Donderdag 29/09/2022

Een hervormd bankenlandschap kan slechts een klein beetje van het wantrouwen wegnemen

null Beeld Yann Bertrand
Beeld Yann Bertrand
Opinie

Sociale media zijn ongeschikt om meningsverschillen uit te vechten. Die waarheid zou ook in de Wetstraat mogen doordringen. Door in 140 tekens de spaarhervorming van minister van Financiën Koen Geens (CD&V) af te branden, heeft liberaal voorzitster Gwendolyn Rutten een akkoord ernstig bemoeilijkt. Op de dunne lijn tussen inhoudelijke profilering en ruziemakerij kwam ze aan de verkeerde kant terecht.

De federale regering zit zo gevangen in een paradox. Om haar bestuurskracht te bewijzen heeft ze baat bij een spoedig en helder akkoord over de hervorming van het bankenstelsel. Tegelijk willen alle coalitiepartijen zelf deze hervorming als ultieme trofee aan hun nerveuze achterban aanbieden, wat hen verhindert om mee te werken aan een compromis.

Zo kan het dat openlijk wordt geschoten op de bankenwet. Zoals de protagonisten in een gangsterfilm van Quentin Tarantino staan alle partijen met getrokken pistolen op elkaar gericht. Vanop links wordt gemikt op de onzuivere splitsing van spaar- en zakenbanken en op de onvoldoende bescherming voor spaarders; vanop rechts ziet men al een vermogenskadaster en dus een vermogensbelasting aan de einder gloren en in het centrum wil CD&V de eigen minister laten scoren.

Bekijk je het vanuit de verschillende partijstandpunten dan is die positie ook telkens begrijpelijk. Zowel PS als sp.a hebben met ferme en grotendeels gerechtvaardigde kritiek de verantwoordelijkheid van de financiële instellingen aangeklaagd voor de nog niet verteerde economische crisis. Dat heeft van de bankenwet een symbooldossier gemaakt, waarop weinig marge voor toegeving zit.

Omgekeerd heeft Open Vld zich helemaal vastgezet door het mea culpa dat Gwendolyn Rutten in deze krant uitsprak over wat ze zelf pestbelastingen noemde. Het lijkt erop dat Rutten al enige spijt heeft van haar spijtbetuiging. Het gevolg is dat een maatregel door Open Vld nu niet langer op zijn maatschappelijk nut beoordeeld wordt maar op het risico dat er ooit een belastingmaatregel uit voortvloeit.

We mogen ervan uitgaan dat een compromis ook deze keer wel bereikt zal worden en dat het geruzie weer vergeten raakt. Dan nog blijft de vaststelling overeind dat een hervormd bankenlandschap slechts een klein beetje wantrouwen in de financiële toekomst zal wegnemen bij de burger - de ware oorzaak van die immense en grotendeels onnuttige spaarquote in ons land. Alleen een verdere sanering van de overheidsfinanciën, een robuust pensioenstelsel en een rechtvaardige fiscale hervorming kunnen dat wantrouwen wegnemen. Wie thema's zoekt voor een inhoudelijke kiescampagne heeft ze hier gevonden.

Bart Eeckhout
Commentator

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234