Vrijdag 01/07/2022

interview

Eurocommissaris over begrotingstekort Frankrijk: "Er komt geen verder uitstel"

Pierre Moscovici. Beeld AP
Pierre Moscovici.Beeld AP

Het geduld van Brussel met Frankrijk is op, zegt eurocommissaris Pierre Moscovici. Het tekort op de begroting mag volgend jaar niet meer dan 3 procent zijn.

Marc Peeperkorn

Het geduld van de Europese Commissie met de aanslepende Franse begrotingstekorten is op. Recente suggesties van president Hollande en andere Franse politici dat het land (opnieuw) extra tijd nodig heeft om zijn financieringstekort onder de 3 procent terug te dringen, worden door Europees Commissaris Pierre Moscovici (Economische en Financiële Zaken) terzijde geschoven. "Er komt geen verder uitstel meer voor Frankrijk", aldus de Franse eurocommissaris.

"Welke regering er volgend jaar ook zit in Parijs, ze moet voldoen aan de afspraken die we eerder hebben gemaakt. Dat is niet alleen een verplichting, het is ook in het belang van Frankrijk", stelt Moscovici in gesprek met zeven Europese kranten, waaronder onze Nederlandse zusterkrant de Volkskrant.

Uiterlijk medio oktober moeten alle EU-landen hun ontwerpbegroting voor 2017 bij de Commissie hebben ingediend. De Franse begrotingscijfers krijgen extra aandacht omdat Parijs ondanks eerder verkregen uitstel (in totaal vier jaar) nog steeds met een te hoog tekort worstelt. Toen Commissievoorzitter Juncker dit voorjaar suggereerde dat Frankrijk steeds op clementie kan rekenen "omdat het Frankrijk is", ontstak Eurogroepvoorzitter Dijsselbloem in grote woede. Hij beschuldigde de Commissie ervan het Stabiliteitspact (het begrotingspantser voor de euro) kapot te scheuren.

Volgens Moscovici hoeft Dijsselbloem zich geen zorgen te maken. Frankrijk zal volgend jaar conform de afspraak een tekort hebben "dat duidelijk onder de 3 procent ligt", zegt de Commissaris op basis van gesprekken met Parijs. "Dat was ook de eis, afwijking daarvan is niet meer mogelijk. Zelfs al is het Frankrijk, het land waar de Commissievoorzitter en ik zoveel van houden."

Verbetering, geen verandering

De Commissaris benadrukt dat het Stabiliteitspact ruimte biedt om onverwachte, extra uitgaven (voor de opvang van migranten, de bestrijding van terrorisme) op te vangen. De 3-procentsregel laten varen, zoals de Italiaanse premier Renzi wil, krijgt geen steun van Moscovici. "Geen sprake van, no way! We gaan het Stabiliteitspact niet ontmantelen. De regels zijn zeer nuttig. Een hoger tekort leidt niet tot meer groei en banen. Een hoge staatsschuld daarentegen betekent wel minder investeringen en minder geld voor onderwijs." De Commissie zoekt naar "verbetering, geen verandering" van het Pact. "Dat zeg ik tegen iedereen die het Pact drastisch wil wijzigen."

Dat Spanje en Portugal onlangs een boete ontliepen - ondanks een vastgestelde overtreding van de begrotingsregels - past volgens Moscovici binnen de flexibiliteit die het Stabiliteitspact biedt. Hij ontkent ten stelligste dat druk van de Duitse minister van Financiën Schäuble bij dat omstreden besluit (Nederland was tegen) de doorslag gaf. "Ik ben er doodziek van dat de Commissie steeds van twee kanten wordt aangevallen: door hen die zeggen dat we bezuinigingen doordrukken tegen elke prijs, en zij die roepen dat we altijd zo aardig zijn voor landen die de regels negeren. Al onze besluiten passen binnen het Pact en worden door de Commissie onafhankelijk genomen. Het gemiddelde tekort in de eurozone is gedaald van 6 procent in 2010 naar minder dan 2 procent nu. Een beter bewijs dat het Pact werkt, is er niet."

Belastingontduiking voorbij

Moskovici prijst het optreden van de Commissie tegen Apple, dat eind augustus een belastingnaheffing van ruim 13 miljard euro kreeg opgelegd. "Een waterscheiding. Het tijdperk van de grootschalige belastingontduiking en -ontwijking door multinationals is voorbij. Alle bedrijven moeten een billijke belasting betalen in het land waar ze winst maken." Hoeveel "billijk" is, wil Moscovici niet zeggen, behalve dat het meer moet zijn dan de 0,05 procent winstbelasting die Apple volgens de Commissie in Ierland heeft afgedragen.

Nu Groot-Brittannië heeft besloten de EU te verlaten, acht Moscovici het hoog tijd dat voor de EU-27 "een nieuw verhaal" wordt geschreven. Meehuilen met de anti-Europese populisten is volgens hem de dood in de pot. "Kijk naar Groot-Brittannië waar opeenvolgende politieke leiders - Heath en Blair uitgezonderd - en de media afgelopen veertig jaar niets anders dan leugens over de EU hebben verkondigd. Nu is de Brexit daar. Ik wil niet dat Nederland, Duitsland, Frankrijk en Italië dezelfde kant opgaan. Dat is de les van Londen die in alle hoofdsteden moet worden geleerd."

Moscovici haalt scherp uit naar politici in traditionele partijen (hij wil geen namen noemen) die met een "anti-Europa light"-opstelling de kiezers proberen terug te winnen. "Het is verleidelijk om over populistische partijen te zeggen: ze stellen de juiste vragen maar geven de verkeerde antwoorden. Nee, niet alleen de antwoorden zijn verkeerd, ook de vragen, hun diagnoses. Als je Europa wilt verdedigen moet je opstaan tegen die heersende populistische stroom."

"De strijd tegen het anti-Europese populisme is deels onze missie", zegt Moscovici. "Deze Commissie is er voor alle burgers maar het is duidelijk dat we niet voor Le Pen, Wilders of de leiders van de AfD werken. We beledigen de kiezers van Front National of de PVV niet, we proberen ze weg te halen bij partijen die liegen dat uit de EU stappen de oplossing voor hun problemen is."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234