonderen dat door Peter Bauwens met bijna 5000 masstengels en 140 zonnebloemen werd gerealiseerd. Binnen in het labyrint zijn vier kindertuinen aangelegd waar onder meer tovermas, reuze-bonestaken, gekke pompoenen en kalebassen enzovoort, groeien. Peter Bauwens presenteert er ook een uitgebreide collectie erwten en bonen.

Ga bij voorkeur op vrijdag of zaterdagochtend, want zaterdagmiddag en zondag worden heel druk.

Info : Park van Beervelde, 9080 Beervelde (Lochristi), tel. 09/355.55.40, email: Renaud.de.kerchove@online.be

Beervelde is te bereiken via afrit 11 op de autoweg Gent-Antwerpen.

7-8 oktober: Festival des Plantes van Beez

Het tuinfestival in het kasteelpark van Beez bij Namen op 7 en 8 oktober wordt georganiseerd in samenwerking met Palick van Hüvell van La Feuillerie in Celles. Het is dus vooral een plantenbeurs, met onder meer aandacht voor oude rozen, klimplanten, oude fruitsoorten, zeldzame vaste planten, wilde planten en struiken. Het accent bij deze veertiende editie ligt vooral op bomen en struiken met een mooie herfstkleur en of opvallende vruchten. Verder worden er uitgebreide verzamelingen Viburnum, Hydrangea, asters en de Franse Nationale Collectie van Clematis getoond.

Info : Palick van Hüvell, tel. 069/45.51.71, email: Lafeuillerie@nordnet.fr

7-8 oktober: Herfsttuindagen Trompenburg

Op de Herfsttuindagen in het Arboretum Trompenburg in Rotterdam bieden gespecialiseerde kwekers hun bijzondere producten aan. Er zijn kwekers van vaste planten, bomen, heesters, bollen en knollen. Ook een groot aantal Nederlandse Collectiehouders zijn aanwezig en bieden behalve informatie over hun collecties ook sommige van hun producten te koop aan.

De tuin is beide dagen geopend van 9 tot 17 uur.

Info: Arboretum Trompenburg, Honingerdijk 86, 3062 NX Rotterdam, tel. (0031) 10.233.01.66, web: www.trompenburg.nl

13-15 oktober : Journées de Plantes de Courson

De 'Moeder van alle tuinfestivals', zo zou men de plantendagen van 13 tot 15 oktober in het kasteelpark van het Franse Courson kunnen noemen. Diverse tuinfestivals, waaronder Beervelde, hebben zich duidelijk op dit van Courson geïnspireerd.

Van een zuiver plantenfestival heeft Courson zich echter steeds meer ontwikkeld tot een mondain tuinevenement voor le tout Paris, dat er de nieuwste tuinmodes komen showen en bewonderen. Maar het blijft ook voor gewone tuin- en plantenliefhebbers toch ook best nog een te genieten beurs, met vaak prachtige stands en veel zeldzame en hier nog vrijwel onbekende planten van kwekers uit onder meer het zuiden van Frankrijk en Engeland. Bovendien zijn er tal van interessante nevenactiviteiten en een heleboel spreekbeurten.

Deze beurs is alleszins een reisje zuidwaarts waard

Info: Hélène en Patrice Fustier, Domaine de Courson, 91680 Courson-Monteloup, France, tel. (0033) 1.45.55.41.74 of (0033) 1.64.58.90.12. Email: coursondom@aol.com

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234