Donderdag 18/08/2022

Een hervormer zonder resultaten

President Bush heeft veel gedaan voor vrouwen. Maar natuurlijk niet in de Verenigde Staten. Amerikaanse vrouwen in spijkerbroeken zagen hun rechten aangetast worden door een regering die religie boven wetenschap stelt, maar vrouwen in boerka's? De president kan niet ophouden te onderstrepen hoe belangrijk hun rechten zijn.

In het diplomaatloze buitenlandse beleid van de regering zijn bij de belangrijkste woordvoerders inzake de moslimwereld vijf vrouwen: Condi Rice, Laura Bush, Liz Cheney (de nummer twee in het Midden-Oosten Bureau van het ministerie van Buitenlandse Zaken), Karen Hughes, de nieuwe onderminister van Publieke Betrekkingen, en haar assistente Dina Powell.

Bush heeft Karen Hughes heel hoog zitten. De echte rol voor die vers benoemde ambassadeur is nog niet bepaald, maar het lijkt erop dat de eerste prioriteit voor Hughes haar deskundigheid als spin doctor zal zijn. Zij moet in de hele wereld het imago van Bush verbeteren en dat van zijn politiek.

Net zoals ze Bush heeft neergezet als een succesvolle hervormer en een conservatief met compassie wil Hughes moslims overspoelen met vier kernbegrippen: betrokkenheid, uitwisseling, onderwijs en machtsmiddelen.

Toen Bush vorige week donderdag zijn ranch in Crawford verliet met Condoleezza Rice verdedigde hij opnieuw de oorlog in Irak door over vrouwenrechten te praten. Hij zei dat om de haatideologie van de vijand te verslaan het nodig is een ideologie te bieden die tegen meisjes zegt: je kunt slagen in de maatschappij en je moet daartoe de kans krijgen. Hij zei ook te hopen dat de ontwerpers van de grondwet beseffen dat wij (de VS, red.) er sterk aan hechten dat vrouwen in de Iraakse maatschappij gelijkwaardig worden behandeld. Hoezo hopen? Is dat het beste dat we kunnen doen voor een land dat we hebben gebroken en dat we bezitten en waar we elke dag jonge mannen en vrouwen offeren om het te behouden?

Amerikanen vinden het prettig dat de president het heeft over vrouwenrechten in Irak en Afghanistan, daarom doet hij het ook zo vaak. Het heeft hem geholpen de invasies van die twee landen aan hen te verkopen. Maar Bush moet ophouden met luisteren naar 'My Sharona' op zijn iPod en moet naar hun sharia luisteren.

De fundamentalistische Taliban zijn in Afghanistan weer in opmars, meisjes in Irak durven het huis niet uit omdat er zoveel ontvoeringen en verkrachtingen zijn en Iraakse vrouwenorganisaties zijn panisch dat de nieuwe grondwet hun rechten tot Saoedische proporties zal terugbrengen. Sommige sjiitische politici trachten de civiele rechters die zich al jarenlang buigen over huwelijken, scheidingen, voogdij en erfrecht te vervangen door religieuze rechtbanken die handelen op basis van de sharia, de islamitische wetgeving.

Mochten dat soort zaken ook in de grondwet worden opgenomen, en die vrees is gerechtvaardigd, dan is de gelijkberechtiging van vrouwen in groot gevaar. Geestelijken die religieuze rechtbanken leiden die zijn gebaseerd op de koran kunnen polygamie, eerwraak, stenigingen en openbare onthoofdingen van vrouwen die zijn beschuldigd van echtbreuk legaliseren. Ook echtscheiding via de talaq wordt dan mogelijk: het enige wat een man hoeft te doen is driemaal te zeggen: 'Ik verstoot je.'

Saddam onderdrukte islamitische politiek, zodat onder zijn bewind Irak een van de seculierste regimes in het Midden-Oosten was. Sinds de Verenigde Staten er de baas zijn, is het aanzienlijk fundamentalistischer geworden. De terug-naar-de-boerka-trend maakt opgang in het sjiitische zuiden en jonge vrouwelijke activisten melden dat hun moeders in de jaren zestig meer vrijheid genoten. Daar is de advocate Najla Ubeida van de Iraakse Vrouwenliga het mee eens. In de jaren zestig heerste er een oprecht geloof in het verbeteren van de positie van vrouwen. We konden dragen wat we maar wilden, uitgaan wanneer we maar wilden, thuiskomen wanneer we wilden en mensen beoordeelden ons uitsluitend op ons gedrag.

Als Bush zich net zo graag bezighield met het oefenen van zijn geest als met het oefenen van zijn lijf dan zou hij kunnen zien dat zijn missie om moslimlanden te moderniseren negatief uitpakt voor vrouwen. De minst pijnlijke manier voor moslimmannen om te laten zien dat zij de Arabische cultuur niet hebben losgelaten en een westerse levensstijl hebben aangenomen, is het herinvoeren van de boerka.

Voor ons is het bevrijde, maar repressieve Irak een paradox, voor vrouwen is het een gevangenis.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234