Maandag 03/10/2022

Els De Pauw

Het gaat heden ochtend niet goed met mijn bloeddruk. Allemaal de schuld van Mieke Van Hecke, die kordate leidster van het katholieke onderwijsapparaat. Mieke wil namelijk vergiffenis. Mieke heeft dat in een toespraak gezegd, ergens in de Kempen. Met haar sermoen verzocht ze De Samenleving om meer vergevingsgezindheid. Mieke drukte erop dat kinderen nu eenmaal geen perfecte wezens zijn, en dat men hen een tweede kans moet geven wanneer ze iets mispeuterd hebben. Vergiffenis schenken, over de bol aaien en een duw in de rug geven, zo stel ik het mij voor. Schone gedachte.

Meteen daarna verzocht ze ook om vergeving voor een ander kind Gods, Roger Vangheluwe. Dat blijkt een man voor wie ze zelf een zekere sympathie koestert, vermits ze het erg vindt dat hij niet meer naar buiten durft te komen. Ik stel mij dan de vraag: wat zou Roger buiten willen doen? Een abdijbiertje nuttigen op een terras? Om een bussel prei gaan, of een pot mayonaise, in de superette? Of gewoon wat gaan wandelen, voorbij de schoolpoort? Mieke heeft Roger zijn misstappen al lang vergeven, zo laat ze uitschijnen in een recent interview. Ze vindt dat Roger boete genoeg heeft gedaan, omdat hij niet meer mag voorgaan in een viering. Zoals zij het zegt, lijkt het alsof men hem zijn dierbaarste speelgoed heeft afgenomen, nadat gebleken is dat hij een keer héél erg gelogen heeft.

Ach ja, dat echte vergeving natuurlijk alleen van de slachtoffers kan komen, zo verduidelijkte Mieke verder. Meteen ondermijnde ze daardoor enigszins haar vraag om vergiffenis vanwege De Samenleving, en wees ze vooral naar Het Slachtoffer, van wie ze blijkbaar meer mildheid verwacht. Roger moet over de bol geaaid en een duw in de rug gegeven worden. Jazeker, het liefst ergens op het topje van Cap Gris Nez, richting Noordzee, denk ik dan. Mijn verbeelding werkt meestal optimaal als het over sujetten als Vangheluwe gaat. Voor de slechte verstaander: geen vinger wil ik naar die man uitsteken. Ik hoop alleen dat hij reïncarneert als een soort Hot Marijke, zodat hij met zijn rukzucht geen kwaad berokkent aan weerloze kinderen.

Als ik denk aan die wezens, wier kleine, intacte kinderziel zo afschuwelijk verminkt werd door uw Roger, beste Mieke, dan breekt mijn hart. Tussendoor: heeft iemand uit uw onderwijs zich toen weleens afgevraagd waarom die kinderen zo opstandig uit de hoek kwamen, of waarom ze zo kwaadaardig waren, of schichtig en venijnig? Werd hen toen hun irrationele gedrag vergeven, vanuit het katholieke geloof, of kregen zij vervolgens gewoon weer van de roede? Vergiffenis hebben we allemaal nodig. Er is altijd een begrijpelijke reden waarom men bedriegt, vloekt, de dag des heren negeert, de buurman begeert, zijn ouders beliegt of zijn baby verstikt - liefst niet allemaal ineens weliswaar. Daar moet De Samenleving soms gezwind de spons over vegen. En als men vanuit een onmiskenbare machtspositie een kind misbruikt? Leg eens uit, Mieke, hoe kan men in dat geval vergiffenis schenken? Is een eeuwig verloren kind wel in staat om zijn dader te vergeven, als het zichzelf een leven lang veracht en zich schuldig blijft voelen om wat een ander met hem heeft gedaan? Misschien kunt u eens een handleidinkje schrijven voor Het Slachtoffer, vermits u blijkbaar goed weet hoe men vergiffenis moet schenken. Dan kunt u ook meteen wat tips geven om alle pijn, walging en angst te laten verdwijnen. Of een paar weetjes om zelfdestructieve gedachten te temperen. En misschien kunt u afsluiten met wat goede raad, hoe men zo veel onverschilligheid kan kweken, dat het op vergiffenis begint te lijken. Zodat alle eigen zonden van hemelswege eindelijk kunnen vergeven worden. Die ruilhandel was ik even uit het oog verloren. Of wacht, moest het slachtoffer niet eerst zijn andere kaak aanbieden? Ach Mieke, ik raak van uw regels altijd danig in de war. Vergeef mij.

Els De Pauw is journalist en copywriter. Ze schrijft ook onder haar nom de plume Amélie O.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234