NieuwsKlimaat
Een derde van alle boomsoorten met uitsterven bedreigd
Ongeveer 30 procent van alle boomsoorten in de wereld wordt met uitsterven bedreigd. Die conclusie trekt de internationale organisatie van botanische tuinen BGCI in een onderzoeksrapport.
De BGCI liet vijf jaar onderzoek doen naar de toestand van bomen in de wereld. Dat gebeurde in samenwerking met zestig onderzoeksinstituten en vijfhonderd onderzoekers verspreid over de wereld.
Op een totaal van 58.497 boomsoorten zijn er 17.510, een kleine 30 procent, momenteel bedreigd. Dat is twee keer zoveel als het aantal bedreigde zoogdieren, vogels, amfibieën en reptielen samen. Minstens 142 boomsoorten wereldwijd zijn in de voorbije vijf jaar uitgestorven.
Het rapport noemt drie oorzaken. Ontbossing staat op één: in de afgelopen driehonderd jaar is het bosoppervlakte wereldwijd met ongeveer 40 procent afgenomen, schrijven de onderzoekers. Negenentwintig landen hebben meer dan 90 procent van hun bosareaal verloren.
De tweede oorzaak is de exploitatie van hout, die gevolgen heeft voor meer dan 7.400 boomsoorten. Ten slotte worden bomen bedreigd door ziektes en plagen, die toenemen als gevolg van klimaatverandering. Daardoor krijgen invasieve plaagsoorten de kans om op te rukken en inheemse soorten te verdringen, terwijl ook toenemende droogte een bedreiging vormt.
Betere bescherming
De bedreiging is wel niet overal gelijk. Er zijn landen en regio’s die eruit springen, en er zijn landen waar weinig aan de hand lijkt. De toestand is het ergst op de eilanden Sint-Helena, Madagaskar en Mauritius, waar respectievelijk 69, 59 en 57 procent van de boomsoorten wordt bedreigd. Ook Brazilië scoort hoog: het land herbergt 8.847 boomsoorten, maar 1.788 daarvan (20 procent) zijn bedreigd.
De BCGI dringt aan op meer en betere beschermingsmaatregelen voor bomen. Ook moet lokaal de kennis over bomen en bedreigingen worden verbeterd, en moeten boomsoorten beter worden gemonitord. Volgens onderzoekers is het belangrijk dat in onze contreien oude boskernen worden beschermd, om inheemse soorten te versterken of uit te breiden.