Woensdag 10/08/2022

Er bestaan toch zekerheden in het judo

De vier tot vijf vooropgestelde medailles zijn er op het EK judo in Spanje niet uitgekomen, maar Werbrouck zette zaterdag de toon toen ze haar vijfde Europese titel veroverde, terwijl alle andere Belgen vielen als vliegen. En zo kon Dedecker toch jubelen: 'In het wielrennen heb je Eddy Merckx, in het judo Ulla Werbrouck. Zij heeft het vaderland én mij gered.' Werbrouck, laconiek: 'Dat heb ik al vaker gedaan.' Ook Gella Vandecaveye mocht een gouden medaille omhangen. In de finale van de open categorie greep Van Barneveld naast het goud.

Oviedo.

Van onze verslaggeefster

Bondscoach Jean-Marie Dedecker liep er zaterdag bijzonder gespannen bij. Niemand van de judoka's slaagde er maar in een kamp te winnen, tot Ulla Werbrouck aan de beurt was. Dedecker: "Ik dacht aan Barcelona. Acht judoka's staan klaar om een medaille te pakken, en maar eentje slaagt erin." Iets te voorbarig, want gisteren bezorgden Gella Vandecaveye en Harry Van Barneveld België nog twee medailles. Van de zes Europese kampioenen bleven er in Spanje nog twee over. Er blijken toch zekerheden te bestaan.

Ulla Werbrouck zag er zaterdag ondanks de twijfels die ze uitsprak, bijzonder zelfverzekerd uit. In geen tijd wierp ze in de -70 gewichtsklasse eerst de Poolse Mroz en in de finale de Nederlandse Kienhuis. "Uiterlijk zie ik er ijzig kalm uit, maar binnenin ging mijn hartje tekeer. Die nervositeit moet je door je ademhaling controleren, anders merken tegenstandsters dat je bang bent." In de twee kampen kon Werbrouck telkens uitpakken met haar favoriete techniek, de uchi-mata (beenworp). "Iedereen noemt haar Miss Uchi-mata maar op dit EK scoorde Ulla toch met vier verschillende bewegingen," zei Dedecker. "In de halve finale lukt haar een linkse en in de finale een rechtse uchi-mata. Geen enkele judoka hier aanwezig kan die worp langs beide kanten uitvoeren zoals Ulla." Een vreemde zaak: alle judoka's hebben Werbrouck doorgrond en toch vindt niemand een antwoord op haar bekende techniek. Dedecker: "Een kamp duurt vier minuten, vroeg of laat kan Ulla haar tegenstandster wel eens goed vastpakken. En als dat gebeurt, dan vlieg je. Dat is niet tegen te houden." Ook Werbrouck stond versteld hoe vlot het wel ging. "Die linkse uchi-mata heb ik misschien in geen tien jaar nog eens uitgevoerd. Maar ja, beter één geperfectioneerde beweging dan tien halve waar je niets mee bent. Eigenlijk heb ik naast de mat meer gevochten dan erop. Met mezelf. Ik was verschrikkelijk onzeker, zat onder de stress. Mijn huwelijk hield me bezig, ik piekerde over mijn gebrek aan wedstrijdritme, dacht aan mijn aanslepende blessures... Alles zat me tegen tot ik op de tatami stond."

De ontlading was dan ook groot toen Werbrouck zich van haar vijfde Europese titel op rij verzekerde. "Een EK blijft toch iets speciaals, dat went nooit," aldus de West-Vlaamse judoka, die alleen nog een wereldtitel op haar erelijst mist. "En toch wil ik een wereldtitel zo inruilen voor een tweede olympische titel. Ik herhaal: ik kies er mijn doelen zorgvuldig uit. Niet te veel toernooien, want dan raak ik te snel uitgeblust." Het eerste doel is alvast het EK in Bratislava volgend jaar. "Kan ik mijn zesde Europese titel op rij pakken en daarmee de eerste vrouw worden die dat presteert." De Oostenrijkse Edith Hrovath pakte van '75 tot '79 vijf titels. De absolute recordhouder is de Nederlander Anton Geesink. Van '51 tot '64 kende hij op Europees vlak zijn meerdere niet.

Gella Vandecaveye hield het niet erg bezig, zij was gisteren aan haar vierde Europese titel bij de seniores toe. In de finale tot 63 kilo won ze van Sara Alvarez, die voor eigen publiek aantrad. "Bovendien had ik nog nooit van haar gewonnen, en is ze links," vertelde Vandecaveye. "Maar ik heb de wedstrijd verstandig aangepakt. En de supporters, tja. Ik beeldde me in dat ze voor mij juichten, maar het zelf niet beseften." Vandecaveye besefte wel dat van haar ook niet minder dan een nieuwe titel werd verwacht: "Echt zenuwachtig was ik niet. Voor de wedstrijd heb ik met Sasja nog een beweging uitgeprobeerd, waar ik Alvarez ook mee heb gevloerd." Net als Werbrouck leek ze de koelbloedigheid zelve: "Winnen doe je tussen de oren."

Harry Van Barneveld dan. Zaterdag in de put, vooral omdat Dedeckers assistent Sasja Jasketvitsj hem de huid had vol gescholden nadat hij bij zijn tweede herkansing in de 100-categorie tegen de Duitser Möller de overwinning had weggegeven. "Nog nooit meegemaakt dat Sasja zich zo kwaad maakte," vertelde Dedecker achteraf. "Maar ja, Harry zweeft altijd een centimeter boven de grond van zelfvertrouwen. Misplaatst zelfvertrouwen weliswaar. En daar heeft hij geen recht op. Alleen Ulla en Gella mogen dat, zij zijn een klasse apart."

Geprikkeld wellicht wist Harry Van Barneveld zich gisteren dan toch te plaatsen in de open categorie, waar hij in de finale verloor van de sterke Turk Tataroglu.

Qua kwantiteit viel het EK wellicht tegen voor Dedecker, maar twee gouden medailles zijn hem altijd meer waard geweest dan pakweg vijf zilveren.

Valerie Hardie

Mannen -90 kg: halve finale Spittka (Dui) wv De Cooman ippon; 3de plaats Carabetta (Fra) wv De Cooman ippon. Mannen +100 kg: finale herkansingen Moeller (Dui) wv Van Barneveld beslissing. Mannen open: halve finales: Van Barneveld wv Pertelson (Est) yuko; finale: Tataroglu (Tur) wv Van Barneveld waza ari na bestraffing Vrouwen -48 kg: finale herkansingen Moise (Roe) wv Heylen beslissing Vrouwen, -70kg: halve finale Werbrouck wv Mroz (Pol) ippon; finale: Werbrouck wv Kienhuis (Ned) ippon Vrouwen -78 kg: halve finale: Lebrun (Fra) wv Rakels koka; 3de plaats: Kuhnen (Dui) wv Rakels yuko Vrouwen +78 kg: finales herkansingen: Koeppen (Dui) wv Olivier ippon Vrouwen -52 kg: finales herkansingen: Meyer (Ned) wv Clement yuko Vrouwen -63 kg: halve finales: Vandecaveye wv Gal (Ita) beslissing; finale Vandecaveye wv Alvarez (Spa) ippon Vrouwen open: finales herkansingen: Gerber (Dui) wv Olivier yuko

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234