Woensdag 06/07/2022

Brexit

Druk neemt toe op Labour-leider Corbyn, maar: "Geruchten over vertrek zijn nepnieuws"

Labour-leider Jeremy Corbyn. Beeld Getty Images
Labour-leider Jeremy Corbyn.Beeld Getty Images

Jeremy Corbyn heeft geruchten over zijn vertrek afgedaan als "nepnieuws". De Britse Labour-leider staat onder druk nu de Conservatieve regering zonder problemen de brexit-wet door het Lagerhuis heeft kunnen jagen.

Patrick Van IJzendoorn

Na de stemming, gisteravond, tweette Corbyn: "Het echte gevecht begint nu." Een aankondiging die alom bespot werd. Achter de schermen staat zijn opvolger al klaar: Clive Lewis, de 45-jarige woordvoerder van Economische Zaken die voor de stemming was opgestapt omdat hij niet kon leven met Corbyns bevel om vóór het uitroepen van artikel 50 te stemmen.

Een kleine week lang heeft het Britse parlement zich gebogen over het voorstel van de regering om officieel met het uitvoeren van de door het volk gewenste brexit te beginnen. Het debat was het gevolg van de bepaling van het Supreme Court dat de regering niet op eigen houtje kon handelen.

Een eerste stemming, een week geleden, toonde al aan dat het Lagerhuis ermee akkoord gaat en de eindstemming gisteren was een herhaling. In de tussentijd waren er negen amendementen ingediend om de brexit 'minder hard' te maken, maar voor geen enkele aanpassing bleek een Kamermeerderheid te vinden. 9-0, jubelden de brexiteers. Het was dan ook niet de Conservatieve Partij die scheurde, maar Labour.

Corbyn is al decennia een euroscepticus. Tijdens de referendumcampagne voerde hij onder druk van zijn overwegend eurogezinde partij campagne tegen de brexit, maar achter de schermen, zo toonde Tim Shipman in het brexit-boek All Out War, saboteerde hij pogingen om de Britten bij de EU te houden. Na het referendum zei hij dat artikel 50 zo snel mogelijk in werking moest worden gesteld, wat leidde tot een opstand van de fractie en een leiderschapsverkiezing, die Corbyn met gemak won.

Grote problemen

Voor het Lagerhuisdebat had Corbyn zijn fractie gesommeerd om voor artikel 50 te stemmen. Meer dan vijftig fractieleden, bijna een kwart, zou dat decreet vervolgens negeren. Sterker, de drie fractiemanagers negeerden Corbyn ook. De Labour-kamerleden die tegen de brexit hebben gestemd, vertegenwoordigen vooral districten in Londen en andere steden in het zuiden van Engeland.

Sociaal-democraten uit de noordelijke steden hebben te maken met een achterban die en masse voor de brexit heeft gestemd. Zij vrezen de opkomst van UKIP en hopen deze partij - door eurosceptisch te handelen - de wind uit de zeilen te nemen.

Het leidde tot grote problemen binnen Corbyns schaduwkabinet, de verzamelde fractiewoordvoerders. Stemmen tegen artikel 50 zou gelijkstaan aan het tekenen van een ontslagbrief. Corbyns trouwste luitenant Diane Abbott moest kiezen tussen haar zeer eurogezinde kiesdistrict in Noord-Londen of trouw aan de leider, tevens haar ex-geliefde. Bij de eerste stemming was ze wegens vermeende migraine afwezig, bij de tweede koos ze voor Corbyn. Toen een glunderende brexit-minister David Davis haar kussend wilde feliciteren, zei ze: "Fuck off."

Principiëler was Lewis. Hij weigerde zijn eurogezinde kiezers in Norwich-North in de steek te laten en stapte op. "Ik vertegenwoordig Westminster niet in Norwich, maar Norwich in Westminster", zei hij. Lewis, die als soldaat heeft gevochten in Afghanistan, is populair binnen de fractie en kan wegens zijn linkse standpunten ook een deel van de Corbyn-kiezers aanspreken.

De corbynsita's waren de afgelopen weken opmerkelijk stil. Ze hielden geen anti-brexitdemonstraties en leken zich dan ook achter het standpunt van de leider te scharen, die vindt dat de wil van het volk moet worden gerespecteerd.

Nieuwe leider

Na het krokusreces gaat het wetsvoorstel naar het Hogerhuis, waar met name de Liberaal-democratische 'lords' er alles aan zullen doen om de artikel-50 wet te bewerken. Na het grote mandaat in het Lagerhuis kan de ongekozen herzieningskamer het echter niet maken om de wet tegen te houden. Wanneer ze toch een poging wagen, dan tekenen ze het doodvonnis van het eeuwenoude House of Lords. May hoopt dat de koningin de wet op 7 maart kan tekenen, waarna ze de Europese leiders enkele dagen later op de hoogte kan stellen van de Britse exodus.

Tegen die tijd heeft Labour mogelijk een nieuwe leider. Op 23 februari vinden er twee zogeheten by-elections plaats, tussentijdse verkiezingen. Deze zijn nodig geworden door het opstappen van twee eurogezinde Labour-kamerleden, onder wie Tristram Hunt die directeur van het Victoria & Albert Museum wordt. In Copeland bestaat de kans dat de Conservatieven een zetel stelen, en in Stoke-Central - bijgenaamd Brexit-Central - verwacht UKIP een tweede kamerzetel te bemachtigen.

Brits premier Theresa May. Beeld AP
Brits premier Theresa May.Beeld AP

Voor Corbyn kunnen deze by-elections uitlopen op 'bye-elections'.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234