Zondag 02/10/2022

Duitse verkiezingen op 18 september lang niet zeker

Bezwaren van kleine partijen en spanningen in eigen coalitie zetten Schr�der mogelijk pad in de korf

Brussel / Berlijn

Eigen berichtgeving

De Duitse bondskanselier Gerhard Schröder heeft in een brief aan voorzitter Wolfgang Thierse van de Bundestag bevestigd dat hij vrijdag het vertrouwen van het parlement vraagt. De regeringsleider wil daarmee vervroegde verkiezingen in september bewerkstelligen, maar het is nog helemaal niet zeker dat die er dan ook komen.

Schröder liet in de brief weten vóór 1 juli nog een verklaring te willen afleggen over de vertrouwenskwestie. Het is de bedoeling, zoals duidelijk werd in de nasleep van de recente harde nederlaag van de sociaal-democratische partij (SPD) bij de deelstaatverkiezingen in Rijnland-Westfalen, dat de regering van SPD en Groenen niet meer het vertrouwen krijgt. De vertrouwenskwestie draait niet om een wetsontwerp maar om de persoon van de kanselier.

Wordt er wantrouwen uitgesproken, dan wordt het parlement ontbonden. Op die manier zijn in september vervroegde verkiezingen mogelijk. Dedatum van 18 september is al een paar keer naar voren geschoven, maar dat lijkt nu plots toch niet zeker.

Verschillende kleine partijen die willen deelnemen, zijn van plan om een klacht in te dienen bij het grondwettelijk hof in Karlsruhe. Zij menen namelijk dat zij niet voldoende tijd hebben om de verkiezingen voor te bereiden omdat zij niet over zo'n groot partijapparaat beschikken als de traditionele groeperingen.

De kleintjes menen dat ze daarom op voorhand veroordeeld zijn om te struikelen over de kiesdrempel van 5 procent die in Duitsland geldt. Als de hoge rechters die argumentatie aanvaarden, is het uitgesloten dat de Duitse kiezer op 18 september naar de stembus kan, want in Duitsland bestaat geen stemplicht.

De SPD-leiding zelf heeft nu nog voor een bijkomend probleem gezorgd dat de rangen alweer verdeelt. SPD-chef Franz Müntefering heeft zijn fractie gevraagd zich bij de stemming vrijdag unaniem te onthouden, maar daar is niet iedereen het mee eens. Sommige SPD-verkozenen willen vrij en naar hun geweten aan de stemming deelnemen en zich niet op voorhand een onthouding laten opleggen. Er zijn er die het vertrouwen in Schröder verloren hebben en ze willen dat in het parlement ook kunnen uitdrukken, terwijl anderen dan weer Schröder zeker niet willen wegstemmen.

Eén SPD-afgevaardigde goot zijn houding zelfs in een stijlvolle omschrijving. Holger Ortel zei: "Ik kom uit de deelstaat Nedersaksen, net zoals de kanselier; en ik zal uiteraard niet tegen hem stemmen, maar mij ook niet onthouden. Ik weet trouwens helemaal niet hoe dat gaat met zo'n onthouding. Ik heb mij de afgelopen zeven jaar bij geen enkele stemming in het parlement onthouden."

Een andere SPD-verkozene zette nog een stap verder. Ulrich Maurer, voorzitter van de partij in de deelstaat Baden-Württemberg, heeft gisteren aangekondigd dat hij de partij na 35 jaar de rug toekeert. Hij komt wel op bij de komende verkiezingen, maar dan op de lijst van de nog op te richten linkse partij onder leiding van Oskar Lafontaine (voormalig SPD-voorzitter) en Gregor Gysi (oud-voorzitter van de links-radicale PDS).

De conservatieve oppositie van christen-democraten (CDU/CSU) heeft al laten weten dat Schröder op haar wantrouwen zal mogen rekenen. Onder leiding van Angela Merkel, die kandidaat-kanselier is, leiden de christen-democraten in alle opiniepeilingen en worden zij de bijna zekere winnaar van de parlementsverkiezingen, of die nu op 18 september of later plaatshebben. (FS)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234