Vrijdag 19/08/2022

AchtergrondCorona in Europa

Europa opnieuw het zwaarst getroffen continent: zo staan onze omringende landen ervoor

Italiaanse covidpatiënten schuiven aan bij het Cotugno-ziekenhuis is de zwaar getroffen stad Napels.  Beeld Photo News
Italiaanse covidpatiënten schuiven aan bij het Cotugno-ziekenhuis is de zwaar getroffen stad Napels.Beeld Photo News

De tweede coronagolf draait op volle toeren en Europa wordt bijzonder hard getroffen. Op Finland na vinkt elk Europees land een na een nieuwe pieken in de coronacijfers af. Italië, dat het aanvankelijk nochtans beter leek te doen, staat nu toch alweer op barsten. En Zwitserland is nieuwe koploper qua besmettingen. Met meer dan de helft van alle nieuwe infecties wereldwijd hiér vastgesteld, is Europa het zwaarst getroffen continent van het moment. Per dag krijgen 270.000 Europeanen Covid-19.

BCL

Italië

Het beeld van de coronapatiënten op de grond in de ziekenhuisgang zijn amper verteerd en daar duiken opnieuw hallucinante foto’s uit Italië op. Nieuwe beelden tonen hoe patiënten zuurstof in hun wagen op de parking krijgen toegediend. Hoewel het land die tweede golf aanvankelijk onder de duim leek te houden, is de situatie ondertussen compleet omgeslagen.

De colonne legertrucks met lijken in Bergamo en de hallucinante beelden van patiënten op de ziekenhuisgang hakte er zo hard op in dat Italianen zich in de weken daarna een ijzeren discipline oplegden. De overgrote meerderheid stond- mede dankzij het risico op hoge boetes ook- pal achter de maatregelen van de overheid. Het trauma van de eerste golf tekende zich af in de cijfers. Terwijl Spanje en Frankrijk dagelijks 10.000 nieuwe besmettingen per dag optekenden, hield Italië dat aantal op 1.700 max. Althans, dat was eind september.

Vandaag is de situatie compleet omgeslagen. Na Bergamo wordt nu vooral de zuidelijke stad Napels getroffen. Het Cotugno-ziekenhuis ligt overvol en ambulances en voertuigen met mensen die mogelijk zijn besmet, staan in lange rijen voor het hospitaal aan te schuiven. Op de parking krijgen patiënten met ademhalingsproblemen gewoon zuurstof toegediend in hun wagen. Op het internet circuleren ook schokkende beelden van een man, gestorven in het toilet van de spoeddienst van een ander bomvol ziekenhuis in Napels. Hij had zich met coronasymptomen aangemeld en werd door het personeel gevonden toen hij niet meer terugkwam.

De cijfers schieten in Italië opnieuw compleet de verkeerde richting uit. Woensdag overschreed het land de bedenkelijke kaap van één miljoen bevestigde coronabesmettingen. Donderdag werden liefst 33.000 nieuwe gevallen gemeld, 623 mensen stierven die dag aan het virus.

Ondanks de hallucinante beelden aan het ziekenhuis van Napels, kleurt de stad en zijn regio Campanië nog steeds geel. Enkel in Lombardije, Piëmont, Valle d’Aosta en Calabrië geldt op dit moment code rood en mogen inwoners de straat alleen op voor werk, school en het kopen van levensnoodzakelijke middelen. In Napels echter zijn restaurants en bars nog altijd open tot 18 uur. Omdat de eerste golf zo’n rampzalig effect op de economie had, doet premier Giuseppe Conte er deze keer alles aan om een tweede nationale lockdown te vermijden. Kostbare tijd die verloren gaat, vindt de zorgsector. “De situatie is niet meer onder controle”, zei Massimo Galli, hoofd infectieziekten van het Sacco-ziekenhuis in Milaan, in de Italiaanse pers. “Het zorgsysteem kan de toevloed van patiënten opnieuw niet meer aan.”

Zwitserland

Na Tsjechië en België krijgt Zwitserland nu de twijfelachtige eer om de lijst met coronahotspots aan te voeren. De Zwitserse positiviteitsratio staat momenteel op 27,9 en prognoses stippen 13 november aan als de dag dat intensieve afdelingen officieel vol zitten.

Zwitserland kwam nochtans relatief ongeschonden uit de eerste golf. Geen verrassing voor het Alpenland dat de reputatie van uiterst efficiënt bestuur en uitstekende gezondheidszorg geniet. Een losse zomer volgde. Op 1 oktober hief Bern zelfs het verbod op evenementen met meer dan 1.000 mensen op.

Vandaag verliezen de Zwitsers wél grip op het virus. En terwijl ze in het voorjaar nog kozen voor een aanpak in de lijn van de andere Europese landen, doen ze nu hun reputatie als buitenbeentje toch nog eens eer aan. De tweede coronagolf die er nochtans een pak heviger woedt dan de eerste, bestrijden ze op Zweedse wijze. Zonder lockdown dus. Restaurants moeten er wel om 23 uur de deuren sluiten en discotheken zijn dicht, maar daarnaast zijn er nauwelijks coronamaatregelen over het hele grondgebied opgelegd. De reden: de overheid wil er ten alle tijde een jojo-effect, waarbij de situatie telkens opnieuw de foute richting kan uitgaan bij een versoepeling na een strenge lockdown, vermijden. Zij zijn er van overtuigd dat deze risicovolle strategie de beste is om het land niet opnieuw tot stilstand te laten komen.

In Zwitserland ontsnappen ook skiërs niet aan de mondmaskerplicht. Beeld EPA
In Zwitserland ontsnappen ook skiërs niet aan de mondmaskerplicht.Beeld EPA

Spanje

In Spanje lijken de besmettingscijfers aan hun neerwaartse trend begonnen. Terwijl op 30 oktober nog een piek van 25.595 nieuwe coronapatiënten werd bereikt, registreerde het land gisteren 19.096 nieuwe besmettingen.

De cijfers blijven evenwel hoog en Spanje is nog altijd een van de zwaarst getroffen landen van Europa. Afgelopen dinsdag nog brak het het ‘record’ van het aantal dagelijkse coronadoden, met meer dan 400 overlijdens in 24 uur tijd.

Spanje scherpt ondertussen het reisadvies voor toeristen aan. Wie vanuit risicogebied naar ginder afreist, moet vanaf 23 november een negatieve PCR-test kunnen voorleggen die niet ouder is dan 72 uur. De maatregel zal ook voor Belgen gelden.

Frankrijk

Frankrijk ging net als ons land eind oktober opnieuw in lockdown. In tegenstelling tot bij ons mogen inwoners er enkel essentiële verplaatsingen doen. De Fransen mogen nog naar buiten om naar hun werk te gaan, inkopen te doen of voor een medisch noodgeval. Wandelen mag wel, in de buurt van hun eigen woning.

De ‘besmettingsrecords’ sneuvelden de afgelopen dagen quasi elke dag, met pieken tot meer dan 60.000, maar dankzij de strenge aanpak stromen de ziekenhuizen ondertussen wel minder snel vol. Gisteren werden 35.879 nieuwe Covid-19-gevallen gemeld.

Tsjechië

Tsjechië voert, samen met ons land, al weken de EU-lijst met de meeste besmettingen per 100.000 inwoners aan, maar beterschap lijkt in zicht. Het land registreerde zondag 3.608 nieuwe positieve coronatests en dat was het laagste aantal in vier weken tijd. Het aantal schommelt weliswaar nog steeds. Woensdag werden 8.925 nieuwe besmettingen vastgesteld.

De situatie stabiliseert, maar de autoriteiten daar blijven waarschuwen voor de druk op de zorg. Ziekenhuizen zeggen heel wat non-urgente zorg af om coronapatiënten te kunnen verzorgen.

Nederland

Nederland is op de goede weg. Sinds eind oktober al zitten de coronacijfers in een neerwaartse trend. Ook het aantal ziekenhuisopnames daalt er elke dag. De piek van de tweede coronagolf lijkt achter de rug.

Toch blijft ook daar de situatie broos. Gisteren was er immers opnieuw een lichte stijging in de cijfers, voor de tweede dag op rij al. 5.658 nieuwe besmettingen werden er toen vastgesteld en dat zijn er 240 meer dan de dag daarvoor.

Ondertussen roept Zeeland Belgische funshoppers op om thuis te blijven. Daar zijn niet-essentiële winkels wel nog open, wat afgelopen weekend tot drukte leidde in onder meer grensgemeenten Sluis en Hulst.

Zweden

Zweden was lange tijd het enfant terrible van Europa. Het hield koppig vol met open restaurants en cafés en hun idee van groepsimmuniteit. Sinds oktober gaat de cijfers er echter de hoogte in. Onder meer in Uppsala, een van de grootste steden van het land, is het aantal besmettingen vertienvoudigd in de afgelopen weken. Het dwingt het Zweedse ministerie van Volksgezondheid nu toch om een nieuwe weg in te slaan. In regio’s waar het virus snel om zich heen grijpt, krijgen lokale autoriteiten voortaan de bevoegdheid om burgers in winkelcentra, sportscholen, op concerten, in zwembaden en musea te weren. Het nemen van het openbaar vervoer of het bezoeken van ouderen kan verboden worden.

Fastfood met social distancing. Zweden voert nu toch strengere maatregelen in. Beeld via REUTERS
Fastfood met social distancing. Zweden voert nu toch strengere maatregelen in.Beeld via REUTERS

Finland

Op de volledige kaart van Europa is Finland de enige die het coronavirus onder controle heeft. Als enige land gaat het niet over de symbolische grens van 120 bevestigde gevallen per 100.000 inwoners. De Finnen zelf geloven, met hun constante incidentie van 53,4 besmettingen per 100.000 inwoners, niet dat hun land snel rood zal kleuren.

In Finland stierven in totaal 365 mensen aan het coronavirus. Donderdag was er geen enkel nieuw overlijden. Het gezondheidssysteem houdt goed stand.

Finland zet fel in op contacttracing. En van zodra de cijfers de hoogte in gaan, worden strengere maatregelen van kracht voor enkele maanden. De winkels bleven er weliswaar al die tijd open en ook het openbaar vervoer is blijven rijden.

Het Verenigd Koninkrijk

Het Verenigd Koninkrijk is net als ons en vele anderen voor de tweede keer sinds het begin van de pandemie in lockdown. Woensdag werden daar 595 overlijdens geregistreerd, waardoor het dodental momenteel op 50.365 slachtoffers staat.

Duitsland

Ook de lockdown in Duitsland werpt stilaan vruchten af. De curve begint er net als in andere landen af te vlakken. Het reproductiegetal is er inmiddels onder één gezakt en staat op 0,89. Dat betekent dat iedere 100 besmette personen het virus overdragen aan 89 anderen. Duitsland behoedt zich weliswaar nog steeds voor een nieuwe stijging in de komende weken die de druk op de ziekenhuizen opnieuw zou kunnen opvoeren. Minister van Volksgezondheid Jens Spahn verwacht daarom dat de maatregelen de komende maanden van kracht zullen blijven, ook als de cijfers de goede richting blijven uitgaan.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234