Zondag 22/05/2022

'Een boer verwaarloost eigen inkomen niet'

Ze zijn vuil, de koeien van boer Coppens. Vuil en mager. Ooit had boer Coppens grote, gezonde beesten. Tot zijn gronden besmet werden door giftige drijfmest en zeventig van zijn koeien stierven. Nu heeft hij geen inkomsten meer en wacht op de uitkomst van het gerechtelijke onderzoek om te weten waar het gif vandaan kwam. Het is een complot, meent de boer. 'Ze willen ons stukje land, zodat ze woningen bij kunnen zetten.'

Liedekerke

Van onze verslaggeefster

Ayfer Erkul

Er lopen nog 48 koeien rond op het land van boer Coppens, in een straat waar de laatste jaren steeds meer villa's werden opgetrokken. De beesten hadden eigenlijk al op stal moeten staan, maar dat durft de boer niet. "Daar worden ze nog slechter van", beweert hij. "Door de giftige dampen die vrijkomen." De beesten moeten dringend naar het vilbeluik. "Het is jammer dat ik als boer tegen mijn eigen beesten moet spreken. Maar ze zullen toch niet meer gezond worden."

In 1979 namen Robert Coppens en Paula Matthijs de boerderij over. Jarenlang boerde Coppens goed. De 120 dikbillen brachten veel geld op. Tot de beesten enkele jaren geleden plots niet meer groeiden en twee jaar geleden echt ziek werden. Ze aten niet meer, maakten vreemde bewegingen en hun gewrichten kraakten bizar wanneer ze liepen. De ene na de andere koe ging dood. "Nooit eerder verloor ik een beest. Nu stierven er in negen maanden plots zeventig." Al snel klonken de eerste roddels in de buurt. Verwaarlozing, klonk het. De boer geeft zijn koeien geen eten. Dierenrechtenorganisaties werden ingeschakeld. "Een boer die zijn eigen inkomsten verwaarloosd? Komaan", roept de boer verontwaardigd.

Uren piekerden de boer en de boerin over de ramp die hun had getroffen. Tot plots vorige lente het grondwater steeg en er een vettig laagje op dreef. Olie. Vreemd, vond de boer. En plots dacht hij aan de drijfmest die hem vijf jaar eerder was aangeraden en gebracht door R.V. "Jarenlang hadden we kunstmest gebruikt. Tot hij ons drijfmest voorstelde. Dat was niet alleen beter, maar ook goedkoper."

Coppens stuurde een staal landbouwgrond naar een laboratorium. De bodem blijkt zwaar vervuild was met olie en fenolen. "Het antigifcentrum zei dat de dieren in geen geval geconsumeerd mochten worden."

Boer Coppens diende klacht in en de rijkswacht van Liedekerke begon een onderzoek naar de herkomst van het besmette drijfmest. Ondertussen mocht geen enkele koe worden verkocht. Tot de rijkswacht vorig najaar meedeelde dat de beesten opnieuw verhandeld mochten worden. "We waren verbaasd. Waren onze beesten dan toch gezond? Of waren ze ondertussen genezen? We vroegen aan de inspecteur-veearts om schriftelijk te verklaren dat er niets mis was met onze koeien. Hij weigerde."

Wat meteen ook betekende dat het gezin nog langer moest teren op giften en spaarcenten. De maandelijkse uitkering die Coppens sinds vorige lente kreeg van het OCMW van Liedekerke, werd in het najaar plots stopgezet. "Het OCMW zei dat de koeien immers opnieuw verhandeld mochten worden." Boer Coppens en zijn vrouw kijken verontwaardigd. "Alsof ik vergiftigd vlees zou verkopen."

Het gif in de drijfmest, een plotselinge pachtverhoging, de insinuaties van de eigenaars dat ze daar beter zouden opkrassen. Meer was er niet nodig om de boer en de boerin te doen geloven in een complottheorie tegen hen. "Hier worden steeds meer huizen gebouwd", leggen ze uit. "Onze grond willen ze ook verkavelen. Jullie krijgen een paar miljoen, teken nou maar, zei schepen van Sociale Zaken Gilbert De Moortel, een van de mede-eigenaars van onze grond." Belachelijk, vindt De Moortel dat. "Dat stuk grond staat ingetekend als landbouwgrond. En een gewestplanwijziging is niet gepland."

De vzw Opbouwwerk Pajottenland heeft de zaak ter harte genomen. "Het is niet de eerste keer dat de bodem van een boer verontreinigd wordt door drijfmest", zegt een woordvoerder van de vzw. "Maar nog nooit was de contaminatie zo groot. Het is een vreemd en complex dossier. Ik geloof niet in de complottheorie. Maar feit is wel dat de boerderij van Coppens zowat als enige is overgebleven in een buurt vol nieuwbouwwoningen."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234