Woensdag 28/09/2022

Ethiopisch leger jaagt miljoen Eritreeërs op de vlucht

Het oprukken van Ethiopische troepen in de richting van de Eritrese hoofdstad Asmara heeft een vluchtelingenstroom van mogelijk een miljoen Eritreeërs op gang gebracht. Terwijl de VN hun niet-essentiële personeel uit Asmara weghalen en ook de VS en Groot-Brittannië hun ambassadepersoneel evacueren, bewegen de vluchtelingen zich richting Soedan, dat de stroom niet aankan en internationale hulp vraagt.

Asmara / Nairobi

Reuters / Eigen berichtgeving

Volgens de laatste berichten zijn de Ethiopische troepen tot minder dan honderd kilometer van de Eritrese hoofdstad genaderd. Hoewel de Eritrese regering zegt dat Asmara geen gevaar loopt en ook Ethiopië "alleen Ethiopisch territorium wil heroveren", zijn de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en de Verenigde Naties begonnen met de evacuatie van hun diplomatieke personeel of niet-essentiële medewerkers. De Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa zegt overstelpt te zijn met boekingen, onder meer van Eritreeërs met westerse paspoorten, en de Egyptische en Saoedische luchtvaartmaatschappijen hebben al hun vluchten naar het land opgeschort.

Er veel erger aan toe zijn echter het, volgens Eritrese schattingen, miljoen vluchtelingen dat de jongste dagen richting Asmara en Soedan is getrokken. Eritrea zegt dringende voedselhulp nodig te hebben voor minstens 550.000 van hen. Volgens een woordvoerder het VN-voedselprogramma in Nairobi, Kenia, zijn de meeste vluchtelingen vrouwen en kinderen. "Ze stromen toe, te voet, per ezel of met vrachtwagens." Getuigen aan de grens met de Soedanese provincie Oost-Kassala zeiden dat er honderden mensen per uur de grens overstaken en dat "door het stof dat ze doen opwaaien, de zichtbaarheid in de buurt nihil is". De gouverneur van de provincie, Ibrahim Mahoed, heeft de internationale gemeenschap al om hulp gevraagd. Voor het recentste offensief waren hulporganisaties in de buurt net van plan vroegere Eritrese vluchtelingen naar hun vaderland terug te brengen. In Asmara zijn scholen en openbare gebouwen intussen tot vluchtelingenkampen herschapen. In sommige scholen zouden tot 60.000 vluchtelingen uit het grensgebied met Ethiopië zijn ondergebracht.

Ondanks zijn naar Asmara oprukkende front, zegt Ethiopië dat het allerminst de bedoeling heeft Eritrea, een voormalige provincie van Ethiopië die in 1993 na een decennialange oorlog onafhankelijk werd, opnieuw te veroveren. "Het innemen van strategische punten is alleen bedoeld om de oorlog korter te maken en de agressor te verjagen van het soevereine Ethiopische territorium dat hij nog steeds bezet houdt," zei woordvoerster Selome Taddesse gisteren in Addis Abeba. Op hetzelfde ogenblik meldde ze de val van de stad Om Hajer, op de westelijke grens van beide landen, niet ver van Soedan. Eerder was ook het regionale centrum Barentu al in Ethiopische handen gevallen.

Nog volgens de Ethiopiërs zijn ook in de buurt van de plaats Teseney de Eritrese troepen massaal op de vlucht geslagen, onder meer richting Soedan. Ook het militaire kamp van Sawa in het westen van Eritrea is zwaar gebombardeerd, met de dood of vlucht van honderden Eritrese soldaten tot gevolg. Volgens de BBC koestert Addis Abeba de ambitie alle Eritrese strijdkrachten te vernielen en het conflict op die manier te beëindigen. Hoe dan ook ziet het ernaar uit dat Eritrea niet tegen het snelle offensief bestand is en nu onder de voet gelopen wordt.

Het gewapende conflict tussen de twee landen is in 1998 ontbrand en halfweg deze maand in alle hevigheid opgelaaid. Tot aan de Tweede Wereldoorlog was Eritrea een Italiaanse kolonie. In 1952, nadat het enkele jaren onder Brits bestuur was komen te staan, ging het van Ethiopië deel uitmaken. Maar de integratie mislukte. Meer dan dertig jaar lang voerden de Eritreeërs een guerrillaoorlog tegen de regering in Addis Abeba. Die oorlog wordt nu als een internationaal conflict verder uitgevochten. De talloze oproepen van de VN en de Organisatie voor Afrikaanse Eenheid om het conflict te staken hebben niets opgeleverd. (LD)

Ethiopische troepen tot honderd kilometer van Eritrese hoofdstad genaderd

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234