Maandag 26/09/2022

Een op de vier jongeren chat met onbekenden, een op de vijftien spreekt met hen af

17 procent van negen- tot veertienjarigen zet priv�-gegevens op websites

Vlaamse kinderen zijn loslippig op internet

Alle campagnes en nieuwsberichten à la 'meisje aangerand na contact via chatrooms' ten spijt blijven Vlaamse kinderen bijzonder onvoorzichtig als het op internetgebruik aan komt. Eén op de vier chat met vreemden en één op de zes geeft zonder aarzelen foto's, adressen en namen door. Dat blijkt uit een studie van de Gentse universiteit.

Brussel

Eigen berichtgeving

Kim Herbots

Gevonden op het eerste het beste forum op een kinderwebsite met als onderwerp 'pennenvriendjes gezocht'. De elfjarige Delphine geeft zonder verpinken haar volledige adres op wanneer iemand met een onduidelijke nickname zegt 'meisjes te zoeken om mee te schrijven'. Enkele berichtjes hoger staat een oproep van 'Hanky', een vrijgezel van 22 die een meisje zoekt.

Delphine is niet de enige onvoorzichtige Vlaamse tiener. Uit een onderzoek van de UGent (in samenwerking met Action Innocence, een vereniging die zich bezighoudt met de strijd tegen seksueel misbruik van kinderen via internet) bij 1.700 negen- tot veertienjarigen blijkt dat één op de zes kinderen zomaar privé-gegevens of foto's via websites verspreidt. Jongens zijn een stuk nonchalanter dan meisjes. Nochtans zegt 65 procent van de vooral oudere kinderen zich bewust te zijn van de gevaren van het wereldwijde web. Eén op de vijf meisjes en 13 procent van de jongens voelde zich al eens bedreigd tijdens het surfen en vier op de tien raakte gechoqueerd door wat ze, al dan niet toevallig, op een website zagen. Clicksafe, het initiatief van Childfocus dat zich bezighoudt met het internet, registreerde vorig jaar 300 klachten, voornamelijk van verontruste ouders, omtrent chatten bij kinderen. Vijf dossiers werden doorverwezen naar het parket. In die gevallen was er werkelijk sprake van misbruik.

Het internet is inmiddels net zo ingeburgerd bij kinderen als de televisie: 96 procent gebruikt het. Het merendeel surft ook regelmatig naar chatsites. Eén op de drie is er elke dag te vinden, nog eens een kwart een of meerdere keren per week. Het merendeel (zo'n 75 procent) chat enkel met bekenden, vooral klasgenootjes of vriendjes, maar één op de vier babbelt ook met volstrekte vreemden. Nog erger: één op de vijftien heeft al eens afgesproken met iemand die ze via internet hebben leren kennen. Mama of papa was daar lang niet altijd van op de hoogte.

Vooral de jongste groep, die nog op de lagere school zit, laat zich helemaal gaan. "Die kinderen zijn een stuk naïever", aldus Gents professor Martin Valcke, die het onderzoek voerde. "Als je hen vraagt of ze echt weten hoe oud de mensen zijn met wie ze chatten, zeggen ze 'ja, we hebben een foto gezien', of 'ja, we hebben de geboortedatum gevraagd'. Dat ze misleid kunnen worden komt nog niet in hen op." Dus is het uitermate belangrijk om het internetgebruik van kinderen in de gaten te houden, meent Valcke. "Uit het onderzoek blijkt dat de pc in minder dan de helft van de gevallen in de woonkamer staat. Op die manier kunnen ouders niet in de gaten houden waar het kind mee bezig is. Terwijl wij vaststellen dat kinderen die gecontroleerd worden en zich bewust zijn van de gevaren van het internet er veel voorzichtiger mee omspringen. De computer verhuizen naar een gemeenschappelijke ruimte is echt een must."

Ook op school laat de controle vaak te wensen over, vindt Valcke, die samen met de kinderen ook 79 schoolbesturen ondervroeg over hun internetbeleid. "Het plaatsen van filters helpt eventjes", zegt hij, "maar kinderen weten die snel te omzeilen. We merken dat scholen zich vaak beperken tot passieve acties. Ze spreken regels af en beperken de internettoegang, maar uit de studie blijkt dat geen effect te hebben. Als je het internetgedrag van kinderen echt wil veranderen moet je samen met hen aan de computer gaan zitten, mee surfen en hen wijzen op de gevaren."

Dat is precies wat ze in de Désiré Van Monckhovenschool in Gent doen. "Sinds vorig jaar organiseren wij intensieve begeleidingssessies voor de kinderen", vertelt directeur Luc Coryn. "Met succes. Vroeger hadden we regelmatig problemen. Kinderen die, soms onbewust, op sekssites kwamen. Nu zijn de kinderen voorzichtiger geworden. Er mag voortaan ook niemand meer internetten zonder dat er toezicht is in het computerlokaal."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234