Zondag 22/05/2022

Binnenland

Duizenden vakbondsmilitanten trekken de straat op tegen pensioenplannen van de regering

Vakbondsbetoging in Brussel Beeld Photo News
Vakbondsbetoging in BrusselBeeld Photo News

In verschillende centrumsteden in Vlaanderen zijn duizenden mensen op straat gekomen tegen de pensioenplannen van de regering-Michel. Ook in verschillende steden in Wallonië heeft de nationale actiedag van de vakbonden tegen de pensioenhervorming duizenden militanten gelokt.

MLS en HC

4.000 mensen in Brussel

Rond 12.30 uur is de Brusselse betoging in het kader van de actiedag van de vakbonden over de pensioenen afgelopen. De betoging verliep opvallend gemoedelijk. Ondanks het regenweer waren er volgens de politie ongeveer 4.000 mensen uit allerlei sectoren.

ABVV, ACV en ACLVB kwamen opnieuw op straat om het pensioenbeleid van de regering aan te klagen. De focus lag deze keer vooral op jongeren. Hoewel hun pensioen nog veraf is, zijn zij volgens de bonden ook betrokken partij. "De regering is de financiering van de pensioenen aan het wegknippen", luidt het. Het alternatief van de bonden - zonder verhoging van de pensioenleeftijd - is wel degelijk betaalbaar, vinden de bonden. "Het is een kwestie van politieke keuzes."

Een delegatie van jonge betogers werd ontvangen bij ministers Kris Peeters (CD&V, Werk) en Daniel Bacquelaine (MR, Pensioenen). "We hebben onze zorgen geuit over de kwaliteit van werk voor jongeren", zegt Nouchka Roelants, die voor ACV deelnam aan het gesprek. "Zij zeggen dat ze positieve stappen hebben gezet, bijvoorbeeld door de interimcontracten in te perken, en ze merken op dat de jeugdwerkloosheid aan het dalen is. Wij vrezen echter voor de kwaliteit van het werk: denk maar aan de contracten van bepaalde duur, deeltijdse contracten en lage lonen. Dat zijn precaire toestanden."

Lees verder onder de foto.

Vakbondsbetoging in Brussel. Beeld Photo News
Vakbondsbetoging in Brussel.Beeld Photo News

11.000 betogers in Antwerpen

In Antwerpen slaagden de drie grote vakbonden er ondanks het weer toch in om een massa volk op de been te brengen. De Antwerpse politie telde 11.000 betogers, de organisatoren 15.000.

Voorop in de betoging reed een lijkwagen en daarachter stapte een brassband met toepasselijke begrafenismuziek. "De regering wil ons allemaal kapot nog voor we aan ons pensioen kunnen beginnen", legt een betoger uit. "Cementzakken heffen tot 67? Dat ziet ge van hier!"

Vakbondsbetoging in Antwerpen. Beeld MLS
Vakbondsbetoging in Antwerpen.Beeld MLS

De manifestatie eindigde op de Groenplaats waar komiek Nigel Williams op een podium zwaar tekeerging tegen de 'onwaardige regeringsplannen'. "Ik hoop dat een van die politici eens een brand meemaakt. En dat hij dan moet worden geholpen door een pompier van 67 die hem op zijn rug neemt en zo de ladder afdaalt.

Ruim 500 militanten in Leuven

Om 10 uur verzamelden ruim 500 militanten van ACV, ABVV en ACLVB op het Martelarenplein aan het station in Leuven. Op het plein vond een inleefactie plaats. Voor een campagnemoment en speeches van secretarissen van de drie bonden werd een onderkomen gevonden in muziekcentrum Het Depot. In tenten konden militanten en voorbijgangers een 'ouderdomssimulatiepak' aantrekken. Dat pak simuleert fysieke ongemakken die gepaard gaan met een oudere leeftijd: van stijve gewrichten over een verminderd gezichtsvermogen tot bevende handen. Bepaalde proeven moesten activiteiten voorstellen die horen bij specifieke beroepen: van het beklimmen van een ladder tot het toedienen van een spuitje en spelen met kleuters.

"Zo kunnen mensen zelf ontdekken hoe onhaalbaar het is om tot hun 67 activiteiten uit te voeren die passen bij typische beroepen zoals bouwvakker, verpleegster, kantoorbediende, kleuterjuf en winkelbediende", zei Marijke Marsoul (ABVV). Met behulp van een verouderingsapp konden geïnteresseerden een foto laten nemen die hen een beeld gaf hoe ze er fysiek zullen uitzien op hun 67.

Lees verder onder de foto.

De vakbondsbetoging in Antwerpen. Beeld MLS
De vakbondsbetoging in Antwerpen.Beeld MLS

4.000 demonstranten in Gent

In Gent verzamelen duizenden actievoerders voor een optocht. ACV, ABVV en ACLVB verwachten zowat 4.000 demonstranten. Vanaf 11 uur stroomden enkele duizenden manifestanten toe vanuit het station Gent-Sint-Pieters.

De optocht arriveerde rond 12 uur aan het Kramersplein, waar het pensioenbeleid van de regering symbolisch 'doorprikt' werd. "Willen we mensen opbranden of willen we loopbanen waarbij mensen waardig oud worden? Dat is een politieke keuze", sprak gewestelijk secretaris Katrien Neyt van ABVV Oost-Vlaanderen.

Lees verder onder de foto.

Betogers in Gent. Beeld Belga
Betogers in Gent.Beeld Belga

4.000 actievoerders in Hasselt

In Hasselt verzamelden militanten om 10.30 uur aan het station. Ze trokken door het centrum van Hasselt met twee tussenstops voor ludieke acties om hun boodschap duidelijk te maken. "Aan het RVA-gebouw hebben we papieren zakdoekjes afgegeven, om te zeggen dat het eigenlijk om te huilen is", zegt Jean Vranken, voorzitter van ACV Limburg.

Volgens Politie Limburg Regio Hoofdstad waren zowat 4.000 actievoerders aanwezig en verliep de betoging zonder incidenten.

Lees verder onder de foto.

Vierduizend actievoerders op de pensioenbetoging in Hasselt. Beeld Belga
Vierduizend actievoerders op de pensioenbetoging in Hasselt.Beeld Belga

Wallonië

In Namen daagden volgens de bonden meer dan 3.000 mensen op. Militanten van CSC, FGTB en CGSLP uit zowel de provincie Namen als Luik waren naar de Waalse hoofdstad getrokken. Een cijfer van de politie is er nog niet.

In de Vurige Stede bliezen volgens de bonden meer dan 7.000 militanten verzamelen. De bonden toonden zich zelfzeker dat ze opnieuw de straat kunnen optrekken om voor een goed pensioen op een redelijke leeftijd te strijden. De vakbondsafdeling van Luik riep de aanwezigen op om MR, de Franstalige liberalen die als enige Franstalige partij in de federale regering zitten, te boycotten bij de lokale verkiezingen van 14 oktober.

Vakbondsbetoging in Namen. Beeld BELGA
Vakbondsbetoging in Namen.Beeld BELGA
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234