Zaterdag 28/05/2022

'Een groot leider van de olympische beweging'

De verkiezing van Jacques Rogge tot IOC-voorzitter werd positief onthaald. Van over heel de wereld stroomden de felicitaties toe. Pound en Kim, Rogges voornaamste tegenstanders, toonden zich echter allesbehalve sportieve verliezers.

Brussel

Persagentschappen / Eigen berichtgeving

'Ik leg mij neer bij het verdict", zei Dick Pound, een van Rogges voornaamste rivalen, maar hij insinueerde wel dat oud-voorzitter Samaranch achter de schermen ten voordele van Rogge gewerkt had. "Naar mijn mening bestaat daar geen twijfel over", zei Pound, die al zijn posten in het IOC meteen opgaf. De Hongaar Pál Schmitt ziet onze landgenoot wel zitten. "Ik ben heel tevreden met de keuze van Jacques Rogge als nieuwe voorzitter", zei Schmitt. "Hij kan op mij rekenen." Anita Defrantz, de Amerikaanse die in de eerste stemronde al afviel, had voor Rogge een raad in petto. "Hij heeft al heel wat werk geleverd voor de organisatie van de Spelen, maar nu zal hij moeten leren om het IOC te vertegenwoordigen in de wereld."

De Zuid-Koreaan Kim, die beschouwd werd als Rogges gevaarlijkste tegenstander, was gisteren ziek en bleef in zijn hotel. Toch reageerde hij misnoegd op het feit dat hij zondagnacht nog werd terechtgewezen door de ethische commissie. Hij had IOC-leden een jaarlijkse vergoeding beloofd als hij verkozen zou worden. "Er was een verkiezing zondag en één maandag", reageerde Kim. "Hier zouden wel eens bepaalde manoeuvres achter kunnen zitten." Ook zijn landgenoten waren scherp in hun commentaar. "Het is eigenlijk erg dat ik moet vermoeden - en ik hoop werkelijk dat het niet zo is - dat racisme tegenover niet-blanke rassen de verkiezing heeft beïnvloed", zei een anonieme verantwoordelijke van het Zuid-Koreaanse olympische comité.

Uittredend voorzitter Juan Antonio Samaranch liet het niet aan zijn hart komen. "Het doet me veel plezier dat ik in de persoon van Rogge een gelijkwaardige opvolger krijg", zei hij. "Hij heeft de ervaring die noodzakelijk is en heeft mijn goede raad echt niet meer nodig." Gianna Angelopoulos-Daskalaki, voorzitter van het organisatiecomité van de Olympische Spelen 2004 in Athene, werkte al nauw samen met de kersverse voorzitter. Rogge had de coördinatie van de Spelen in Athene onder zijn hoede. "Als hoofd van de coördinatiecommissie bewees Jacques Rogge al dat hij een groot leider van de olympische beweging is", zegt Angelopoulos-Daskalaki.

François Narmon, voorzitter van het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC) was tevreden dat "een Belg aan het hoofd staat van de grootste multinational ter wereld." Philippe Housiaux, voorzitter van de Franstalige atletiekliga, die ooit dacht aan de organisatie van de Spelen in Brussel, haalt dat idee opnieuw boven. "Als Belgen kunnen we alleen maar verheugd zijn met zijn verkiezing. Die kan enkel maar positief bijdragen aan de Belgische sport, vooral dan met het oog op een eventuele nieuwe Belgische kandidatuur voor de organisatie van de Zomerspelen."

Ook de politieke wereld feliciteerde de Oost-Vlaamse chirurg met zijn nieuw ambt. Europees commissaris voor Sport Viviane Reding stuurde Rogge een brief. "Uw verkiezing symboliseert het succes van de waarden waaraan de Europese Commissie veel belang hecht: fair play, openheid en solidariteit", schrijft Reding. Ook in eigen land haastte de politieke wereld zich om Rogge te feliciteren. Eerste minister Guy Verhofstadt benadrukte de sportieve achtergrond van Rogge. "Met Jacques Rogge komt ook een echte sportman aan het hoofd van het Olympisch Comité." Ook Vlaams minister van Sport Bert Anciaux hecht belang aan Rogges sportieve loopbaan. "Ik ben ervan overtuigd dat Jacques Rogge een meer open beleid zal voeren, in het belang van de sport en de sportbeoefenaars en niet in het belang van de instanties", zegt Anciaux. (FC)

Housiaux: 'Positief met het oog op een nieuwe Belgische kandidatuur voor de organisatie van de Zomerspelen'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234