Vrijdag 27/05/2022

Erik Matthys (1945-2007)

Andrea Janssens stond in de keuken en maakte de beste stoverij met friet, maar het was haar man, Erik Matthys, die het gezicht was van frituur Scala en de man van de onuitputtelijke practical jokes

Chateau migraine, frieterij met stoof

en als specialiteit: paling aan het spit

Als je naar het toilet ging, begon de Brabançonne te spelen, en als je je bord niet leeg at, kreeg je de resten na afloop vacuüm getrokken mee naar huis. Er werd wat afgelachen in frituur Scala in Gent. Erik Matthys maakte er het verrassendste restaurant van België van. Dinsdag overleed hij onverwacht aan een beroerte. Hij was 62.

Door Agnes Goyvaerts

De Scala was van in de eerste dagen in 1970 een begrip in Gent, vlak bij Dampoort. Je kon er niet reserveren en het zat altijd afgeladen vol. Andrea Janssens stond in de keuken en maakte de beste stoverij met friet, maar het was haar man, Erik Matthys, die het gezicht was van de Scala en de man van de onuitputtelijke grappen.

Voor kinderen was eten in de Scala een feest, want er was een apart zaaltje met spelletjes, in een tijd dat ze nog niet met hun gameboy onder de arm op stap gingen. Maar het waren vooral de volwassenen die door de gastheer in de maling werden genomen. Het begon al aan de deur, waar een bordje 'Trekken' hing, terwijl je natuurlijk moest duwen om binnen te geraken. Als de lettertjes op de menukaart te klein waren om te ontcijferen, kwam hij aanzetten met een ander exemplaar dat nauwelijks door de deur kon, en de dessertkaart werd geleverd in een helm die op het hoofd van de gast werd geplaatst. Vooraleer het woord 'themarestaurant' was uitgevonden, was de Scala er een. Je kon kiezen tussen stoverij met friet of frieterij met stoof, en paling aan 't spit was specialiteit van het huis.

In de vroege jaren tachtig, toen Inge Van Gaal directeur was van De Morgen, placht zij de verwende mensen uit de - hoofdzakelijk Brusselse - reclamewereld te trakteren op een etentje in de Scala. Dat werd telkens een groot succes, want zij die wel de sterren van de hoofdstad kenden, waren niet voorbereid op de practical jokes van Matthys. Aan het eind van de maaltijd maakte hij dan een groepsfoto, die door De Morgen als aandenken werd meegegeven, al zouden ze ook zonder dat portret niet gauw hun avond zijn vergeten.

Acteur/regisseur Herwig Deweerdt was een van de vaste klanten: "Hij is vooral bekend geworden toen Hugo Claus er met een groep literatoren kwam eten en een fles chateau migraine kreeg voorgeschoteld. Op het etiket van de wijn stond het nummer van het antigifcentrum vermeld en achterop kleefde een aspirientje. Hugo Claus heeft er daarna, in 1987, nog een boekje aan gewijd, waardoor chateau migraine, en daarmee de Scala, tot in Nederland bekend werd."

Erik was een begenadigd amateurfotograaf en aimabele vriend op vele feesten. Schepen van Milieu en Sociale Zaken van Gent, Tom Balthazar: "Toen we het nieuws van zijn dood hoorden op de radio, keken we rond en stelden we vast dat in onze living talloze foto's van hem hangen die belangrijke momenten van mijn mijn leven weergeven. Mijn doctoraat, ons huwelijk, de geboorte van Jeanne, een prachtig portret van mij met mijn vader en mijn broer Nik... Natuurlijk herinner ik me ook zijn fratsen en zijn moppen, maar voor onze familie was hij toch vooral een zeer goede vriend die er op alle belangrijke momenten bij was."

In september 2005 sloot tot spijt van velen het legendarische eethuis zijn deuren, want Erik en Andrea wilden het wat rustiger aan doen. Hij heeft niet lang mogen genieten van de rust.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234