Zondag 03/07/2022

Een zondags meerkeuzemenu

literatuur

vierde editie groot beschrijf nog copieuzer dan vorige jaren

De vierde editie van Het Groot Beschrijf is nog copieuzer, nog rijkelijker, nog gevarieerder dan de vorige keren. Morgen zult u in Brussel dus veel poëzie en nog meer proza tot u nemen, want geen straat rond het Muntplein kunt u in zonder dat er scheutig letteren op uw bord worden geschept. Alles nuttigen kan niet, want het pompeuze programma kent geen genade. De Morgen daarentegen streek de hand over het hart en stippelde enkele parcoursen voor u uit.

Brussel / Van onze medewerkster

Jelle Van Riet

het parcours der schone letteren

U, gulzige literatuurliefhebber, reiken wij een degustatieparcours aan langs de fijne keukens van de letterkunde, opdat u zich zou kunnen tegoed doen, verzadigen en overladen met Schone Letteren. Opdat geen dichter des vaderlands of Gouden Uil-laureaat u door de vingers zou glijden, maar u zich eerder nog een indigestie zou schrokken aan spreekwoorden, metaforen en alliteraties.

Zo kunt u zondag al om 10.15 uur naar het Théâtre de la Place des Martyrs, waar u zich tot na de middag kunt laven aan poëzie. Om te beginnen aan Ierse, want de Dublinse dichteres Patricia Nolan mag een half uur bij Geert van Istendael op schoot. Twee dichters-journalisten die er een sport van hebben gemaakt om hun land, hun stad en hun taal nu eens te bejubelen dan weer te beschimpen, weten wellicht wat verteld aan elkaar. Met wat geluk vergeten zij in het heetst van de strijd dat u, oplettend toehoorder, in de zaal zit.

Even later, om 11 uur, kunt u er fijnproeven van de nasale ironie, scherpe polemiek en kritische stem van Gerrit Komrij. Gevreesd recensent van De Volkskrant Michaël Zeeman durft deze literaire duivel-doet-al drie kwartier lang aan.

Tijdens de middag kunt u maar beter een luchtje scheppen, want om 12.45 uur hebt u een uiterst fris hoofd nodig voor de Duitse dichter en ex-directeur van het Goethe Instituut Joachim Sartorius. Samen met zijn vriend en vertaler Hugo Claus presenteert hij officieel De tafel is leeg, zijn eerste Nederlandstalige bundel vol lange, weerbarstige gedichten. "Je moet ze leren lezen, zoals je tomaten moet leren eten", aldus Claus. Maar u, trouwe poëziefanaat, verorbert ze als chocotoffs en trekt vervolgens gezwind naar Het Huis België voor Chambres Poètiques. Benno Barnard sprak collega's William Cliff, Koen Stassijns, Guy Vaes, Geert van Istendael en Liliane Wouters aan om Franstalige Belgische poëzie te vertalen. Van de bloemlezing die eind dit jaar verschijnt, laten ze u nu alvast voorproeven. Om halfvijf bent u alweer in het Kaaitheater, waar Peter Verhelst en Anne Teresa de Keersmaeker tekst en dans als boter in elkaar laten smelten.

Om 19 uur sluit u de dag voldaan af in de AB. Julian Barnes, Elikura Chihuailaf, David Grossman, Pierre Michon en Fay Weldon zijn er in handen van Klara-koningin Chantal Pattyn.

het parcours van jong geweld

U, jong en wild van hart, presenteren wij doorlopend pittige, literaire tapa's, opdat u de rock in de literatuur zou smaken en tussendoor in extenso cafés en terrassen zou kunnen bezetten. Opdat u de letterkundigen onder de muzikanten, acteurs en performers zou ontmoeten en zo nu en dan een groen talent of een grote mond zou ontdekken.

U begint natuurlijk al vanavond in het Mobiel Theater Anneessens. Om 21 uur doen auteur Christophe Vekeman en Das Pop-toetsenist Tom Kestens er hun ding. Over het charisma en podiumtalent van Vekeman lopen de meningen sterk uiteen, maar u moet het eens gezien hebben. Bovendien bent u dan op loopafstand van de AB, waar Republica-presentator Lieven Vandenhaute vanaf 22.30 uur poetry slam of ook nog poëtisch gebekvecht tussen vijf podiumdichters leidt. Terwijl het publiek oordeelt en stemt, draait deejay Tomas de Soete plaatjes.

Morgen slaapt u uiteraard eerst uit, om daarna de dag goedgemutst te beginnen in de Standaard Boekhandel. Met de gitaar op schoot ontvangt Frank Vander linden, bezieler van De Mens, er om 11.30 uur de heren David Grossman en Michael Pye. Het belooft een pittig salondebat te worden, aangezien de Israëlische auteur Grossman tot het uitstervende ras behoort dat de Palestijnen de hand wil reiken. Dat u, gulle levensgenieter, hierna eerst uitvoerig uw dorst wilt laven, begrijpen we. Toch zou u kunnen pogen om tegen 14 uur in de AB te zijn om er de onvolprezen Roland en rasacteur Dirk Roofthooft (Belgische) Brick Blues te zien ophalen.

Stevig opgewarmd kunt u eventueel nog langs de Nederlandse schrijfster-performer Hanneke Pauwen, die haar verhaal in de keuken van een studentenkot doet, vooraleer u om 16 uur in de AB Marcel Vanthilt en Ad Cominotto hun eigenzinnige U nu! laat opvoeren. Zag u het duo eerder al op tournee door Vlaanderen, dan kan u maar beter voor de charme van de veelbesproken Bart Koubaa gaan. Om 16.30 uur interviewt De Morgen-journalist Jeroen De Preter de auteur van Vuur in het Literair Salon. Afkicken van zoveel inspanning doet u vanaf 20 uur in de AB met muziek, maar misschien eerst nog langs het dak van parkeergarage 58, waar u vlaggen kunt zien en horen wapperen.

het verrassingsparcours

U, literaire ontdekkingsreiziger, schotelen wij een exotisch gerecht voor, opdat u in het woord van (on)bekende auteurs de echo van salsa en tropische regenwouden zou horen, de geur van Toscane en Brussel zou opsnuiven. Opdat u met pen en papier en een stadsplan van Brussel in de rugzak de literaire plekjes van de hoofdstad zou ontdekken.

U zet Het Groot Beschrijf 's morgens meteen fit in met een flinke wandeltocht door hartje Brussel, waar u om elke hoek de afdruk van andere culturen vindt. Elk half uur kunt u aan de trappen van de Koninklijke Muntschouwburg aansluiten om een uur vreemd te gaan langs allerlei winkels en gebedshuizen. Om 12.30 uur bent u dan uiteraard al lang bij De Markten aanbeland, waar auteur Patrick Lateur voor u Toscane: La dolce vita opdient. De Italiaanse heuvels, cipressen en olijfolie hebben heel wat schrijvers geïnspireerd en Lateur doet er een greep uit. Daarna loopt u, sportief avonturier, snel de Anspachlaan over tot aan de Hoofdstedelijke Openbare Bibliotheek om er vanaf 13.30 uur deel te nemen aan de workshop 'Brussel horen, zien en schrijven'. U laat er het literaire talent in uzelf opborrelen en schermt er anderhalf uur met oneliners en verhalen.

Bezweet en bebloed, draaft u vervolgens naar het Muntplein, waar u een verscheurende keuze moet maken. Ofwel stapt u om 16 uur de Munt binnen om van Cees Nooteboom en Joachim Sartorius te horen of cultuur vertaald kan worden en hoe. Zij kunnen het weten, want Nooteboom wijdde vele reisreportages aan vreemde culturen, terwijl Sartorius zich de helft van zijn leven ergens onderweg tussen de polen bevond. Ofwel stapt u de Standaard Boekhandel op de hoek binnen waar Bart Plouvier en Jef Rademakers het over hun ontuchtige, overzeese reizen hebben. Omdat u dan nog steeds blaakt van de energie, rent u in een drafje naar Mobiel Theater Anneesens, waar u zich vanaf 19.30 uur in de Molenbeekse raïmuziek stort. De groep Rai One belooft een concert vol "vuurwerk, passie en euforie". U blijft er dansen tot de zon zich opnieuw aan de horizon optrekt.

En u, eigenwijze lezer, kunt gewoon de verschillende parcoursen als kaarten door elkaar schudden of uw eigen literair menu à la carte samenstellen. Want het overdadige programma van Het Groot Beschrijf heeft voor u, vakkundig boekenvreter of dilettantische literatuurbarbaar, eeuwige veelvraat of occasionele fijnproever, kleine ukkepuk of doorgewinterde voorlezer, heel wat activiteiten op smaak. En ook u, kinderen, kunt zich de hele zondag volproppen met literair zoet, met stoeten en sprookjes, verhalen en vertellingen, zinnen en zoenen, klanken en kleuren.

Een kaartje kost 7 euro per dag of 10 euro voor het weekend; u koopt het aan de infostand op het Spanjeplein, in de Muntschouwburg of een van de vele andere locaties van Het Groot Beschrijf. Info: 02/226.04.56 of www.hetgrootbeschrijf.be.

Uit de verschillende parcoursen kunt u ook uw eigen literair menu à la carte samenstellen

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234