Zaterdag 28/05/2022

Een op twee dreigt bedrijfspensioen mis te lopen

Brussel l De democratisering van het aanvullende pensioen via het werk stokt. Voor het eerst zien de grote verzekeraars geen groei meer in de meest gangbare vorm, de groepsverzekering. Ook de verhoopte doorbraak van de sectorale pensioenfondsen blijft uit.

door Emmanuel Vanbrussel

Daardoor dreigt een tweespalt te ontstaan bij de 2,4 miljoen Belgische loontrekkenden. Een kleine helft onder hen heeft momenteel een aanvullend pensioen, de andere helft niet. Het overheidsdoel om driekwart van de werknemers te verzekeren van een aanvullend pensioen, een schokdemper voor de vergrijzing, lijkt mijlenver weg.

Het aanvullende pensioen (de tweede pensioenpijler) is de spaarpot voor de oude dag die een werknemer, bovenop het staatspensioen (de eerste pijler), kan opbouwen via het werk. Er zijn twee vormen: de groepsverzekering die de werkgever organiseert en het pensioenplan via een bedrijfs- of sectorfonds.

In 2003 hield toenmalig pensioenminister Frank Vandenbroucke (sp.a) de Wet op de Aanvullende Pensioenen (WAP) boven de doopvont. De ambitie was om het aanvullende pensioen, toen een voorrecht voor één op de drie werknemers, in enkele jaren te veralgemenen tot driekwart van de werknemers. Maar vroeger dan verwacht, bij één op de twee, hapert die democratisering.

De verzekeraars zien in het eerste trimester van 2007 geen stijging meer in de groepsverzekeringen, zo blijkt uit cijfers van verzekeraarsunie Assuralia. De ingelegde bedragen zwellen niet meer aan, nadat de groei de afgelopen twee jaar al fors was afgezwakt. Zo groeiden de groepsverzekeringen in 2006 maar met 0,5 procent meer. Ter vergelijking: tussen 2001 en 2004 groeiden de ingelegde bedragen jaarlijks nog met 7,7 tot zelfs 10,8 procent.

Bovendien blijft de uitbouw van pensioenfondsen via de sectoren ver onder de verwachtingen. Het blijft bij enkele projecten, zoals het pensioenfonds dat de bouw in maart opstartte voor 165.000 bouwvakkers. "Er is belangstelling bij sectororganisaties en vakbonden, maar de concrete invulling blijft beperkt", zegt Fortis Investments. "Van een echte doorbraak is geen sprake", bevestigt woordvoerder Peter Wiels van Assuralia. "De wet is te ingewikkeld. Meer mensen aan een aanvullend pensioen helpen via een sectorpensioenplan blijft daardoor een beetje dode letter." Johan De Swaef, directeur bij Axa: "De WAP was eerder een remmende dan een duwende factor. De sectorplannen, vooral belangrijk voor de arbeiders, hebben zeker niet het succes dat men politiek gehoopt had."

De stagnatie van de tweede pijler kan de pensioenongelijkheid onder de loontrekkenden fors vergroten, bevestigt De Swaef. De ene helft dreigt een aanvullend bedrijfspensioen te moeten missen, terwijl de andere helft nu al pensioenrechten aan het opbouwen is.

Frédéric Struyf, directeur bij verzekeringskas Integrale, schrijft een deel van de stagnatie toe aan de kmo's. "De meeste grote ondernemingen hebben al een groepsverzekering of pensioenfonds, maar daar groeit het personeel niet veel. In kmo's komen we wel vaak een mooie groei in personeel tegen, maar daar bestaat er in veel gevallen niets op het vlak van de tweede pijler. In startende bedrijven is het opstarten van een tweede pijler geen prioriteit", zegt hij.

Om de uitbouw van het aanvullende pensioen een tweede adem te geven, zal de nieuwe regering de wetgeving moeten vereenvoudigen, besluiten de verzekeraars.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234