Zaterdag 28/05/2022

Wat te verwachten

Een nieuwe demorgen.be

null Beeld Sebastiaan Van Doninck
Beeld Sebastiaan Van Doninck

Vanaf vandaag is De Morgen niet langer een krant, die ook een website heeft. Vanaf vandaag staan we voor een bepaalde vorm van kwaliteitsjournalistiek. En die vindt u voortaan overal: op papier, op tablet of op smartphone. Welkom bij de nieuwe demorgen.be.

Brecht Decaestecker

We schrijven 28 oktober 1986. De Morgen bestond nog geen acht jaar. In een besloten vergadering beslisten Louis Tobback, Luc Vanden Bossche, Willy Claes en Karel Van Miert dat de Socialistische Partij niet kon ingaan op de vraag van de redactie voor een kapitaalsverhoging.

Twee dagen later werd de krant door de raad van Beheer failliet verklaard. Pas vlak daarvoor werd toenmalig hoofdredacteur Paul Goossens op de hoogte gebracht, die aan de redactie mocht gaan uitleggen dat de boeken bij de rechtbank van Koophandel werden neergelegd.

Het betekende het einde van De Morgen.

Althans, dat was buiten de redactie gerekend. Die liet toch een krant drukken, die niet De Morgen heette, maar wel De Moord. Daarin riep Goossens lezend Vlaanderen op om te participeren in de krant. Het woord 'crowdfunding' moest nog worden uitgevonden, maar dankzij voettochten, kunstavonden en benefietconcerten wist de krant te overleven.

Het zou niet de eerste keer zijn dat de krant gered moest worden, en ook niet de laatste keer. De Morgen is sinds zijn ontstaan 36 jaar geleden meermaals door woelige periodes gegaan, maar ondanks verschillende hoofdredacteurs, herstructureringen en herlanceringen zijn we twee zaken nooit verloren: een trouw publiek en onze manier van kijken naar de actualiteit en maatschappij.

De twee zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, want dat publiek bleef de krant onvoorwaardelijk trouw voor die manier van kijken: progressief, onbevangen, empathisch, onafhankelijk, tegendraads indien nodig. Bij De Morgen kijken we anders naar de gebeurtenissen van elke dag. We doen dat anders in onze invalshoeken, in onze schrijfstijl, in onze fotografie en in onze vormgeving.

undefined

Plus

Tot nu deden we dat vooral op papier, waar we bij De Morgen enorm van houden. U ook trouwens, want de verkoopscijfers van de krant zitten in de lift. Ook al voorspelden doemdenkers tien jaar geleden dat kranten vandaag uitgestorven zouden zijn. Die krant uit de brievenbus halen, die voorpagina bekijken, dat papier openslaan en daar een lange analyse van Yves Desmet ontdekken, of een reportage van Douglas De Coninck, of een column van Griet Op de Beeck, Hugo Camps of Hans Vandeweghe... daar kan geen gevoel tegen op.

Daarom ook dat we fors investeerden in die papieren krant. Onze beste art-directors zorgden voor een nieuwe look & feel die meer aansluit bij de tijd van vandaag en in lijn ligt met wat we op de website wilden doen. Het voormalige M-katern gaven we een nieuwe naam: 'Cult.' Het wordt de dagelijkse bijbel voor iedereen met een hart voor muziek, film, expo, theater... En we kozen voor een kleiner formaat, dat je makkelijk kunt meenemen op de trein, op de fiets, in de stad...

Maar dat onderzoeksverhaal dat een maatschappelijk debat wordt of die boekenrecensie die voor groot leesplezier zal zorgen moet u ook kunnen lezen als u de krant niét bij u heeft. En dat kan nu, tijdens de lunchpauze op de desktop-computer, bij een koffie op de tablet, voor of na een concert op de smartphone. Omdat u daar als abonnee recht op hebt.

De voorbije jaren worstelden we voortdurend met dezelfde vraag: wat geven we weg op de website, en wat houden we voor de krant, waarvoor lezers bereid zijn te betalen? Vanaf vandaag is die vraag irrelevant. Voortaan brengen we al het beste dat De Morgen te bieden heeft, op elk mogelijk platform.

Heb geen schrik. We trekken niet zomaar een betaalmuur op voor onze site. Alles wat nieuws is zullen we gratis blijven aanbieden. Maar alles wat achtergrond en duiding is, en waar een langer journalistiek proces aan is voorafgegaan, brengen we in onze Plus-omgeving. Die is enkel toegankelijk voor wie een abonnement heeft of neemt. Wie wil ontdekken wat we allemaal te bieden hebben mag drie weken lang proeven van de vernieuwde website en app, vooraleer te beslissen om een abonnement te nemen.

Vijf werelden

Net zoals de krant bijlages heeft is de nieuwe website opgebouwd uit verschillende werelden. De eerste is die van de harde actualiteit: binnenland, politiek, economie, sport... De tweede is die van het culturele nieuws: muziek, film, theater... Daarom hebben we niet één maar twee homepages gebouwd. Op de eerste vind je al het harde nieuws, gemixt met al het beste dat we te bieden hebben. Maar wie regelmatig naar het tweede deel van de krant grijpt kan nu ook digitaal rechtstreeks de wereld van cultuur induiken. Dan kom je in een wereld die lijkt op de vorige, maar toch anders is. Meer visueel, met meer ruimte voor recensies en interviews.

Daar voegden we nog een derde wereld aan toe, waar we probeerden de unieke leeservaring van weekendbijlages als Zeno en DM Magazine digitaal te evenaren. Op de homepage van Zine presenteren we met verbluffende visuele kracht een etalage van het allerbeste wat we aan interviews, reportages, fotoreeksen en lifestyleverhalen te bieden hebben.

De vierde wereld is die van DM.City, de vroegere Zone-magazines die je terugvindt in de steden Gent, Antwerpen, Brussel en Leuven. Of ze er nu middenin of ver buiten wonen, de lezers van De Morgen hebben het ritme van de stad nodig om inspiratie op te doen, om extra impulsen te krijgen, of gewoon om er lekker te gaan eten. In een latere fase willen we die wereld graag uitbreiden.

De vijfde wereld is de Plus-zone. Dat is de extra ruimte voor abonnees. Want zij kunnen voortaan altijd en overal onze beste artikels lezen, maar ook het beste van De Volkskrant en de New York Times. We plaatsen die stukken ook op de homepage, maar je vindt ze razend snel terug bij Select, omdat daar het gratis nieuws eruit gefilterd is en ze langer bewaard blijven. U kan ze ook op alle sociale netwerken delen met uw vrienden en volgers, die vervolgens kunnen meelezen. In onze Kiosk kan u ook door de PDF-versies van De Morgen en De Volkskrant en al hun bijlages bladeren, en u vindt er ook extra voordelen, waar u als abonnee recht op hebt. U kan ook ten alle tijde artikels uit het archief van De Morgen opsnorren.

One more thing

En er is 'one more thing'. Alle vijf die werelden hebben we vertaald naar een handige app voor de smartphone, zodat u zowel het snelle nieuws als de meerwaardejournalistiek van De Morgen op elk moment, op elke plaats kunt vinden.

Hiermee hopen we dat ook een nieuw publiek goesting krijgt in de unieke journalistiek van De Morgen. Want dagelijks bereiken we 200.000 unieke bezoekers op onze website, vaak jonge mensen, die ons komen bezoeken via Facebook of Twitter, maar daar nog geen tien procent vond van wat we allemaal te bieden hebben. Die mensen kunnen nu, na een gratis proefperiode, een abonnementsformule kiezen waardoor ze de doorwrochte artikels van De Morgen overal kunnen lezen.

Hierdoor is wat we vandaag doen niet de zoveelste herlancering van De Morgen, maar een scharnierpunt in onze geschiedenis. Vanaf vandaag zijn we niet alleen meer een krant met een website, maar een journalistieke titel, die elke dag opnieuw naar actualiteit en maatschappij kijkt op een andere manier dan de rest van het krantenlandschap dat doet. Een meer tegendraadse, meer creatieve manier, meer luisterend naar verschillende visies op mens en samenleving.

Die journalistiek, de ziel van De Morgen, publiceren we waar ons publiek het wil vinden: op papier, op desktop, op laptop, op tablet en op smartphone. En overal op de best mogelijke manier.

Daarmee zetten we ons op kop van het digitale peloton. Omdat De Morgen in deze uitdagende tijden meer wil doen dan alleen maar overleven. We willen de weg wijzen, en meeschrijven aan de toekomst van de journalistiek.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234