Zondag 03/07/2022

Een hotel als geen ander

Hotel Monty, Brussel

Hotels die zich 'van het

gewone onderscheiden'.

Het boek 'Dubbel of single' toont niet-alledaagse

adressen waar de gast meer mag verwachten

dan een warm bed. Overnachten buiten de

platgetreden paden in

België en Nederland.

'Sterren spelen daarbij

geen rol', schrijft fotograaf

Jan Dirkx in zijn voorwoord, 'want die zeggen nooit

iets over gezelligheid en

charme, eerder over het al dan niet aanwezig zijn van een haardroger...' 'De Morgen Magazine' maakte een selectie van vier hotels die elk een wel zeer eigen identiteit bezitten. 'Dubbel of single' is een lekker ontdekkingsboek.

INFO Dubbel of single. Mooie hotels in België en Nederland, Jan Dirkx, uitgeverij Het Bronzen Huis. Vanaf vandaag kunt u in 'De Morgen' sparen voor dit boek. Deze mooie gids kost dan nog maar 9,95 euro in een Colibroboekhandel. De spaarkaart vindt u in dit magazine.

Red, red, red

Ondanks het grote aanbod is er in Brussel niet echt een museum waar de grote designklassiekers uit de vorige eeuw te bewonderen zijn. Gelukkig is er Hotel Monty met zijn achttien designkamers. In dit kleine hotel vindt u de mooiste, stijlrijkste en gekste creaties van de grootste ontwerpers. Aan de receptie ligt een lijst met alle aanwezige meubelen en lampjes en de rest. In de kamers staan de transparante La Mariestoelen van Philippe Starck, boven de grote ontbijttafel hangen de geweldige Campari Lightlampjes, en de knalrode Size Tenzeteltje van Arad geven het salon extra kleur. U ontdekt er de meest vreemde objecten, zoals een lamp van lichtspecialist Ingo Maurer die bij nader inzien niet meer dan een hologram blijkt te zijn.

Hotel Monty huist in een typisch herenhuis uit de jaren dertig, zoals er op de Brusselse avenues wel honderden te vinden zijn. Architect en decorateur Thierry Hens leidde de renovatie. Hij creëerde een opmerkelijk hotel dat zich zonder schroom het allereerste designhotel in Brussel mag noemen. Het interieur is een combinatie geworden van donkergrijze wanden en felrode trappen en deuren. Ook de halfdoorschijnende gordijnen zijn rood als bloed, en door die kleurvervorming krijgt het geheel een irreële look.

De gasten worden op straat ontvangen door een - uiteraard - vuurrode koe, een overblijfsel van Art on Cows in 2003. De koe doet dienst als waakhond of piccolo, naargelang uw eigen verbeelding.

Achter de gietijzeren deur wacht een gang in donkergrijs en rood, verderop ligt het zenuwcentrum, met het kantoor, de receptie, de ontbijtruimte en een salon. De kamers zijn allemaal boven, of in een annex gebouw achteraan. De eigenaar droomt ervan een groep hotels op te starten binnen dit concept. Een small design hotel, zoals ze het zelf noemen.

INFO Hotel Monty, Brand Whitlocklaan 101, 1200 Brussel, 02/734.56.36,

www.monty-hotel.be.

Hotel Monasterium PoortAckere, Gent

De preekstoel verwacht u

Ooit al op de kamer van moeder-overste geslapen? Of voelt u meer voor een bed in de maagdenvleugel? In Hotel Monasterium PoortAckere in Gent leefden ooit slotzusters in een afgebakende ruimte. In 1278 werd op een grote leegstaande akker aan de westelijke stadspoort een begijnhof gebouwd. Intussen zijn de stadsgrenzen uitgebreid, en ligt het hotel vrij dicht bij het toeristische centrum.

Bij het ontbijt in de kapittelzaal - waar een altaar dienstdoet als toog - krijgt de gast de ontstaansgeschiedenis op zijn boterham. Bijna letterlijk. Op de onderlegger staat in grote lijnen uitgelegd hoe dit klooster in de loop der eeuwen evolueerde van een opvangtehuis voor zieke begijntjes naar een hotel. Monumenten & Landschappen klasseerde het hotel en keek streng toe op de authenticiteit van de uitgevoerde renovaties. Zoals de kleurencombinaties, die met zekerheid ook in het oorspronkelijke klooster gebruikt moesten zijn. Het resultaat zijn prachtige gangen met wanden in twee tinten blauw. Er werden zelfs vloeren uitgebroken - handig om meteen vloerverwarming te installeren, zegt de manager - om tegels in meer toepasselijke materialen te leggen. Ook een aantal opvallende voorwerpen herinneren aan geestelijke aanwezigheid: Moeder Maria waakt nog over de rust, en in een offerblok kunt u een milde bijdrage kwijt "voor het licht".

In de oude strijkzalen wordt nu vergaderd. De vroegere ontmoetingsruimte werd ontdaan van tralies en is een bar geworden. En de Sint-Aubertuskerk met zijn prachtige glasramen doet nu dienst als receptie- of feestzaal, waarbij de preekstoel niet zelden door een nieuwbakken schoonvader of general manager ingenomen wordt voor zalvende woorden.

Het neogotische karakter van het gebouw is het gevolg van een heropbouw op het einde van de 19de eeuw. De typisch neogotische vormen zijn duidelijk merkbaar aan de ramen en bogen, en ook het schrijnwerk in ondertussen zeldzame pekden is een belangrijk kenmerk voor die periode.

Het oude klooster is opgedeeld in het hotel Monasterium en het gastenverblijf PoortAckere. Daardoor is het een overnachtingsplaats voor een breed publiek, zowel wat betreft comfort als prijsklasse. Sommige kamers zijn niet groter dan een heuse cel, andere zijn ruim en hebben een aparte badkamer. Maar iedereen kan genieten van de aparte sacrale sfeer. In het gastenboek staat ergens te lezen: "Je zou er haast devoot van worden."

INFO Hotel Monasterium PoortAckere, Oude Houtlei 56, 9000 Gent,

09/269.22.10, www.monasterium.be.

Hotel Havenkraan, Harlingen

De naam zegt het zelf

In Harlingen, nabij de Waddenzee, kunt u op erg hoog niveau logeren. Niet aangeraden voor mensen met hoogtevrees: een havenkraan. En dan nog eentje met veel luxe. De slaapkamer is knalrood en blauw geschilderd, en voorzien van een salon, een grote plasma-tv en een keukentje. De cabine bevindt zich op circa zeventien meter boven de kade, de giek reikt tot 45 meter hoogte.

Twee jaar lang werd gewerkt aan de restauratie van de havenkraan, die al decennialang de skyline van Harlingen domineert. De inwoners bedachten hem met een aantal koosnaampjes: Blauwe Kop, de Spin en Lange Willem. Sinds 2003 is het mogelijk om het industriële monument te huren voor twee personen. De spartaanse kooiladders zijn vervangen door twee speciaal ontworpen liften. De eerste lift brengt u naar een platform tussen de poten. In de tweede lift wordt u samen buizenpost en zoeft u naar het hart van de kraan. "Beam me up, Scotty."

De slaapkamer is amper zestig kubieke meter groot, maar oogt ruim door het duizelingwekkende uitzicht. Het raam biedt een schitterend panorama over Harlingen en omstreken. In de verte kunt u de vuurtoren van Harlingen gewaarworden, die u trouwens via dezelfde organisatie kunt boeken. Iets hoger bevindt zich de bedieningscabine. De gasten kunnen de kraan zélf verdraaien en hebben dus keuze uit verschillende panorama's. Vijfenzestigduizend kilo staal zet zich op commando in beweging. Driehonderdzestig graden rond. Bij mooi weer kunt u ontbijten op het dakterras, tenminste, als er niet te veel wind staat.

INFO Hotel Havenkraan, Postbus 68, NL-8710 AB Workum, 0031-5165/54.05.50,

www.vuurtoren-harlingen.nl.

Hotel Bazar, Rotterdam

Wereldkitsch voor wereldburgers

Hotel Bazar is geschapen door en voor wereldburgers. Op de tonen van salsa of punjabi-beats swingt deze plaats alsof het regenseizoen elk moment kan aanbreken. Rotterdam mag dan een parkeerbonnetjes schrijvende politiestaat zijn, achter deze muren broeit de jungle en waait de moesson.

De zevenentwintig kamers zijn per verdieping thematisch ingericht, van oosters tot Zuid-Amerikaans en Afrikaans. Tegelijkertijd wijst alles erop dat in dit gebouw ooit een hoop saaie kantoren te vinden was. Stroomleidingen en andere obligate misbaksels hangen open en bloot aan de plafonds. Hun lelijkheid wordt echter vlotjes overstemd door opvallende details in de gangen. Rimboemotieven met een zonnewering in riet voor de Afrikaanse gang, azuurblauw in de oosterse, en flarden latinopoëzie op de bovenverdieping in hallucinerend gekleurd licht. In de kamers werden de banale werkplekken getransformeerd tot teletijd- en plaatsmachines. Met een knipoog naar "Doctor Livingstone, I presume?" in een lodge in de savanne, naar Lawrence of Arabia in een berbertent, naar Ché Guevara in een Argentijnse haciënda of naar Sheherazade in een sprookje van Duizend-en-een-nacht.

Binnen elk thema werd de fantasie de vrije loop gelaten, getuige daarvan een Mexicaans kapelletje waar kitsch een zelden geziene charme uitstraalt. Of een madonna met een glimmende traan op een altaar van Coca-Cola. Of een West-Afrikaanse kappersportfolio, opgehangen boven een toilet. Dat alles tegen muren waarvan de kleuren haast af spatten. Pijlgifkikkergroene verf, een Spaanstalige strip in Roy Lichtensteinformaat, blokjesmotieven, landkaarten, zebrastrepen en Arabische faience.

Op de benedenverdieping bevindt zich het wereldeethuis. De menukaart staat vol met wonderbaarlijke lekkernijen zoals een "duizend-gaten-flensje met honing". Alles wordt geserveerd door een staff in kleurrijke pakjes, in wellicht nog meer schakeringen dan er kamers zijn. En dat trekt een enthousiast publiek van uiteenlopend pluimage.

INFO Hotel Bazar, Witte de Withstraat 16, NL-3012 BP rotterdam,

0031-10/206.51.51, www.hotelbazar.nl.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234