Zondag 02/10/2022

Er zit nog muziek in waterkracht

Electrabel overweegt om zijn opslagcentrale in Coo uit te breiden. Of hoe gouwe ouwe waterkracht toch nog interessant kan zijn. Ook in tijden van Tesla-megabatterijen. Misschien is zelfs die energiedonut in de Noordzee niet zo gek.

Eerst een vooral een disclaimer bij dit artikel: technologische vooruitgang is zo onvoorspelbaar als het lenteweer. Als Tesla-oprichter en modern meesterbrein Elon Musk overmorgen uitpakt met een megabatterij, dan vervalt zowat alles wat volgt in dit artikel. Maar zolang dat niet gebeurt - de batterij die Tesla binnenkort op de markt brengt, staat daar nog ver van - blijft het uitkijken naar alternatieven om de wisselvallige productie van zonnepanelen en windturbines op te vangen.

Vandaar het nieuws van Electrabel in de Franstalige zakenkrant L'Echo. Het energiebedrijf overweegt om 600 miljoen te investeren in een derde opslagbassin voor zijn pompcentrale in Coo. Wanneer er een overschot is aan goedkope zonne- of windenergie wordt het water via de centrale van een lager naar een hoger gelegen basin gepompt met de overtollige stroom. Wanneer het stroomverbruik piekt, stroomt het water weer naar beneden, voorbij waterkrachtgeneratoren die elektriciteit opwekken. De installaties in Coo kunnen nu 1.200 megawatt produceren gedurende vijf uur. Met een derde opslagbassin stijgt dit met nog 600 megawatt. Ter vergelijking: de grootste kerncentrales in ons land leveren ongeveer 1.000 megawatt.

Geetha Keyaert, de woordvoerder van Electrabel: "In de toekomst zullen we elektriciteit anders produceren en verbruiken. Met de opkomst van hernieuwbare energie wordt flexibiliteit cruciaal. We bestuderen een uitbreiding van de pompcentrale in Coo. Net zoals we geïnteresseerd zijn in de aanleg van een energie-eiland in de Noordzee. Heel concreet zijn deze plannen nog niet. Electrabel wil eerst weten hoeveel opslagcentrales ons land nodig heeft. Het gaat uiteindelijk om grote investeringen."

Heeft het energie-eiland in de Noordzee dan toch nog zijn nut? De voorbije maanden werd het project hard aangepakt in de media. De kritiek kort samengevat: een donutvormig eiland met een doorsnede van 2,5 kilometer aanleggen voor de kust van De Haan klinkt niet alleen gek, het is ook gewoon gek. De aanleg gaat miljarden euro's kosten, die vroeg of laat op de factuur van de consumenten belanden. En het is bovendien lelijk. In De Haan gaan al petities rond om het zee-uitzicht te vrijwaren.

De regering moet tegen de zomervakantie beslissen of er een concessie wordt gegeven om het energie-eiland te bouwen. Volgens veel meerderheidspolitici zal dat niet gebeuren. Als is het maar omdat het idee oorspronkelijk uit de hoge hoed van Johan Vande Lanotte komt. Niemand wil de socialist nog een cadeau doen. Nochtans staat het consortium iLand van de baggeraars DEME en Jan De Nul, Electrabel en een reeks overheidsfondsen wel klaar om te bouwen. Dat zijn toch niet de minste namen. In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, komen ze ook niet 'subsidiegraaien'. De regering heeft altijd benadrukt dat er geen groene subsidies komen voor het eiland. De leden van iLand zullen dus zelf moeten zorgen dat het project rendabel is en blijft. De kosten doorrekenen is altijd mogelijk. Maar in een periode waarin Electrabel moet knokken om elke klant te houden, lijkt dat niet meteen de beste optie.

Gascentrales

Johan Maes, directielid bij iLand en hoofd van de projectafdeling van DEME: "De uitbreiding van Coo alleen zal niet volstaan als we voluit willen gaan voor groene energie. Er moeten extra opslagmogelijkheden komen, en het energie-eiland is er daar een van. Over het project gaan veel cowboyverhalen de ronde. Zoals het feit dat hoogspanningsnetbeheerder Elia een veel hogere prijs dan normaal zal moeten betalen voor de stroom die het eiland levert. We kunnen het tegendeel met harde cijfers bewijzen."

Los van het schoonheidsargument, waar eeuwig over te discussiëren valt, is de belangrijkste tegenwerping misschien wel: waarom bouwen we niet gewoon gascentrales? Die kunnen letterlijk met een druk op de knop aan- en uitgezet worden wanneer er bijgesprongen moet worden. Maes: "Maar die hebben wel overheidssubsidies nodig om rendabel te draaien. Bovendien stoten ze CO2 uit. Het energie-eiland is meer dan een prestigeproject waarmee wel willen aantonen hoe straf we zijn."

Al is prestige wel handig meegenomen natuurlijk. iLand heeft al contacten met Abu Dhabi voor de bouw van een energiedonut daar. In de golfstaat maakt men zich klaar voor het einde van de oliereserves via grote investeringen in zonnepanelen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234