Woensdag 06/07/2022

Europese 'black points' straks ook virtueel

Volgens Greenpeace België biedt de virtuele databank heel wat stof voor toekomstige acties

Brussel.

van onze medewerker

Vandaag wordt in Londen een opmerkelijk milieu-initiatief voorgesteld. Zoveel mogelijke bronnen van vergiftiging in Europa en hun risico's moeten op Internet-kaarten komen. Alle betrokkenen kunnen die gegevens dan aanvullen. Zo moet ook het grote publiek op termijn zicht op de gezondheidstoestand van Europa krijgen.

De burger krijgt bij deze interactieve gezondheidslink een aantal kaarten te zien die kwetsbare gebieden in Europa in beeld brengen. Bezoekers van het websiteproject kunnen dan zelf informatie en ervaring over hun streek doorsturen. Door samen alle bronnen van vervuiling in beeld te brengen, kunnen we informatie vergaren over te verwachten rampen, verklaart mede-initiatiefnemer Ellen Howard van Union of International Associations uit Brussel. Dat combineren we met een dienst, die verontruste burgers in contact met onderzoekers op vlak van toxische stoffen kan brengen.

De betrokken organisaties, zoals International Campaign for Responsible Technology, zijn immers helemaal niet tevreden met de informatie die bewoners krijgen wanneer ze in de buurt van chemische of hightechindustrie wonen. Howard: "Vanuit de Aarhusconventie beloofden de Europese milieuministers om ecologische informatie voor iedereen open te stellen. Maar het blijkt dat ze deze druk zullen nodig hebben om ons een beeld te geven van de omgeving waarin we leven. Dit computerproject wordt nochtans door de Europese Commissie gesponsord."

Bij Greenpeace België ziet men in deze ambitieuze virtuele actiegroep alvast heel wat stof voor toekomstige campagnes. "De industrie houdt immers nog heel wat informatie over chemische stoffen achter", aldus Martin Bessieux van Greenpeace. "Zo ook gegevens over stoffen die gevaarlijk zijn, of die de overheid komende jaren wil elimineren. Via de Ospar-akkoorden verbond ook België er zich nochtans toe om twaalf erg gevaarlijke stoffen zoals tinverf uit de omloop te nemen. Die tinverf wordt echter nog in scheepswerven tegen de algengroei ingezet. Door deze virtuele actie kan men bijvoorbeeld die werven eindelijk in kaart brengen en er lokale acties opzetten. Het belangrijkste blijft echter dat Europa nu eens eindelijk de bewijslast voor de vele gevaarlijke chemische stoffen omkeert. Tot nu toe moeten bewoners en niet de bedrijven bewijzen dat een chemische stof in de praktijk gevaarlijke effecten heeft. Iets wat wegens de hoge kosten van zo'n onderzoek niet vaak gebeurt." (CC)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234