Zondag 22/05/2022

Sociaal overleg

En plots krijgen we weer een nationale staking: "Veel mensen hebben het moeilijker, ook de middenklasse”

Archiefbeeld. Beeld Tim Dirven
Archiefbeeld.Beeld Tim Dirven

De grote vakbonden ACV, ABVV en ACLVB maken zich op voor een nieuwe nationale staking op 13 februari. Voor de achterban bleek de afstand tussen de eisen van de bonden en de resultaten van het sociaal overleg veel te groot.

Stavros Kelepouris en Dieter Bauwens

De afgelopen dagen werd al duidelijk dat het overleg met de werkgevers over een nieuw Interprofessioneel Akkoord stroef verliep. Na moeilijke gesprekken binnen de Groep van 10 op maandag legden de bonden de resultaten van de gesprekken dinsdag voor aan hun achterban, zonder succes. Prompt werd een nationale “Valentijnsstaking” aangekondigd.

Meer lezen

Op drie cruciale thema’s bleek de afstand onoverbrugbaar:de loonmarge, een verhoging van de minimumlonen, en maatregelen rond de eindeloopbaan

Vooral de loonmarge, de maximale stijging van het loon in de komende jaren, bleek te mager. Die loonmarge was op 0,8 procent vastgelegd, een heel stuk onder de eisen van de vakbonden: het ACV wil richting 1,5 procent, het ABVV wil dat de marge gelijke tred houdt met de economische groei en minstens 1,1 procent bedraagt. “Ondanks de groei, de jobcreatie en de acute nood aan arbeidskrachten, wordt ons gevraagd om hard werkende mensen te zeggen dat er amper marge voor opslag is”, klinkt het bij ACV-voorzitter Marc Leemans.

De te lage minimumlonen zijn een andere doorn in het oog van de bonden. “Het minimumloon is al jaren niet meer aangepast. We hadden een significante verhoging gevraagd”, klinkt het bij Olivier Valentin, nationaal secretaris van het ACLVB. Daarnaast willen de bonden dat de verhoging van de pensioenleeftijd en de verstrenging van onder meer SWT, het vroegere brugpensioen, gepaard gaan met een helder akkoord rond uitzondering voor zware beroepen. “In dat dossier is hoegenaamd niks gebeurd”, wijst Leemans met een beschuldigende vinger naar bevoegd minister Daniel Bacquelaine (MR). Ook de vraag van de werkgevers naar meer flexibiliteit wordt van de hand gewezen.

Kop van jut zijn niet zozeer de werkgevers maar wel het werk van de regering. “Veel mensen hebben het moeilijker, ook de middenklasse. Maar onderhandelen binnen het huidige wettelijk kader bleek bijzonder moeilijk”, aldus Miranda Ulens van het ABVV. De wet-Peeters legde bijvoorbeeld nieuwe voorwaarden op voor het berekenen van de loonmarge, waardoor die volgens het ACV 2 procent lager uitvalt dan vóór de hervorming.

Leemans: “Het is een slechte wet, zoals we er al veel gehad hebben. Vroeger hadden we zelfs een wet die bepaalde dat vrouwen niet mochten stemmen. Het is aan het parlement om zulke wetten te herzien, dat kan zelfs op een week tijd.”

Archiefbeeld. Beeld Tim Dirven
Archiefbeeld.Beeld Tim Dirven

Staking werd onvermijdelijk

En dan is er nog de jobdeal. Ondanks de val van Michel I kwamen de voormalige coalitiepartners overeen om het akkoord in meerdere pakketten uit te voeren. Officieel maakte de jobdeal geen deel uit van de onderhandelingen, maar die woog wel degelijk op het overleg, klinkt het.

Een nationale staking werd zo onvermijdelijk, zeggen de bonden. Vandaag zou de Groep van 10 opnieuw rond de tafel gaan, maar die gesprekken werden afgeblazen. De werkgevers reageren vol onbegrip. “Het is in de huidige situatie totaal onverantwoordelijk om de stekker uit de onderhandelingen te trekken en wild om zich heen te beginnen schoppen”, zegt Unizo-voorzitter Danny Van Assche.

De regering roept de sociale partners intussen op om de gesprekken verder te zetten, want zonder IPA komen de koopkracht, de verhoging van de uitkeringen, en onze concurrentiepositie in het gedrang. Met een regering in lopende zaken komt de belangrijkste hefboom voor wetswijzigingen in het parlement te liggen, klinkt het ook: de regering zelf heeft zo nog maar weinig touwtjes om aan te trekken.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234