Donderdag 11/08/2022

Klimaat

Eén intendant buiten de politiek om het klimaat te redden?

Manu Claeys. Beeld ID Photo Agency
Manu Claeys.Beeld ID Photo Agency

Manu Claeys is niet opgezet met de kritiek die zijn idee, om een intendant aan te stellen voor het klimaat, krijgt van sommige politici. Claeys, de drijvende kracht achter de actiegroep StRaten-Generaal vindt dat politici de rol die de intendant gespeeld heeft bij de Oosterweelverbinding miskennen.

Yannick Verberckmoes

Zaterdagavond presenteerde Manu Claeys een voorstel voor een klimaatintendant, om het klimaatdossier van de politieke gevoeligheden te onttrekken. Die persoon zou bevoegdheidsoverschrijdend te werk gaan, maar niet verkozen worden door de kiezer. “Ik denk dat er geen discussie is over wat de doelstellingen voor het klimaat tegen 2030 of 2050 zijn”, zegt Claeys. “Daarover zijn al akkoorden bereikt. De discussie bestaat over hoe we er gaan geraken. Het probleem is de klassieke manier van besluitvorming die nu bestaat uit een samenspel van kabinetten, lobbygroepen, experts, die elk apart input geven. Je moet ze eigenlijk allemaal samen zetten in dezelfde ruimte om tot concrete maatregelen te komen. Zoals wij in Antwerpen hebben gedaan.”

Om een aantal klimaatvraagstukken - de betonstop, mobiliteit, de kernuitstap - in ons land vlot te trekken, zou de overheid dus beter kijken naar Oosterweel, stelde Claeys eerder in het programma Nachtwacht. Voor dat dossier heeft de Vlaamse overheid een speciale intendant in het leven geroepen, om de gesprekken die tussen verschillende partijen waren vastgelopen, op te lossen.

Claeys wil dat de overheid nog voor de verkiezingen een vacature uitschrijft, zodat een klimaatintendant tegen september aan de slag kan. Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten staat wel open voor het idee. Maar Kris Peeters (CD&V) en Bruno Tobback van (Sp.a) hebben het al afgeschoten, omdat het aan de politiek is om met oplossingen te komen. “Maar het probleem is net dat we nu vier milieuministers hebben en geen enkele klimaatminister”, zegt Claeys. “Een intendant kan net bevoegdheidsoverschrijdend werken. In meerdere werkbanken kan er dan nagedacht worden over verschillende aspecten, bijvoorbeeld: ruimtelijke ordening of mobiliteit.”

“Het is ook deplorabel dat er nu gesuggereerd wordt dat een intendant nu buiten de politiek om zou werken. Als een intendant een resultaat heeft bereikt, moet die terugkoppelen naar de ministers. Die weten dan dat die oplossing een bepaald draagvlak heeft. Een intendant maakt de ministers dus niet overbodig. Zo zie je dat sommige politici niet goed beseffen wat een intendant juist doet.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234