Maandag 04/07/2022

Een forum voor België

De 'zomerse' getuigenis van Béatrice Delvaux (DM 5/7) geeft warmte en sterkte aan de harten van iedere Vlaming, Brusselaar, Waal of Belg die begaan is met de situatie waarin ons land dreigt te verzeilen als het gehaspel van de huidige 'onderhandelaars' nog lang duurt en als er geen andere initiatieven komen.

Het Standpunt van Yves Desmet wijst al even terecht op de ellendige navelstaarderij van diezelfde 'onderhandelaars', dat eeuwige gehamer op het eigen gelijk binnen de eigen gemeenschap. Beide invalshoeken samen geven me in elk geval de kracht (of de illusie?) te denken dat er nog uitwegen zijn.

Vandaar een voorstel. Ik besef dat journalisten als Delvaux en Desmet de spreekbuis niet zijn van Franstaligen of Nederlandstaligen, noch profeten van de zo noodzakelijke dialoog tussen Vlamingen en Walen. Maar...

1. De sense of urgency is zeer groot. Er moeten dringend sociaal-economische, financiële - en milieumaatregelen genomen worden.

2. We hebben misschien de politici (en onderhandelaars) die we verdienen, maar dat ontslaat ons niet van de plicht om de draad op te pakken waar die politici en onderhandelaars hem laten liggen.

Wat ik apprecieer, is de zeldzame mildheid en het respect waarmee Béatrice Delvaux de Vlaamse gemeenschap bejegent, en de waarheidsgetrouwheid waarmee ze haar taalgenoten informeert, sensibiliseert, bekritiseert. Als inwoonster van Dilbeek staat ze hoog boven de be- schamende borden 'Dilbeek, waar Vlamingen thuis zijn'. Als Vlaming wil ik me bij deze excuseren voor hun storende aanwezigheid.

Net zo waardeer ik de scherpte van de analyses van Yves Desmet. Meer mildheid en begrip tonen voor de andere, meer scherpte en kritische ingesteldheid voor onze eigen posities. Daarmee zouden we verder kunnen geraken. We hebben veel meer mensen nodig die de oude tradities van gastvrijheid hanteren.

Beide hoofdredacteurs pleiten en ijveren ook - terecht - voor een actieve, luisterende journalistiek. Maar als je als journalist wilt luisteren, dan moeten er ook toegewijde sprekers zijn.

Vandaar een voorstel aan Delvaux en Desmet. Nemen jullie samen met enkele andere journalisten het voortouw om een aantal 'opinion leaders' uit te nodigen uit kunsten en wetenschappen vanuit alle gemeenschappen en gewesten. We hebben genoeg 'unilaterale' verzamelingen en manifesten à la Gravensteen, Warande, Manifeste pour l'Unité Francophone... Neobelgische groeperingen zetten ook geen zoden aan de dijk.

Hoog tijd voor een forum met bijvoorbeeld Luc Delfosse, Walter Pauli, Jacques De Decker, Luc Huyse, Bernard Foccroule, Jan Goossens, de gebroeders Dardenne, Tom Barman, Philippe Herreweghe, ... (mes excuses, Béatrice, je connais trop peu les leaders d'opinion francophones) die de sense of urgency zouden uitschreeuwen en inspiratie zouden bieden voor de nodige compromisbereidheid, die zo ver zoek is.

Kunstenaars, wetenschappers en journalisten hebben samen alles in huis om er iets moois van te maken in dit land. Het zou een vreselijke mislukking zijn als niemand zo'n initiatief zou nemen, en deze keer niet een mislukking van de politieke klasse, maar van ons allemaal.

Met hartelijke dank voor het behoud van hoop in bange dagen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234