Zondag 25/09/2022

Een trainer ontslaan is uit de mode

'In het leven bestaan twee zekerheden: iedereen gaat dood en een trainer wordt ontslagen.' Getekend: Aad de Mos. Leuke uitspraak, maar dat trainersontslag komt tegenwoordig minder snel dan vroeger.

In vergelijking met de voorbije tien seizoenen zijn er in deze competitie tot dusver opvallend weinig coaches weggestuurd.

Guido Brepoels moest al na vijf speeldagen opkrassen bij STVV en Adrie Koster werd na speeldag 13 bedankt voor bewezen diensten bij Club Brugge, maar voor de overige trainers in eerste klasse is er goed nieuws. Hun bazen lijken nog steeds het volste vertrouwen in hun kunnen te hebben. In het gewone bedrijfsleven is dat de normale situatie, maar in het voetbal zijn geduld en krediet geen evidentie. "Gaat het slecht, dan is de trainer meestal degene die de prijs betaalt, ook al is hij niet per se verantwoordelijk", zegt Jacky Mathijssen, voorzitter van de BFC Pro, de belangenvereniging voor professionele Belgische voetbalcoaches.

Voorlopig kunnen Mathijssen en zijn collega's niet klagen. De helft van de reguliere competitie zit erop en de meesten van hen hebben nog dezelfde job als vorige zomer. Gemiddeld worden in de Belgische eerste klasse vier tot zes trainers ontslagen in de periode van eind juli tot begin december. Waarom dat aantal dit jaar lager ligt, is onduidelijk.

Mentaliteitswijziging?

"Ik stel samen met jullie vast dat clubbestuurders meer geduld tonen", zegt Mathijssen. "De reden ken ik niet, maar uiteraard is dit positief nieuws. Het kan toeval zijn, maar het kan ook het begin zijn van een mentaliteitswijziging. Ik hoop in ieder geval op een stijlbreuk. Misschien hechten clubleiders tegenwoordig meer belang aan het werk dat een coach doet op het trainingsveld en in de kleedkamer en laten ze zich minder leiden door een bal die binnen- of buitenkant paal gaat."

Een mooi beeld, maar wellicht een te optimistische gedachte van Mathijssen. Herman Wijnants ziet een andere verklaring. Ook al is de manager van Westerlo iemand die past in die 'nieuwe mentaliteit' die Mathijssen beschrijft. In zijn lange carrière heeft Wijnants nog nooit een trainer ontslagen.

"Als ik in een trainer geloof en ik geef hem een job, dan is dat mijn verantwoordelijkheid", zegt hij. "Ik vind niet dat ik die man dan kan ontslaan als de resultaten tegenvallen. Wat kan ik Jan Ceulemans vandaag verwijten? Westerlo heeft gewoon pech dat we zo veel geblesseerde spelers hebben. Er zijn ongetwijfeld nog voorzitters en managers die op mijn lijn zitten, Johan Timmermans van KV Mechelen bijvoorbeeld, maar ik geloof niet dat iedereen er zo over denkt."

Beter opgeleid?

Wijnants haalt andere argumenten aan. "Trainers zijn steeds beter opgeleid", zegt hij. "Vroeger was een trainer een ex-voetballer die aan de andere kant ging staan en enkel kon putten uit zijn eigen ervaring. Vandaag hebben die mannen cursussen gevolgd en hebben ze gestudeerd voor hun job. Dat maakt dat ze beter gewapend zijn tegen de moeilijkheden en dat ze hun bazen beter en meer kunnen uitleggen wat de oplossing zou kunnen zijn. Ik vind dat het niveau van onze trainers erop vooruitgaat. Kijk naar de jongste generatie. De Boeck, Peeters, Janssens: die hebben allemaal iets in hun mars."

Te duur?

Maar uiteraard heeft elke club en elke trainer zijn eigen verhaal. Wijnants benadrukt dat het niet mogelijk is om een conclusie te trekken die voor de hele eerste klasse telt. Ook de mogelijke verklaring die wij aanbrengen wuift hij weg, net als Jacky Mathijssen trouwens. "De economische crisis is geen juiste uitleg", zegt hij pertinent. "Oké, in het geval van Lierse speelt het misschien mee, maar de clubs die in moeilijkheden zitten, houden hun trainer niet omdat het te duur is om de ontslagvergoeding te betalen. Ik merk dat genoeg in de Pro League: de meeste clubs voelen zich gerust met hun dikke tv-contract. Er zijn weinig financiële problemen in eerste klasse."

Beerschot is een uitzondering op die regel, maar Mathijssen weigert te geloven dat zijn bestuur zich door economische argumenten zou laten leiden bij een trainerswissel. "Dat is te kortzichtig", is hij overtuigd. "Misschien leren de mensen wel uit ervaring dat een trainersontslag vaak weinig effect heeft."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234