Zaterdag 01/10/2022

Een warme graai in het christelijke buikgevoel

Vooral de evangelische gemeenschap kijkt halsreikend uit naar de komst van Benny Hinn

Wie denkt dat de Amerikaanse showdominee Benny Hinn (55) met zijn 'mirakelkruistochten' bot zal vangen in het Antwerpse Sportpaleis zit er hoogstwaarschijnlijk goed naast. Vooral de 140.000 protestanten in België, de leden van de pinksterbeweging op kop, zijn vatbaar voor Hinns zogeheten gebedsgenezingen. 'Wij nemen de Heilige Schrift heel ernstig en staan dus ook meer open voor wonderen.'

Door Marjan Justaert

Dat de Amerikanen met open ogen in de val van een zogezegde tv-predikant trappen, oké. Maar de Europeanen, laat staan de bezadigde Belgen toch niet? Wie gelooft die man nu? Dat is een meesteroplichter.' De kritiek op de populaire dominee is niet mals in ons land. En toch komt Benny Hinn begin mei naar Antwerpen. Als het ministerie van Binnenlandse Zaken hem niets in de weg legt, tenminste (DM 28/3).

Menige rationele landgenoot durft er zijn hoofd niet om te verwedden dat de Amerikaanse showdominee het Sportpaleis helemaal vult. Maar de controversiële 'gebedsgenezer' lijkt niet te moeten vrezen voor een koude douche, want ook in ons nuchtere land zijn er vele zieltjes die rotsvast geloven in 's mans bovenmenselijke kunsten.

Hinn rekruteert zijn publiek vooral onder de vele gelovigen. Met name de protestanten lijken een ideale doelgroep. Hij streek al vaak bij onze noorderburen neer, telkens met veel succes. En ook hier is het prijs. Zo maakt de Jezus Heer Gemeenschap uit het Limburgse Hechtel op haar website alvast reclame voor de 'Heilige Geest Wonderdienst' van Benny Hinn.

De weblogs en chatrooms waar leden van de protestantse of evangelische kerken elkaar virtueel vinden, worden dezer dagen druk gefrequenteerd. Iedereen heeft wel een mening over Benny Hinn, en er wordt kwistig met Bijbelcitaten gestrooid om die te staven.

- "Zopas heb ik van een geliefde broeder uit Antwerpen vernomen dat de omstreden maar steenrijke welvaartsevangelist Benny Hinn naar Antwerpen komt. Het schijnt dat hij dit op eigen houtje doet en niemand hem zou hebben uitgenodigd. (...) Er zal weer heel wat stof opwaaien binnen christenmiddens, veel opgehitste emoties en bovenal heel veel volksmisleiding. Eén zal er zeker beter van worden, Benny Hinn himself."

(gepost door Lechaïm)

- "Ach, lees Filippenzen 1:18. 'Wat doet het ertoe? In elk geval, hetzij met een bijoogmerk hetzij in oprechtheid, wordt Christus verkondigd en daarin verblijd ik mij.'"

(gepost door Jean-Jacques)

- "En de Tweede Brief aan de Korintiërs dan? 'Wij zijn niet zoals de velen die van het Woord van God koopwaar maken.'"

(gepost door Michiel B.)

- "AIs iemand zoals meneer Hinn baadt in exorbitante luxe getuigt dat niet van roeping door de Heer. Het oordeel echter is aan Hem."

(gepost door Martin)

- "Beetje jaloers misschien? Ik wil je aanmoedigen om er zelf heen te gaan. Ik weet één ding: God is daar aanwezig en er zijn al gigantisch veel mensen tot Jezus gekomen door Benny Hinn zijn bediening. Je gaat mij niet vertellen dat de duivel dit allemaal doet. Mijn leven is veranderd door Benny Hinn, ik wil God meer gaan dienen en heb meer passie voor Jezus."

(gepost door Johnny)

Volgens Koen Celis, voorzitter van het Verbond van Vlaamse Pinkstergemeenten, is er binnen zijn kerk al veel gediscussieerd over Benny Hinn en het ware gelaat van de man. "Niet iedereen denkt er hetzelfde over. Toch heb ik de indruk dat het gros van onze leden, laten we zeggen zo'n 65 procent, wel te vinden is voor zijn gebedsgenezingen. Ja, ik denk dat het Sportpaleis twee keer vol zal zitten."

Dat Benny Hinn zoveel succes heeft bij de protestanten is niet toevallig. "De protestanten houden erg vast aan de geloofsbelijdenis. In vergelijking met bijvoorbeeld katholieken zijn we heel Bijbelgetrouw, we staan dus ook open voor allerlei dingen. Wonderen bijvoorbeeld", vertelt professor Patrick Nullens, rector van de Evangelische Theologische Faculteit (ETF) in Leuven. "België telt zo'n 140.000 protestanten, ruim 1 procent van de bevolking, die behoren tot twee kerkverbanden. De Vereniging Protestantse Kerken van België (VPKB) verenigt een honderdtal protestantse kerken die al een lange geschiedenis achter de rug hebben, en heeft haar faculteit in Brussel. De Evangelische Kerken vertegenwoordigen verschillende 'subbewegingen' en sluiten aan bij onze faculteit."

De leden van de Evangelische Kerken (zo'n 90.000 in totaal) noemt professor Nullens het liefst 'evangelischen', in plaats van evangelisten ("te oubollig") of evangelicanen ("te Hollands"). "De evangelischen kunnen van alles zijn", vervolgt Nullens. "Zelf ben ik anglicaan, maar je hebt ook lutheranen, gereformeerden of leden van de pinksterbeweging. Die laatste is veruit de grootste én de beweging waarbij Benny Hinn het meeste succes heeft." Hinn wordt zelf trouwens een adept van de neopinksterbeweging genoemd.

Terwijl de anglicanen, zo vertelt Patrick Nullens, veeleer doordacht zijn, is de pinksterbeweging de emotioneelste van allemaal. En daarbovenop de meest succesvolle. "Benny Hinn moet dus niet bang zijn dat zijn publiek slinkt, want er komen almaar meer pinkstergemeenten bij. Zeker de Congolese kerken schieten als paddenstoelen uit de grond. De man heeft veel aanhang in Afrika."

Wereldwijd is de pinksterbeweging de snelst groeiende christelijke beweging. Elk jaar treden liefst 20 miljoen mensen tot de pinksterkerken toe, vooral in Latijns-Amerika.

"Ik begrijp dat wel, hoor", zegt de professor op milde toon. "Immers: het is niet omdat de katholieke kerken leeglopen dat de mensen minder zoekend zijn dan vroeger. Heel veel mensen zijn niet gelukkig, missen iets in hun leven en zoeken een houvast. Zieke mensen zijn extra kwetsbaar. Zij hopen uiteraard op genezing en vervallen al sneller in bijgeloof. Dat is menselijk, zeker in het Westen. Wij westerlingen zijn vatbaar voor Amerikaanse predikanten die ons met mooie woorden het paradijs op aarde beloven. Dat is niet nieuw. Zoals de katholieken hun huilende Madonna hebben, zo hebben wij Benny Hinn."

Pas op, voegt hij eraan toe, dat wil niet zeggen dat hij persoonlijk een fan is van Hinns praktijken. Nullens: "Benny Hinn is in mijn ogen de onbetaalde rekening van de kerk. Kijk, het gebed is een heel krachtig middel, maar het moet gedragen worden door een gemeenschap van gelovigen. Als wij als kerk meer zouden bidden voor de zieken, dan zou zo'n Benny Hinn minder succes hebben. We zouden hen nooit garanderen dat ze stante pede zouden genezen, maar je weet nooit."

"Mensen voelen zich graag geruggensteund. De katholieke kerk slaagt daar niet meer in, vandaar dat er zoveel katholieken overstappen naar de pinksterbeweging", besluit de evangelische rector Patrick Nullens.

Maar wat dan met al die mensen die uiteindelijk helemaal niet genezen blijken te zijn na het bijwonen van Hinns show? Zij vormen toch het levende bewijs dat zijn praktijken niet werken?

Niets blijkt minder waar te zijn. In Nederland bleek dat de mensen die Hinn niet kon genezen hem niets verwijten. Ze stellen zich tevreden met de uitvlucht 'dat God een eigen agenda heeft en hen wel zal genezen als Hij daar klaar voor is'. Of ze menen dat hun geloof toch niet sterk genoeg is. "Het ligt aan jezelf als je ziek blijft", maakt Hinn het publiek wijs.

Niet alle evangelischen stappen kritiekloos mee in het verhaal van Benny Hinn. Ida (43) uit Mechelen ging in september vorig jaar naar een show van de man in Rotterdam, maar keerde teleurgesteld terug. "Ik ging met hoge verwachtingen, maar ik vroeg mij daar voortdurend af wat het publiek bezielde om zo op te gaan in de vertoning. Mochten al die mensen de ware God volgen, dan zouden ze zien dat er een vreemd vuur gebracht werd."

Ook ETF-rector Patrick Nullens zelf heeft, ondanks zijn nieuwsgierigheid, geen plannen om naar het Sportpaleis af te zakken. "Ik denk dat ik mij te veel ga ergeren aan het misbruik dat die man maakt van goedgelovige mensen. Als evangelische voorganger heb ik het genoeg gezien hoe mensen al hun hoop stelden op een handoplegging, een gebedsgenezing of een uitdrijving. Elke keer dropen ze teleurgesteld en nog altijd ziek af. Ik kan geen ontgoocheling meer zien."

Zijn mening wordt gedeeld door een heel aantal protestanten, die op weblogs steevast hetzelfde citaat bovenhalen. 'Niet een ieder, die tot Mij zegt: Here, Here, zal het Koninkrijk der hemelen binnengaan, maar wie doet de wil mijns Vaders, die in de hemelen is. Velen zullen te dien dage tot Mij zeggen: Here, Here, hebben wij niet in uw naam geprofeteerd en in uw naam boze geesten uitgedreven en in uw naam vele krachten gedaan? En dan zal Ik hun openlijk zeggen: Ik heb u nooit gekend; gaat weg van Mij, gij werkers der wetteloosheid.' (Matteüs 7:21-23)

Of Benny Hinn zich dat aantrekt, is maar de vraag. De man gebruikt van de Bijbel alleen de passages die hem goed uitkomen. Bovendien komt hij naar het Sportpaleis op de vooravond van... Pinksteren. Het feest van de Heilige Geest.

Evangelisch professor Patrick Nullens:

Benny Hinn is in mijn ogen de onbetaalde rekening van de kerk. Als wij als kerk meer zouden bidden voor de zieken, dan zou zo'n Benny Hinn minder succes hebben

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234