Donderdag 20/01/2022

Etnische kunst wordt blikvanger op Lineart

GENT l Kunstbeurs Lineart gaat zijn 26e editie in met een volledig nieuw team. De lat ligt hoog: 'Lineart als kwalitatieve fusionbeurs moet het hart worden van een 'Gentse Kunstweek', zo zegt projectleider Ward Caes. Het verkopen van hoogwaardige kunst komt er meer en meer centraal te staan.

DOOR AGNES GOYVAERTS

Een nieuw team vertrekt altijd met frisse ideeën en grote zin om het anders en beter te doen. Zo ook Ward Caes, die gisteren de plannen ontvouwde voor de Lineartbeurs 2007. Via doorgedreven samenwerking met galeries en musea moet Lineart bij uitstek een platform worden waar Belgische kunst van 1907 tot heden aan verzamelaars en liefhebbers wordt aangeboden, naast werk van internationale kunstenaars. Behalve voor plastische kunst wordt er ook plaats ingeruimd voor etnische kunst, design, grafiek en fotografie.

Lineart positioneert zich ondubbelzinnig als een koopbeurs. "In het verleden werkte men samen met musea die hier topstukken uit hun verzameling toonden, maar dat was verwarrend", zegt Caes. "Nu zullen er stukken te zien zijn uit privécollecties die men anders niet te zien krijgt, maar die in principe allemaal te koop zijn."

Zo'n 140 galeries nemen deel, waarvan 40 procent uit België, 40 procent uit de omringende landen, 10 procent uit de rest van Europa en 10 uit de rest van de wereld. Speciale inspanningen werden gedaan om galeries uit Londen aan te trekken. Ook is samenwerking aangegaan met de nog jonge kunstbeurs van Singapore. Over de 20.000 vierkante meter ruimte in Flanders Expo zijn een aantal 'showcases' verspreid, themastands zeg maar, waarvoor telkens een galeriehouder samenwerkt met een autoriteit, zij het uit de de academische of museumwereld.

Een van de blikvangers wordt in dat verband de etnische kunst, samengebracht door galeriehouder Marnix Neerman en conservator Jan van Alphen van het etnografisch museum van Antwerpen. Ten African faces is de titel, meteen een opwarmer voor een volgend jaar te verschijnen boek. Jan Cox, medestichter van de 'Jeune Peinture Belge' staat centraal in de showcase Kunst na 1945, met curator Adriaan Raemdonck en Paul Huvenne van het Museum voor Schone Kunsten van Antwerpen. Beeldhouwster Carmen Dionyse wordt geëerd voor haar oeuvre dat decennia overspant. "We willen ook bewust de tijdsband doortrekken", zegt Caes. "Terwijl Fortis zich met 'the young ones' engageert voor jonge kunstenaars, moet er ook iemand aan bod kunnen komen met een lange carrière."

Een verstandige beslissing van de organisatoren is om de beurs niet te beschouwen als een eilandje, waar de mensen 'even' naartoe komen, maar om banden te smeden met andere kunstevenementen in de stad. De gloednieuwe Stichting Lineart legt contacten met de stad Gent en de provincie Oost-Vlaanderen om enkele aparte initiatieven uit te werken. Lopende evenementen, zoals de tentoonstelling British Visions, de Paul McCarthy-expo in het SMAK en de Karel Meersmantentoonstelling in het Caermersklooster worden erbij betrokken. Op die manier, zegt Caes, "wordt het voor kunstliefhebbers de moeite om een weekend naar Gent te komen en niet uitsluitend de beurs te bezoeken."

De beurs bulkt verder van de randactiviteiten. Van fotograaf Karel Fonteyne wordt het boek Pistoleros voorgesteld, fotografische impressies die refereren aan politieke gebeurtenissen. De recherche van de politiezone Gent is aanwezig met een stand om het probleem van de kunstcriminaliteit en de kunst van het beveiligen te bespreken. Om het netwerken bij de galeriehouders te bevorderen, worden previews georganiseerd, party's en een ontbijt met de kinderachtige naam 'Smiksmak'.

Het volledige programma is te raadplegen op de site www.lineart.be. Lineart 2007, 30 november tot 4 december 2007, Flanders Expo, Gent

Ward Caes (Lineart):

'Er zullen stukken te zien zijn uit privécollecties die men anders nooit te zien krijgt, maar die in principe allemaal te koop zijn'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234