Vrijdag 30/09/2022

Eerstelijns- en aanvullende steun voor Brusselse cultuur

Cultuursubsidies van Vlaamse Gemeenschaps- commissie licht gedaald

De kunsten in Brussel ontvangen dit jaar ongeveer 100 miljoen frank (25 miljoen euro) van de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC). Bijna 10 miljoen frank (235.500 euro) daarvan is bestemd voor de campagne Cultuurwaardebon, die voor het vijfde opeenvolgende seizoen de cultuurconsumptie in de hoofdstad wil stimuleren. Na aftrok van de investeringstoelagen (4 miljoen frank, 100.000 euro blijft nog 84 miljoen frank (2 miljoen euro) over om de creatie en de gezelschappen te ondersteunen. Minister Jos Chabert, binnen de VGC bevoegd voor cultuur, die gisteren de cijfers toelichtte, volgde het voorstel van zijn advieswerkgroep over de hele lijn.

De subsidiëring van cultuur in Brussel door de VGC is aanvullend, aangezien de Vlaamse Gemeenschap verantwoordelijk is voor het Vlaamse cultuurbeleid en de culturele instellingen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Sommige subsidies werden dan ook in overleg met andere participerende overheden vastgelegd. Zo zal de vzw Brussel 2000 18 miljoen frank (446.208 euro) ontvangen. Volgens Chabert biedt Brussel Europese cultuurstad in 2000 een unieke kans om de stad een nieuw elan te geven. Een ander uitzonderlijk dossier is de renovatie en vernieuwbouw van de Koninklijk Vlaamse Schouwburg. Voor die omvangrijke infrastructuurwerken engageerde de Vlaamse Gemeenschap zich voor een bedrag van 699 miljoen frank (16,6 miljoen euro), terwijl de VGC en de Stad Brussel samen 250 miljoen frank (6,2 miljoen euro) vrijmaken. De subsidies voor Brussel 2000 en de renovatietoelagen staan los van de 84 miljoen frank voor de creatie en de gezelschappen.

Behalve aanvullen probeert de Vlaamse Gemeenschapscommissie ook nieuwe initiatieven te steunen die nog geen aanspraak kunnen maken op subsidies van de Vlaamse Gemeenschap. Eenmaal dat wel gebeurt, acht de VGC haar rol uitgespeeld. In dat licht moet ook de halvering van de subsidie voor de door Anne Teresa De Keersmaeker opgerichte dansschool worden gezien (400.000 frank, 10.000 euro). P.A.R.T.S heeft nu immers een plaats verworven binnen het reguliere onderwijssysteem.

Het VGC steunt elk jaar ook individueel jong talent. Dit jaar kunnen onder meer de projecten van Sven Augustijnen, Anouk De Clercq en Elisabeth Maesen op steun rekenen. Het Paleis voor Schone Kunsten - 1, 5 miljoen frank (31.000 euro) voor het Antichambre-programma - en de Sint-Lukasstichting (500.000 frank, 12.394 euro), die jonge kunstenaars de mogelijkheid bieden hun werk te presenteren worden dit jaar evenmin vergeten. Cinema Nova krijgt voor het eerst 250.000 frank (6.200 euro). De vereniging Constant, die werkt rond video en nieuwe media, krijgt 1 miljoen frank (24.789 euro). Voor Argos, dat eveneens met videokunst bezig is, worden de subsidies opgetrokken tot 800.000 frank (20.000 euro). Argos zal wellicht met de vzw Roomade en de redactie van het kunstblad De Witte Raaf - beide initiatieven krijgen eveneens VGC-subsidies - zijn intrek nemen in de Kooplieden- en de Werfstraat.

In de categorie van instellingen die hun cultuurprogrammering afstemmen op de maatschappelijke realiteit, is de verhoogde subsidie voor de Beursschouwburg (van 7 naar 7,5 miljoen) te vermelden. Andere grote initiatieven zoals het Kaaitheater, de KVS en Kunstenfestivaldesarts moeten het dit jaar met iets minder stellen. Toneelgezelschap Dito'Dito is verzekerd van een subsidie van 1,3 miljoen frank (32.226 euro). De op 1 december opgerichte vereniging Het Beschrijf, die de literaire initiatieven in Brussel gaat coördineren, kreeg met 2 miljoen frank (49.578 euro) meteen ook de nodige bewegingsruimte. Alles samen is het totale bedrag aan subsidies dat de VGC in 1999 uitkeert lichtjes gedaald. Maar, merkt Barbara Wellens van het kabinet Chabert op, in 1994 bedroeg het slechts 50 miljoen. "We kunnen niet blijven stijgen." (EB)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234