Maandag 16/05/2022

Ouderschap

Een op de tien Belgen bewust kinderloos

null Beeld Kiuw
Beeld Kiuw

Trouwen, kindje, bouwen? Niet per se. Uit een onderzoek van de VUB blijkt dat een op de tien Belgen tussen 25 en 35 jaar bewust kiest voor geen kinderen. Ons land voert daarmee met kop en schouders de Europese rangschikking aan. Vooral voor mannen hoeft een nageslacht niet per se.

Sabine Vermeiren

De Vrije Universiteit Brussel ondervroeg bijna tweeduizend landgenoten tussen 25 en 35 jaar. Daarvan gaf 13 procent aan geen kinderen te willen. Gemiddeld waren dat meer mannen dan vrouwen: 16 procent van de mannen wil bewust kinderloos blijven, tegenover 11 procent van de vrouwen. Erg opmerkelijk: die cijfers liggen een pak hoger dan in de rest van Europa. Gemiddeld genomen zegt 7 procent van de Europese mannen geen interesse te hebben in nakomelingen. Bij vrouwen ligt het Europese gemiddelde op 5 procent.

Het onderzoek werd geleid door Mark Elchardus en Petrus te Braak. Verschillende factoren spelen in het resultaat een rol, zeggen ze. Zo blijkt dat vooral laaggeschoolden geen kinderen willen. In de groep van laaggeschoolden geeft 20 procent aan geen kinderen te hoeven. Bij mensen die een diploma hoger onderwijs haalden is dat 11 procent. Ook een drukke carrière heeft invloed op de gezinsplanning. Wie hard werkt en de job als heel belangrijk beschouwt, zegt dubbel zo vaak nee tegen kinderen dan mensen voor wie werk minder belangrijk is. Ook relatiestatus speelt een rol. Van de singles wil een kwart geen kinderen, dat is vier keer zo veel als mensen die een vaste relatie hebben. Ook mensen met gezondheidsproblemen geven vaker aan dat ze geen behoefte hebben aan nakomelingen.

Te Braak: "Het onderzoek toont aan dat omgevingsfactoren heel bepalend zijn. "Het zou best kunnen dat bijvoorbeeld millennials met een lagere sociaal-economische status en opleiding in andere omstandigheden wel een kinderwens zouden hebben." Als de omstandigheden optimaal zijn – omgeving, job, opleiding, relatie, gezondheid – kiest slechts 6 procent van de jongvolwassenen ervoor om bewust kinderloos te blijven.

'Nu jullie'

Op elke babyborrel hebben ze prijs. 'Nu jullie?' Al twintig jaar geven Benny Corneillie (40) en Jasmijn Vandendriessche (38) dan hetzelfde antwoord. Nee. "We hebben daarmee al veel mensen voor het hoofd gestoten. We zijn zelfs versleten voor egoïsten. Jammer, want wij kiezen hier heel bewust voor."

Het paar is twintig jaar samen. Vier jaar geleden trouwden ze, maar een groot feest kwam er pas een drietal weken geleden, op de Vlasmarkt in Gent. Op hun leeftijd zouden ze nog perfect aan een gezin kunnen beginnen, maar dat doen ze niet. Corneillie: "Toen Jasmijn en ik elkaar leerden kennen, deden we waar we zin in hadden. Reizen. Motorrijden. Zo'n tien jaar geleden merkten we dat veel vrienden kinderen kregen. We hebben toen eens goed nagedacht. Wilden wij dat ook? Nee, besloten we. In plaats daarvan kozen we ervoor om de dingen te blijven doen die we zo graag deden. Een heel sterke kinderwens, zoals veel andere vrouwen, had Jasmijn niet. Onze dromen waren anders. Een eigen zaak.

"We merkten dat mensen dat een vreemde beslissing vonden. Tot een jaar of vijf geleden werden we daar vaak op aangesproken. Door familie, vrienden, soms ook door mensen die ons niet kenden. Alsof we ons moesten verantwoorden. Soms deden we dat, soms ook niet. Het is moeilijk om ons standpunt over te brengen, merken we. We worden snel versleten voor egoïst. Dat klopt niet. De ene keuze is niet beter dan de andere, vinden we. Wel of geen kinderen, dat moet iedereen voor zichzelf uitmaken. Gelukkig krijgen we de vraag nu steeds minder. De mensen hebben het geaccepteerd. En we zijn niet meer alleen: we zien ook andere koppels dezelfde keuze maken.

"Kinderen hebben is de norm. Als wij op ons werk verlof willen nemen, dan moeten we de mensen met kinderen voorrang geven. We klagen daar niet over en we begrijpen dat, maar horen we dáár iemand over? Nee. Natuurlijk beseffen we ook wel dat er nadelen zijn. Wie zal er voor ons zorgen als we oud zijn? Maar daarvoor hebben we dan weer genoeg vertrouwen in de maatschappij. Er zullen wel voorzieningen zijn voor ons."

De twee konden hun droom intussen waarmaken. Ze hebben allebei een vaste job, maar bouwden daarnaast twee sportstudio's uit. Ze reizen nog steeds veel. Afgelopen mei zaten ze nog op Jamaica.

Lees hier ook de aflevering van vandaag in onze rubriek 'de dag van': 'Als je geen kinderen hebt, ben je dan kinderloos of kindervrij?'.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234