Woensdag 28/09/2022

Elegante abdijbieren van Floreffe

info Brasserie Lefèbvre

Rue du Croly 54, 1430 Quenast, tel. 067/67.07.66

www.brasserielefebvre.be

Groepen kunnen na reservatie via het plaatselijke VVV-kantoor de brouwerij bezoeken. De rondleiding duurt ongeveer een uur en kost 3 euro per persoon, degustatie inbegrepen.

Syndicat d'Initiative de Rebecq

Rue Docteur Colson 8, 1430 Rebecq, tel. 067/63.82.32

e-mail si.rebecq@skynet.be

Op zaterdag 30 september en zondag 1 oktober 2006 van 13 tot 19 uur houdt Lefèbvre zijn opendeurdagen, met een hapje en een drankje, rondleidingen en kinderanimatie. U vindt het programma op de webstek. Ook een lijst met verkooppunten is er te vinden.

Abbaye de Floreffe

Rue du Séminaire 7, 5150 Floreffe, tel. 081/44.53.03

www.abbaye-de-floreffe.be

De abdij van Floreffe is te bezoeken, de mogelijkheden wisselen met de seizoenen.

Het Waals-Brabantse Quenast is vooral bekend als delfplaats van de Belgische kasseisteen. De al even typisch Belgische brouwerij Lefèbvre (men spreekt vlot beide landstalen) dankt haar ontstaan aan deze steengroeve. Haar gamma telt vandaag onder meer Barbãr, Moeder Overste, Blanche de Bruxelles en het appelbier Newton. Minder bekend in Vlaanderen zijn de elegante abdijbieren van Floreffe. Ze worden des te meer geapprecieerd in Wallonië en Frankrijk.

Reeds in de 18de eeuw ontgint men in Quenast (een deelgemeente van Rebecq gelegen nabij de Henegouwse grens) porfier, die in die tijd vooral als straatverharding dienstdoet. De steenkapperij is een zwaar en stoffig beroep en zo ontstaan in en rond het dorp vele herbergen die de arbeiders graag fris bier schenken. Vanaf 1876 levert ook Jules Lefèbvre vanuit zijn boerderij-brouwerij in het centrum van Quenast het gewenste gerstenat. De zaken lopen uitstekend, tot eerst de zware arbeid grotendeels gemechaniseerd wordt en later de kasseisteen grotendeels uit het straatbeeld verdwijnt. Quenast - trouwens nog steeds Europa's grootste openluchtgroeve - graaft vandaag vooral grind op. Lefèbvre zou met de kasseisteen allang verdwenen zijn mocht Pierre - de vierde generatie - eind de jaren vijftig van de vorige eeuw niet besloten hebben opnieuw speciaalbier van hoge gisting te gaan brouwen. Zo ontstaat in 1960 ter herinnering aan de verdwenen nijverheid de Porph Ale, een amberkleurig bier in de stijl van een Spéciale Belge.

In 1983 dringt de brouwer pas echt goed door in het groeiende segment van de abdijbieren als Lefèbvre in 1983 een stevig contract met de norbertijnenabdij van Floreffe op zak steekt. De Floreffebieren anno 1968 werden tot dan toe gebrouwen door Het Anker in Mechelen. Onlangs is gebleken dat de abdij vooral om communautaire redenen haar bieren per se in Wallonië wou laten brouwen. Het Anker van zijn kant doopt mits wat kleine aanpassingen de bestaande recepten om tot nieuwe biernamen (zo is de huidige Gouden Carolus tripel een verre nazaat van de oorspronkelijke Floreffe Triple), maar ook Lefèbvre stuurt de recepten lichtjes bij. Het bestaande drieluik Double-Triple-Prima Melior krijgt er in 1991 een blond broertje bij. De Floreffe Blanche anno 1992 is niets anders dan het witbier Blanche de Bruxelles, dat vooral in Frankrijk onder die naam vermarkt wordt.

De klassieke Floreffebieren onderscheiden zich van menig concurrent door een karaktervolle inborst en een boeiend, wat apart palet. Zo hoort het ook voor een abdijbier dat zijn naam ontleent aan de door Norbertus zelve in 1121 gestichte abdij, amper één jaar na de stichting van de moederabdij in het Noord-Franse Prémontré. Floreffe - gebouwd nabij Namur op een heuvel aan een bocht van de Sambre, waarbij de verschillende gebouwen getuigen van de grote stromingen in de architectuur - is trouwens een bezoek meer dan waard. De gelagzaal waar u de abdijproducten kunt proeven en aankopen, is gevestigd in een 13de-eeuws molencomplex. n

Floreffe Double (alc. 6,3% vol.) kleurt diep (rood)bruin en ruikt verrassend sterk met mout (gebrand en karamel), zoet fruit (rozijnen) en veel warme alcohol, dit alles mooi afgeboord met een frisse kruidigheid (steranijs?). De smaak vangt zeer complex aan, waarbij meteen een forse opstoot steranijs (nu duidelijk merkbaar) vrijkomt, die door de hele degustatie heen tot en met de nasmaak duidelijk waarneembaar blijft. Mooi, want zo vindt dit bier een mooie balans tussen fruitigheid, alcohol, bittere en zoetige mout en pittige kruidigheid. Prachtbier!

Floreffe Triple (7,5%) kleurt gesluierd roodkoperig en ruikt wat weeïg naar moutzoet en likoreuze alcohol. De smaak vangt helemaal niet zoet maar wat prikkelend tot zelfs licht zurig aan, de aroma's zijn licht kruidig (curaçao?) tot fruitig (zoete sinaasappel). Het mondgevoel is behoorlijk vol, de intense afdronk vindt een geslaagd evenwichtig tussen bitter en zoet. Mooi bier.

De donkere Floreffe Prima Melior (8%, genoemd naar het bovenste beste bier dat de abt omstreeks 1550 aan zijn gasten aanbood) ruikt vooral naar karamel- en gebrande mout en gedroogd, zoet fruit. Deze impressies overheersen ook de smaak, waardoor het geheel wat plomp aanvoelt. Om die reden mist de Prima Melior de lichtvoetige elegantie van de Double en Triple.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234