Maandag 27/06/2022

UEFA

En nu is het aan Platini

UEFA-voorzitter Michel Platini op het voorbije FIFA-congres in Zürich. Beeld Fabrice Coffrini/AFP
UEFA-voorzitter Michel Platini op het voorbije FIFA-congres in Zürich.Beeld Fabrice Coffrini/AFP

Vier thema's zullen de wandelgangen in Berlijn domineren, waar de Europese voetbalbonden samenkomen na de val van Sepp Blatter. De officiële vergadering is uitgesteld, maar in aanloop naar de Champions League-finale, die morgen wordt gespeeld, heeft de UEFA aan gespreksstof geen gebrek.

WILLEM FEENSTRA EN MARK MISÉRUS

De represailles

Hoewel Blatter alsnog zijn biezen pakt, zijn de beleidsmakers van de UEFA zijn herverkiezing van vorige week nog niet vergeten. Tegen de afspraak in stemden tussen de 15 en 20 Europese landen op de Zwitser, in plaats van op de door de UEFA omarmde Jordaanse prins Ali. Zou Blatter zijn nieuwe mandaat van vier jaar hebben voltooid, dan was dat mede aan de Europese dissidenten te danken geweest.

Dat Oost-Europeanen hun beloftes zouden verbreken, was door de UEFA ingecalculeerd. Maar dat ook landen als Frankrijk en IJsland Blatter bleken te steunen, heeft geleid tot een schisma binnen de Europese voetbalbond. Nu Blatter vertrekt, is het schieten op zijn vazallen begonnen.

Velen van hen houden zich angstvallig stil of treden naar buiten met de boodschap dat ze toch echt voor de prins hebben gekozen. Ze zijn bang dat hun rebellie gevolgen heeft in Europa. Sommige bonden liggen aan het financiële infuus van de UEFA en zijn zwaar afhankelijk van de voetbalunie.

In Berlijn gaan daarom harde woorden vallen. Al zal de glimlach die overheerst na het vertrek van Blatter, de gesprekken versoepelen.

De corruptie

Dat de FBI de FIFA doet wankelen valt bij de UEFA in de smaak. Maar nu de Amerikanen hun tanden zetten in het corruptienetwerk rond de voetbalbonden, is de kans groot dat ook UEFA-leden zich moeten verantwoorden voor hun daden. Zes zittende UEFA-bestuurders hadden in 2010 stemrecht, toen de FIFA-top Rusland en Qatar verkoos als gastlanden van de WK's van 2018 en 2022. Die toewijzing wordt nu onderzocht door zowel de FBI als de Zwitserse justitie.

Tot nu toe komt geen UEFA-bestuurder voor in de FBI-stukken, maar van onbesproken gedrag zijn ze niet allemaal. Zo raakte Marios Lefkaritis in opspraak door een recente documentaire van de Duitse ARD. Het oliebedrijf Petrolina, waarvan de Cyprioot medebestuurder is, sloot kort voor de toewijzing van het WK aan Rusland een lucratieve deal met het Russische aardgasbedrijf Gazprom. Lefkaritis ontkende dat in eerste instantie, maar bond later in. Volgens hem is er echter geen verband tussen de gasdeal en het WK in Rusland.

Hij zal niet de enige zijn die vreest dat de lange arm van de Amerikanen hem gaat treffen. Wat te denken van UEFA-voorzitter Michel Platini? Zijn zoon kreeg plotseling een baan in Qatar toen de Fransman op de oliestaat had gestemd bij de toewijzing van het WK 2022. De bondsbestuurders weten soms meer van elkaar dan van hun eigen vrouw. In Berlijn zullen ze erop aandringen dat niemand zijn mond voorbijpraat.

De opvolging

Nu de UEFA zijn zin heeft gekregen en Sepp Blatter van het toneel verdwijnt, heeft het rijkste en succesvolste voetbalcontinent de morele verplichting naar de rest van de wereld om een goed alternatief voor de Zwitser te bieden. Alle ogen zijn gericht op UEFA-voorzitter Michel Platini, die eerder het een-op-een-duel met Blatter uit de weg ging. De Fransman, die ook buiten Europa enige populariteit geniet, moet kleur bekennen: het is nu of nooit.

Dat weten ook de Europese bondsvoorzitters, die logischerwijs vooral aan hun eigenbelang denken. Het vertrek van Platini betekent dat de verdeelde UEFA een nieuwe leider krijgt. In de wandelgangen in Berlijn zal dat een van de belangrijkste gespreksonderwerpen zijn.

Wie zou de Fransman kunnen opvolgen? De Nederlander Michael van Praag misschien, die al in het UEFA-bestuur zit? Of David Gill, ook bestuurslid, die de afgelopen periode grote indruk heeft gemaakt door zijn rechtlijnigheid en kritiek op Blatter. De Engelsman gaf, zoals aangekondigd, zijn pas verworven bestuurszetel van de wereldvoetbalbond terug omdat hij niet met Blatter wilde werken.

De hervormingen

Telkens als UEFA-voorzitter Michel Platini werd verweten dat de Europese voetbalbond niet transparant genoeg is, verwees hij naar de FIFA. Het kan veel erger, wilde hij maar zeggen. Daar in Zürich, waar het gemiddelde jaarsalaris van de 412 werknemers de 200.000 euro ontstijgt, werd de norm bepaald.

De UEFA is de FIFA in het klein. Zo weigert Platini al jaren zijn eigen salaris bekend te maken. Giften accepteert hij zonder probleem, geeft hij in interviews toe. Een Parmigiani Fleurier-horloge ter waarde van 22.000 euro, dat de Braziliaanse voetbalbond hem schonk tijdens het WK 2014, weigerde hij terug te sturen. En net als Blatter stelt de Fransman zijn vertrek als voorzitter keer op keer uit. Dat kan hij blijven doen, want een limiet aan het aantal termijnen is er niet.

Diverse Europese bondsvoorzitters spraken binnenskamers hun ergernis uit over de starre houding van Platini, die hervormingen in de weg staat. Nimmer voelde de oud-voetballer de aandrang om te luisteren.

Maar wat nu als de FIFA echt de hervormingen gaat doorvoeren die Blatter dinsdag aankondigde? Een maximumaantal zittingstermijnen voor de voorzitter, openheid over alle salarissen en centraal geregelde integriteitcontroles van de hooggeplaatsten. Als dat bij de FIFA allemaal verandert, moet de UEFA wel volgen. Het thema is urgent geworden en komt in Berlijn zeker ter sprake. Blijft verandering uit, dan wordt de Europese voetbalbond immers de kop van Jut.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234