Zondag 07/08/2022

NieuwsCoronavirus

Eindelijk meer ademruimte voor bewoners woon-zorgcentra: meer bezoek en bewegingsvrijheid

null Beeld Eric De Mildt
Beeld Eric De Mildt

Twee knuffelcontacten die om de twee weken kunnen wisselen, vier losse contacten buiten en geen bubbels meer in de woon-zorgcentra. Dat heeft Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) samen met de sector beslist.

Cathy Galle

De bewoners van de woon-zorgcentra krijgen dan toch uitzicht op wat meer ademruimte. In rusthuizen waar 90 procent van de bewoners en 70 procent van het zorgpersoneel gevaccineerd zijn, kan er versoepeld worden vanaf dag 10 na het toedienen van de tweede prik.

De versoepeling houdt in dat een bewoner voortaan twee knuffelcontacten mag hebben, die ook per twee weken kunnen wisselen. Wie vier kinderen heeft bijvoorbeeld, kan eerst twee kinderen twee weken zien, en daarna twee weken de andere twee. De bewoners mogen ook weer naar buiten en bijvoorbeeld met vier losse contacten wandelen.

Ook intern in het rusthuis kan er wat losser gewerkt worden, zonder verplichte bubbels. De bewoners mogen met andere woorden weer ‘minglen’. Dat opent vooral perspectieven om weer gezamenlijke activiteiten als bingo-avonden te houden.

De versoepelingen zijn een aanzienlijke verbetering van de huidige situatie. Nu is al maandenlang slechts één knuffelcontact toegelaten, moesten bewoners binnen hun bubbel blijven en alleen of met een personeelslid naar buiten gaan.

'We moeten behoedzaam blijven', zegt Karine Moykens, hoofd van de Taskforce Zorg. Beeld BELGA
'We moeten behoedzaam blijven', zegt Karine Moykens, hoofd van de Taskforce Zorg.Beeld BELGA

Hiermee volgt de Taskforce Zorg het advies van de Gems, het officiële adviesorgaan van de overheid. Karine Moykens, voorzitter van de Taskforce, werkte daar ook aan mee. Ze zegt erg tevreden te zijn dat er meer ruimte komt voor de bewoners die de voorbije maanden weinig sociaal contact hadden. “Maar we moeten ook behoedzaam blijven”, zegt Moykens. “Woon-zorgcentra vormen geen eiland, ze staan in permanent contact met een samenleving die nog een weg af te leggen heeft in het bekampen van het virus. Meer onderlinge contacten en meer bezoek zijn mogelijk, maar moeten in deze beginfase gecombineerd blijven met grote voorzichtigheid.”

Ook Vlaams minister Wouter Beke (CD&V) reageert positief. “Ik ben tevreden dat we deze eerste stap kunnen zetten”, klinkt het. “De vaccinatiegraad is in onze woon-zorgcentra zeer goed. We zien ook dat de besmettingen in de woon-zorgcentra en de grote uitbraken dalen. Dat maakt ook dat we de bezoekregeling stapsgewijs kunnen versoepelen. Maar we zullen uiteraard ook voorzichtig moeten blijven. In de woon-zorgcentra zijn veel mensen gevaccineerd, maar in onze samenleving nog niet.”

Negatiever beeld

Goed nieuws dus voor de bewoners van de woon-zorgcentra. En wat daar binnen gebeurt, heeft blijkbaar ook een impact op ouderen die nog thuis wonen. Dat blijkt uit een onderzoek van de Socialistische Mutualiteiten bij 1.575 thuiswonenden tussen 65 en 89 jaar. Acht op de tien geven aan dat een directie bezoek niet mag verbieden, maar de plicht heeft dat bezoek op een veilige manier te laten doorgaan. En niet-besmette bewoners in hun kamers isoleren vindt de helft van hen onaanvaardbaar. Een ruime meerderheid vindt het absoluut niet kunnen dat een directie beslist dat een stervende patiënt geen bezoek mag ontvangen. Vier op de tien ondervraagden zeggen nu negatiever naar een opname in een rusthuis te kijken dan voor de coronacrisis.

De vaccinatiegraad in onze rusthuizen is goed. En dus is er mogelijkheid tot versoepelen. Beeld Photo News
De vaccinatiegraad in onze rusthuizen is goed. En dus is er mogelijkheid tot versoepelen.Beeld Photo News

De studie toont ook aan dat ouderen tot veel bereid zijn om het besmettingsgevaar in te beperken. Negen op de tien zeggen bang te zijn. Maar de thuiswoners vinden het vooral belangrijk dat eventuele maatregelen genomen worden in samenspraak met hen. Een boodschap die ook Paul Callewaert, voorzitter van de Socialistische Mutualiteiten, onderschrijft. “Maatregelen in woon-zorgcentra en serviceflats moeten genomen worden in dialoog met de bewoners, familie en mantelzorgers”, zegt Callewaert. “Praat met hen, vraag hun mening. Zij moeten ook in moeilijke omstandigheden een echte stem hebben in beslissingen die zo van belang zijn voor hun dagelijks leven. De inzet is om samen – management en ouderen – te bepalen welke risico’s men kan en wil nemen.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234