Maandag 26/09/2022

Regering

‘Ecolo krijgt kritiek, maar veel mensen vinden dat N-VA de boel manipuleert’

Bernard Demonty, chef politiek bij Le Soir Beeld LESOIR
Bernard Demonty, chef politiek bij Le SoirBeeld LESOIR

PS houdt de deur dicht voor een coalitie met N-VA, en Ecolo wil zelfs niet met de Vlaams-nationalisten aan tafel. Hoe kijken ze over de taalgrens naar de impasse? Bernard Demonty, chef politiek van Le Soir, licht toe. ‘Geen enkele partij wint bij chaos, toch kiezen ze voor politieke radicalisering.’

Bruno Struys

PS-voorzitter Di Rupo ging naar de gesprekstafel en vervolgens sloot kopstuk Paul Magnette een coalitie met N-VA uit. Is dat de machtsstrijd binnen de PS?

Bernard Demonty: “Ik lees veel over een machtsstrijd, maar dat is het niet echt. Magnette spreekt geen veto uit tegen de gesprekstafel. Langs de andere kant horen we dat Di Rupo op het partijbestuur een regering met N-VA niet heeft uitgesloten. Hij wil niet verantwoordelijk zijn voor een splitsing van het land. Magnette is het daar in essentie mee eens, maar is wat harder in de woorden.

“Ze spelen een beetje good cop, bad cop. Je mag niet vergeten dat Magnette normaal gezien de volgende partijvoorzitter is. Een regering vormen met N-VA heeft voor hem dan ook meer consequenties dan voor Di Rupo. Magnette zal de volgende campagne moeten voeren, met een hijgend PTB in zijn nek. Hun droom is daarom een regering zonder N-VA, dus een regering met Vlaamse minderheid.”

Ecolo wil zelfs niet aan tafel plaatsnemen, terwijl zusterpartij Groen wel opdaagde. Staat de groene eensgezindheid op springen?

Demonty: “Ecolo heeft zichzelf een probleem bezorgd. De partij plande een marketingstunt voor de achterban, maar duwde zo Groen in een moeilijke positie. Groen wou altijd een en ondeelbaar zijn met Ecolo, maar dit bewijst nu dat de twee toch soms van mening verschillen. Het is niet het einde van de groep, maar wel een eerste schok.

“Het zou Ecolo niks gekost hebben om naar die onderhandelingstafel te gaan. De achterban zou dat wel begrepen hebben, omdat het een louter symbolische vergadering was. Het ging niet om het smeden van een regering, maar om het tonen van bereidheid tot dialoog. Zoiets boycotten is iets voor hardliners. Zo’n radicale houding kan enkel leiden tot meer spanningen en hoort eigenlijk niet thuis in een democratie.”

U bent het eens met de uithaal van informateur Vande Lanotte (sp.a), dat je in een democratie ‘moet kunnen luisteren naar elkaar en compromissen zoeken, anders sterft die democratie af’?

Demonty: “Hij heeft het met wijsheid samengevat. Ik heb de indruk dat veel partijen, in tegenstelling tot het verleden, alleen maar aandacht hebben voor hun eigen belangen. Als niemand met elkaar praat, dan wacht ons een lange crisis of nieuwe verkiezingen waar Vlaams Belang nog sterker uitkomt. Niemand heeft dus iets te winnen bij chaos, ook N-VA niet, en toch kiezen ze voor deze politieke radicalisering. De afwachtende houding van deze partijen betekent een gevaar voor ons land.”

In Vlaanderen lijkt het alsof enkel Ecolo en PS dwarsliggen. Is dat ook hoe Franstalig België ernaar kijkt?

Demonty: “Ecolo is fel bekritiseerd op zijn afwezigheid, maar tegelijkertijd vinden veel mensen dat N-VA de boel manipuleert. Schijnbaar wil die partij een dialoog, maar ze komt met eisen waarvan ze weten dat die onaanvaardbaar zijn voor de Franstaligen, zoals het confederalisme. Dat komt hypocriet en onoprecht over. Het is bovendien framing van N-VA om te zeggen dat de Franstalige socialisten niet willen praten. En doordat de partij blijft praten met Vlaams Belang, maakt ze het Franstalige partijen ook quasi onmogelijk om aan tafel te komen.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234