Vrijdag 12/08/2022

Europese bankenwet wordt zware dobber

Na de rustige eerste maanden van 2104 moeten de ministers van Financiën vanavond weer vol aan de bak. Deze keer niet over hoe een land gered kan worden, maar over hoe een bank failliet mag gaan. Het belooft een marathonvergadering te worden.

De Griekse minister Stournaras, die de marathon voorzit, dreigt alvast de bewindslieden net zo lang in de vergaderzaal te houden tot er een akkoord ligt. Een duidelijke boodschap aan de Duitse minister Schäuble, die het vaakst en het hardst op de rem trapt. "Het is een kwestie van politieke wil", zegt een betrokken Griekse topdiplomaat. Hij heeft gelijk: aan de voorbereiding heeft het niet gelegen.

Dat de financiënministers opnieuw in het holst van de nacht en op het scherp van de snede onderhandelen, mag geen verbazing wekken. Dit keer gaat het om het sluitstuk van de bankenunie, de vergaande bancaire integratie van de eurolanden waarmee macht en miljarden gemoeid zijn. Werd eerder het toezicht op de banken al naar de Europese Centrale Bank overgeheveld, weg van de nationale autoriteiten, nu ligt het plan op tafel voor een nieuwe Europese faillissementsraad die straks beslist of en hoe een bank gesaneerd en geliquideerd moet worden. Eraan gekoppeld is de oprichting van een fonds - 55 miljard euro, gevuld door de banken - waaruit de afwikkeling van een wrakke bank indien nodig betaald wordt.

December vorig jaar bereikten de lidstaten, ook toen na een marathondebat, een politiek akkoord op hoofdlijnen over het liquideren van banken. Het Europees Parlement verwierp dit akkoord onmiddellijk als 'te weinig' en 'te Duits'. Dat laatste was zeker het geval. Als 'betaalmeester' en financieel-economische grootmacht drukte Schäuble er een zware stempel op, geholpen door Nederland en Finland.

Wat volgde was een reeks officiële en informele gesprekken tussen EU-voorzitter Griekenland (namens de lidstaten) en een delegatie van het parlement. Want om het voorstel tot wet te maken, moeten beide partijen hun handtekening eronder zetten.

Alle verbale beloften ten spijt over de diep gekoesterde wens de bankenunie vóór de Europese verkiezingen (22-25 mei) af te ronden, zijn de lidstaten afgelopen maanden nauwelijks tegemoet gekomen aan de bezwaren van het parlement. Dat vindt bovenal dat de afwikkeling van banken een Europese zaak moet worden, dus met zo min mogelijk inmenging van de betrokken lidstaten.

Daarom wil het parlement dat alleen de ECB adviseert of een bank dicht moet of niet. De nieuwe faillissementsraad zou vervolgens vrijwel autonoom de afwikkeling moeten afhandelen en de Europese stroppenpot dient binnen drie jaar gevuld en gemeenschappelijk te zijn. Laten dat nu precies de drie punten zijn waarop Schäuble zich eind vorig jaar zo onverzettelijk toonde.

Vanavond moet Schäuble gaan schuiven. Pas dan kunnen de onderhandelingen met het parlement echt beginnen. De Griekse voorzitter hoopt op totaalakkoord eind deze week, optimisme kan hem niet ontzegd worden.

Naast politieke wil helpt misschien de publieke druk. Noch de lidstaten, noch het parlement willen dat de huidige situatie voortduurt waarin banken alleen via de nationale schatkist gered kunnen worden. Daarnaast is het electoraal dodelijk om pal voor de verkiezingen de banken, toch de hoofdschuldige van de kredietcrisis, vrijuit te laten gaan.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234