Woensdag 17/08/2022

Europa wil kloof met burger dichten

Europa moet veel duidelijker en veel meer communiceren met de burger. Europa moet ook meer bezig zijn met de concrete bekommernissen van de burger en minder met institutionele kwesties. Maar het moet aan de burgers ook herhalen welke immense voordelen het geboden heeft en nog steeds biedt. Zo vinden althans de EU-ministers van Buitenlandse Zaken.

Brussel

Eigen berichtgeving

Dirk De Wilde

De vijftien Europese ministers van Buitenlandse Zaken kwamen gisteren voor het eerst samen onder Belgisch voorzitterschap. Meteen hielden ze een publiek debat, dat de pers via intern tv-circuit kon volgen. Als voorzitter had Louis Michel gekozen voor een debat over de dialoog met de Europese burgers. Vorige vrijdag vergaderden de ministers van Binnnenlandse Zaken en Justitie nog over de aanpak van agressieve betogingen tegen topconferenties. De ministers van Buitenlandse Zaken lieten hun licht schijnen op de oorzaken en mogelijke oplossingen voor de desinteresse en groeiende weerstand bij burgers tegenover de Unie.

Veel ministers vinden dat niet mag overdreven worden met doemberichten. Het valt allemaal nog wel mee, maar dat betekent niet dat er niets moet gebeuren. Wat er zeker moet gebeuren, is dat er opnieuw veel meer gewezen wordt op de voordelen van de Unie. Door de constructie van de Unie kent Europa al verscheidene decennia vrede en economische groei. De 15 en straks 27 lidstaten bekampen elkaar niet meer maar werken samen. Wat de burger welstand brengt, waardoor hij makkelijker kan reizen, en waardoor grensoverschrijdende problemen beter kunnen worden aangepakt.

De ministers van Buitenlandse Zaken hebben er echter niet te veel vertrouwen in dat de verdiensten uit het verleden de burgers zullen overtuigen. Mensen zijn het zo gewoon dat ze er niet meer bij stilstaan. Daarom moet de klemtoon gelegd worden op wat de Europese Unie in de toekomst kan betekenen. Opmerkelijk is dat vele landen vinden dat het wat rustiger mag gaan met institutionele veranderingen. De 'grondwet' van de Unie wordt de laatste jaren bijna constant bijgeschaafd. Hierdoor kan de burger niet te best meer volgen. Deze stelling is opmerkelijk omdat België tijdens de top van Laken net een ambitieuze start wil geven aan de volgende ronde van institutioneel overleg. Tegen 2004 moet de Unie haar werkmethoden en bevoegdheden grondig bijstellen in het zicht van de moderne samenleving en vooral in het zicht van de grootse uitbreiding van het aantal lidstaten.

In de discussie over de kloof met de burger komen de verschillende zienswijzen over de zogenaamde verklaring van Laken al meteen aan de oppervlakte. De ene wil meer plaats voor het Europees parlement, als instrument waarop de burgers greep hebben. De andere wil dat de Unie vooral een instrument is om autonome lidstaten te laten samenwerken, omdat de burger het best vertrouwd is met zijn lidstaat.

Lidstaten zullen meer wijzen op voordelen van de Unie

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234