Donderdag 26/05/2022

Eén op de drie kinderen heeft last van stress

Bijna één op de drie Belgische kinderen kampt met stress. Daarmee scoren kinderen op de stressschaal vrijwel even hoog als volwassenen. Bovendien lijkt het aantal kinderen met stress steeds verder toe te nemen. Dat blijkt uit een studie die dokter Luc Swinnen uitvoerde op vraag van de Onafhankelijke Ziekenfondsen. Stress vertaalt zich bij kinderen in moeilijk gedrag, angst, slapeloosheid of lichamelijke klachten. 'Het is zaak die signalen te zien en er op de juiste manier op in te spelen', zegt Swinnen.

Brussel

Eigen berichtgeving

Tom Cochez

Aan de hand van internationaal gestandaardiseerde vragenlijsten ondervroegen de onderzoekers 1.172 kinderen tussen 10 en 14 jaar. De belangrijkste vaststelling is dat 28,4 procent van de kinderen gestresseerd door het leven gaat.

"In de vragenlijsten die speciaal voor kinderen ontworpen zijn, wordt gepeild naar de mate waarin kinderen bepaalde klachten vertonen die verband houden met stress", zegt Luc Swinnen. "Het gaat dan om moeilijk functioneren, angstig zijn, last hebben van slapeloosheid of kampen met lichamelijke klachten. De verwerking van de gegevens leert ons dat bijna één op de drie kinderen zwaar boven de referentiewaarde scoort en dus gestresseerd is."

Daarmee scoren de Belgische jongeren beduidend hoger dan bijvoorbeeld Amerikaanse jongeren. Bovendien lijkt de stress de afgelopen jaren enkel toe te nemen. "We beschikken enkel over internationale literatuur om vergelijkingen te maken", zegt Swinnen. "Een vergelijking tussen bijvoorbeeld Belgische en Amerikaanse jongeren is dus een beetje bij de haren getrokken. Om een steekhoudende vergelijking te maken zouden we een zogenaamde cohortstudie moeten doen waarbij we de studie regelmatig herhalen. Toch kunnen we de tendens dat Belgische kinderen opmerkelijk vaak te kampen hebben met stress niet miskennen."

Een duidelijk antwoord op de vraag waarom is er niet. "We hebben allerlei mogelijke verbanden onderzocht", zegt Luc Swinnen. "We gingen na of er een verband bestond met bijvoorbeeld het aantal broers of zussen in het gezin, de afstand tot de school, het feit of kinderen op het platteland of in de stad wonen, maar geen van die factoren blijkt een doorslaggevende rol te spelen. Ook het feit dat beide ouders buitenshuis werken, lijkt geen verband te houden met de kans op stress bij hun kinderen. Daaruit kunnen we afleiden dat de mate waarin ouders zelf met stress kampen geen doorslaggevende rol speelt."

Het enige duidelijke verband dat de onderzoekers vonden, is dat tussen stress en de ouderlijke situatie. "Kinderen die leven in co-ouderschap of met slechts een van hun ouders zijn veel angstiger. Als die ene ouder de moeder is, is de kans op angst nog groter."

De onderzoeker wijst er wel op dat de studie slechts een pilotstudie is en dat er geen al te voorbarige conclusies mogen getrokken worden. "Deze studie heeft als eerste doel het terrein te verkennen en thema's voor volgend onderzoek af te bakenen. Zo zien we dat er wel een verband bestaat tussen de mate waarin de leerkracht last heeft van stress en de mate waarin kinderen stress hebben. Omdat we slechts 50 leerkrachten hebben gesproken, is dat te weinig om wetenschappelijk verantwoorde conclusies te trekken. Het is wel voldoende om dat verband in de toekomst verder uit te spitten."

Toch kunnen er volgens Luc Swinnen uit het onderzoek al lessen getrokken worden. "Ouders moeten weten dat signalen zoals vreemd gedrag, angst of slapeloosheid niet zomaar ontstaan. Het is belangrijk die signalen te zien en kinderen daar niet voor te straffen. Stress moet zo snel mogelijk aangepakt worden. Begrip is daarbij het sleutelwoord."

'Kinderen die leven in co-ouderschap of met slechts één van hun ouders zijn veel angstiger'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234