Zaterdag 28/05/2022

ETA-terreur slaat opnieuw toe in hartje Madrid

De bom die gistermorgen in de Spaanse hoofdstad Madrid tot ontploffing kwam, heeft het leven gekost aan rechter José Francisco Querol Lombardero, aan zijn lijfwacht en zijn chauffeur. Bij de explosie raakten ook 66 mensen gewond en werd grote schade aangericht in de buurt. Ruiten van flatgebouwen zijn weggeblazen en meerdere auto's en een bus zijn tot schroot herleid. De Baskische terreurbeweging ETA blijkt verre van uitgeteld.

Madrid / Brussel

Eigen berichtgeving

Lode Delputte

De ontploffing deed zich voor om kwart over negen gistermorgen, op de drukke Avenida de Badajoz in de Arturo Soria-wijk. De knal, afkomstig van een met 20 tot 30 kilogram explosieven volgestouwde Renault 19 die vlak tegenover Querols auto geparkeerd stond, was zo hevig dat het voertuig van de slachtoffers omhoog getild werd en een tiental meter verder met het dak naar beneden op straat terechtkwam. De inzittenden waren totaal verkoold.

Ook van de wagens in de buurt bleef niets anders dan wat zwartgeblakerd schroot over. De chauffeur van een bus die net voorbijkwam, is met opengescheurde schedel naar een ziekenhuis overgebracht, waar hij voor zijn leven vecht. Alles samen is een zestigtal personen voor verzorging opgenomen. Sommige onder hen, onder meer een zwangere vrouw en een meisje van elf, zijn er erg aan toe. Van minstens drie flatgebouwen zijn alle ruiten aan diggelen geblazen, één gebouw heeft ook binnenin zware schade geleden. Getuigen gewaagden van een echt inferno.

De aanslag van gistermorgen is de bloedigste sinds de ETA bijna een jaar geleden haar veertien maanden oude staakt-het-vuren opblies. Dit jaar alleen al heeft de Baskische separatistische terreurbeweging negentien mensen vermoord, politici, zakenlui, militairen, rechters. De hevigheid van de explosie in Madrid doet vermoeden dat de terroristen, in tegenstelling tot wat premier José María Aznar en zijn conservatieve Partido Popular (PP) stellen, niets aan slagkracht hebben ingeboet. Die hoop was gerezen nadat grootse politieoperaties in Spaans en Frans Baskenland zo goed als korte metten gemaakt hadden met de logistieke en politieke top van de ETA - een stelling die nu voorbarig blijkt.

Toch ziet premier Aznar geen alternatief voor de keiharde anti-ETA-aanpak die hij voorstaat. Praten over de onafhankelijkheid van Baskenland, de belangrijkste eis van de ETA, wil hij al helemaal niet. "We moeten vertrouwen blijven hebben in de veiligheidstroepen van de Spaanse overheid en blijvende vastberadenheid aan de dag leggen in onze strijd tegen het terrorisme", reageerde hij gisteren. Of zoals PP-secretaris-generaal Javier Arenas het gisteren stelde: "Als we vastberaden blijven, dan zal Baskenland spoedig naar de stembus trekken en zullen we een alternatief kunnen bieden dat de vrije uitoefening van de democratische rechten van de burgers garandeert."

Nieuwe parlementsverkiezingen in Baskenland zouden daar voor het eerst de PP aan de macht kunnen brengen en het einde betekenen van de nationalistische regionale regering die het er nu nog voor het zeggen heeft. Volgens Aznar is de Baskische Nationalistische Partij (PNV) van minister-president Juan-José Ibarretxe door het pact dat ze twee jaar geleden met de ultranationalisten van Euskal Herritarrok (EH, waar ook Herri Batasuna, de spreekbuis van de ETA, deel van uitmaakt) sloot, mee verantwoordelijk voor de radicalisering van het Baskische nationalisme - en dus ook voor het huidige ETA-offensief.

Als de PP in Baskenland regeert, zal de partij ook zeggenschap krijgen over de door Israël opgeleide Ertzaintza, de autonome Baskische politie. Nu wordt zij door Madrid laksheid verweten in haar aanpak van de terroristen en hun kweekvijver, de ultranationalistische jongerenbeweging Jarrai. Jarrai zaait terreur door gewelddadige straatacties, de kale borroka, die ze zelf als 'de spontane opstand van het onderdrukte Baskische volk' omschrijft.

Zoals dat altijd gebeurt na een ETA-aanslag, kwamen ook gisteravond vele duizenden Spanjaarden op straat om tegen de terreur te protesteren.

Aanslag is bloedigste sinds opheffen van staakt-het-vuren klein jaar geleden

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234