Woensdag 25/05/2022

Een derde sociale woningen heeft onveilige boiler

13.000 of ongeveer een derde van alle sociale woningen in Brussel is uitgerust met een potentieel dodelijk warmwatertoestel. Dat blijkt uit een onderzoek van het Antigifcentrum. Bijna overal ging het om verouderde toestellen, die niet meer conform de veiligheidsvoorschriften werkten. De gevaarlijkste apparaten kregen een rode 'dringend te vervangen'-sticker. In Vlaanderen en Wallonië zou het probleem minstens even gevaarlijke proporties aannemen.

Brussel / Antwerpen.

Eigen berichtgeving

Bij het gebruik van warmwaterboilers komt koolstofmonoxide, een reukloos gas, vrij. Zonder de nodige verluchting en veiligheid van het toestel wordt het een sluipend en dodelijk gif. Soms blijft de schade beperkt tot duizeligheid en hoofdpijn, maar al te vaak eist het een dodelijk slachtoffer. Elk jaar zouden in België zo een honderdtal mensen het slachtoffer worden van een CO-vergiftiging, waarbij warmwatertoestellen verantwoordelijk zijn voor ruim de helft van de doden.

Het onderzoek van het Antigifcentrum rond de veiligheid van boilers in het Brusselse begon ruim vier jaar geleden. "De directe aanleiding was een dodelijk ongeval met een warmwatertoestel in Watermaal-Bosvoorde in 1995, waarbij twee kindjes om het leven kwamen door CO-vergiftiging in een sociale woning, met een fel verouderd warmwaterapparaat", vertelt dokter Bernadette Tissot van het Antigifcentrum. "In mei 1995 hebben we dan alle huisvestingsmaatschappijen in het Brusselse aangeschreven met een uitgebreide vragenlijst over het aantal warmwatergeisers, hun maximale inhoud en ouderdom, of ze regelmatig gecontroleerd werden... Wat bleek: de maatschappijen wisten simpelweg niet wat ze in hun woningen hadden. We zijn dan maar zelf ter plaatse gegaan."

De eerste tussentijdse resultaten raakten nu bekend. "Meer dan een derde van alle sociale woningen is uitgerust met een CO-gevaarlijk toestel. Dat komt neer op ongeveer 13.000 woningen die niet conform de meest recente veiligheidsnormen en wettelijke regels zijn. Zo gebruiken nog altijd heel wat mensen een gevaarlijke 5-litergeiser in de badkamer, waar eigenlijk geen stortbad mee genomen mag worden. Anderen hebben problemen met de verluchting en de afvoer. De nieuwste veiligheidssystemen werden bijna nergens teruggevonden. De meeste toestellen zijn 20 of 25 jaar oud en werden blijkbaar nooit vernieuwd of aangepast. Een heleboel mensen werd zo jarenlang openlijk aan een mogelijk dodelijk gevaar blootgesteld."

Een controleorganisatie kleefde op alle gevaarlijke toestellen een waarschuwingssticker. Geel betekent 'alleen nog gebruiken in goed verluchte plaatsen'. De meesten kregen echter meteen een rood etiket en mogen niet meer gebruikt worden. Een aantal werd al verzegeld door de gasmaatschappij. Het Brusselse Gewest zegt alvast jaarlijks 200 miljoen (5 miljoen euro) uit te trekken om de toestellen te vernieuwen. "Om alle toestellen te vervangen door moderne, of toch ten minste grondig aan te passen, voorzien we een budget van minstens 900 miljoen frank (22,31 miljoen euro)", oordeelt dokter Tissot. "We kunnen de mensen toch geen vijf jaar laten wachten op warm water én veiligheid."

Brussel staat volgens het Antigifcentrum zeker niet alleen. "In heel Vlaanderen en zeker in Wallonië kampt men al jaren met hetzelfde probleem", zegt Tissot. "Bij de plaatselijke overheden mist men ofwel verantwoordelijkheidszin ofwel heeft men te weinig kennis van het probleem. Het wordt in ieder geval - ook federaal - tijd om in te grijpen."

"Het klopt dat de meeste van onze toestellen in de jaren '70 geplaatst werden en enkel conform de regelgeving van toen zijn. Er zullen dus inderdaad toestellen zijn die eigenlijk niet aan de veiligheidsnormen voldoen, maar om daarom te zeggen dat het om onveilige toestellen gaat...", probeert Laurent Daems, SP-gemeenteraadslid en voorzitter van de Antwerpse Huisvestingsmaatschappij - met ongeveer een derde van alle sociale woningen de grootste in Antwerpen. "We controleren onze toestellen overigens regelmatig en komen steeds tot de vaststelling dat ze voldoen. Als er klachten zijn, dan ligt de schuld meestal bij de gebruiker zelf, omdat men bijvoorbeeld de boiler niet regelmatig schoonmaakt. Preventief vervangen? Er is nog geen signaal dat het om onveilige toestellen gaat. We kunnen bovendien geen budgetten vrij krijgen." (PG)

De meeste toestellen zijn 20 of 25 jaar oud en werden nooit vernieuwd of aangepast

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234