Maandag 27/06/2022

Eden Hazard kopt Chelsea naar vijfde landstitel

null Beeld EPA
Beeld EPA

Chelsea heeft zijn vijfde landstitel beet. Een 1-0 zege tegen Crystal Palace volstond voor 'The Blues' om de champagne boven te halen. Eden Hazard loodste zijn team (in twee tijden) vanop de stip naar de oppergaai in de Premier League. In het slot deed ook Thibaut Courtois zijn duit in het zakje bij een zeldzame kans voor de bezoekers, zodat de Belgische inbreng bij de kampioenenmatch van Chelsea niet gering was. José Mourinho van zijn kant mocht een achtste landstitel bijschrijven op zijn al rijkgevulde palmares.

Peter Luysterborg

2005, 2006 en nu dus 2015. José Mourinho en Chelsea, het blijft een geslaagd huwelijk. Al zullen de criticasters ook vandaag weer dwepen met termen als 'boring' en 'clinical': na de 1-0 van Hazard, op slag van rust, was er weer bitter weinig te beleven op Stamford Bridge. Van een fanatieke jacht op meer goals was geen sprake. Safety first, was het aloude motto, en rekenen op een klasseflits van Hazard. Bayern München, Real Madrid, FC Barcelona - Barça legde er gisteren nog acht in het mandje in Cordoba - voor spektakel en dolle pret is de liefhebber daar toch véél meer aan het juiste adres. Maar goed, cijfers zijn cijfers, en het palmares van Mourinho is er één om 'U' tegen te zeggen: acht landstitels in dertien jaar trainerschap, chapeau.

null Beeld AP
Beeld AP

Over palmaressen gesproken: Thibaut Courtois werd vandaag de allereerste Belg die in drie verschillende competities kampioen speelt. RC Genk, Atletico Madrid en nu Chelsea, een week voor zijn 23ste verjaardag pronkt de doelman van de Rode Duivels met een erelijst die er mag zijn. Courtois bewees ook tegen Crystal Palace zijn onschatbare waarde. De hele wedstrijd nauwelijks gesolliciteerd, dook hij in de slotfase onverschrokken in de voeten van Zaha. De gelijkmaker was verijdeld, het titelfeest kon zoals gepland doorgaan.

null Beeld AP
Beeld AP

Ook die andere Belg in Chelsea-loondienst, Eden Hazard, kroop voor de zoveelste keer dit seizoen in een hoofdrol. Met zowaar een kopbalgoal, nadat Palace-doelman Speroni slim bleef staan toen hij vanop elf meter Hazard in de ogen keek. De verraste Rode Duivel, die de strafschop zelf had afgedwongen, mikte recht op Speroni, maar tegen de rebound stond de Argentijnse keeper machteloos. De treffer van de 'Player of the Year' zou volstaan voor Chelsea, Mourinho beloonde zijn goudhaantje met een verdiende applauswissel. Vier minuten later floot scheidsrechter Kevin Friend af. Chelsea 83 punten, Manchester City en Arsenal elk 67. Een kloof van zestien punten. 'Boring' of niet, wie de tegenstander mijlenver achter zich laat, mag zich de verdiende kampioen noemen.

null Beeld AFP
Beeld AFP

Technische fiche van Chelsea, dat zondag zijn vijfde landstitel veroverde:
Clubnaam: Chelsea Football Club
Opgericht in: 1905
Eigenaar: Roman Abramovich (Rus)
Trainer: José Mourinho (Por)
Stadion: Stamford Bridge (capaciteit: 41.623 plaatsen)
Bijnaam: The Blues
Palmares:
Champions League: 1 (2012)
Europa League: 1 (2013)
Beker der Bekerwinnaars: 2 (1971, 1998)
Europese Supercup: 1 (1998)
Engels kampioen: 5 (1955, 2005, 2006, 2010, 2015)
Engelse FA Cup: 7 (1970, 1997, 2000, 2007, 2009, 2010, 2012)
Engelse Ligabeker: 5 (1965, 1998, 2005, 2007, 2015)
Community Shield: 4 (1955, 2000, 2005, 2009)
Typeploeg: Courtois, Ivanovic, Cahill, Terry, Azpilicueta, Fabregas, Matic, Willian, Oscar, Hazard, Costa

undefined

null Beeld GETTY
Beeld GETTY
null Beeld GETTY
Beeld GETTY
null Beeld AP
Beeld AP
null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS
null Beeld GETTY
Beeld GETTY
null Beeld AFP
Beeld AFP
null Beeld EPA
Beeld EPA
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234