Dinsdag 16/08/2022

Impeachtmentonderzoek

Ex-adviseur Trump hekelt ‘fictieve verhaallijn’ van Republikeinen over Oekraïense inmenging

Fiona Hill. Beeld EPA
Fiona Hill.Beeld EPA

Fiona Hill, een voormalig veiligheidsadviseur van het Witte Huis, heeft de parlementsleden van de inlichtingencommissie van het Huis van Afgevaardigden vandaag opgeroepen geen leugens te verspreiden die Rusland “ten goede komen”. Ze verwees daarmee naar een theorie onder Republikeinen dat Oekraïne zich zou gemengd hebben in de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016. Hill hekelde ook het tweesporige beleid vanuit de regering-Trump aangaande Oekraïne.

KV en Belga

Hill was tot afgelopen zomer de belangrijkste adviseur voor Donald Trump aangaande Rusland en Europa. Ze getuigde vandaag in het kader van de afzettingsprocedure die de Amerikaanse president boven het hoofd hangt. Hill sprak over “leugens die duidelijk de Russische belangen dienen”.

Wel Russische inmenging, geen Oekraïense

“Sommigen in deze commissie lijken te geloven dat Rusland en zijn veiligheidsdiensten geen campagne tegen ons land hebben gevoerd, en dat, om andere redenen, Oekraïne dat misschien wel heeft gedaan”, stelde Hill. “Het is een fictieve verhaallijn die gecreëerd is en verspreid door de Russische veiligheidsdiensten zelf.”

In haar openingsverklaring herinnerde ze eraan dat de Amerikaanse inlichtingendiensten tot de conclusie zijn gekomen dat Moskou zich in de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016 heeft gemengd. Volgens de oud-adviseur blijft de impact van die campagne duidelijk. “Onze natie wordt verscheurd, de waarheid wordt in twijfel getrokken. Onze carrièrediplomaten, zeer professionele experts, worden aangevallen.”

Tweesporig beleid

Tijdens haar getuigenis haalde Hill aan dat haar samenwerking met Gordon Sondland, de Amerikaanse ambassadeur voor de EU, vaak moeilijk verliep omdat “hij niet met ons (de Amerikaanse Nationale Veiligheidsraad, red.) coördineerde”. “Hij zei dat hij communiceerde met stafchef Mulvaney, met minister van Buitenlandse Zaken Mulvaney en ambassadeur Bolton, en vroeg met wie hij nog meer moest communiceren”, aldus Hill.

Wat precies de oorzaak van dat probleem was, werd haar duidelijk dankzij Sondlands getuigenis voor de Inlichtingencommissie, vertelt ze. “Hij coördineerde niet met ons, omdat we niet hetzelfde deden als hij. Hij was betrokken bij een binnenlandse, politieke boodschap. Wij waren betrokken bij buitenlands beleid aangaande de nationale veiligheid en die twee dingen waren allebei een andere richting uitgegaan.”

Wanneer de Republikein Devin Nunes aanhaalde dat Trump vooral bezorgd was om corruptie in Oekraïne, antwoordde Hill: “Mijn punt is dat we bij de NSC (Nationale Veiligheidsraad, red.) noch door de president noch door mijnheer Bolton opgedragen werden om ons met deze zaken bezig te houden. Ik had daartoe geen opdracht gekregen. Ik had in feite op 10 juli erg duidelijk de opdracht gekregen van ambassadeur Bolton om me niet te bemoeien met binnenlandse politiek.”

Samenzweringstheorie

Centraal punt in het impeachmentonderzoek tegen Trump is of de president tijdens een telefoongesprek van 25 juli zijn Oekraiënse ambtgenoot Volodymir Zelenski onder druk heeft gezet om een onderzoek te starten naar zijn Democratische rivaal Joe Biden. Maar Trump zou ook een onderzoek gewild hebben naar een mysterieuze “server”.

Dat tweede verzoek is een verwijzing naar een theorie die enorm opgang maakt in samenzweringsmilieus, en volgens dewelke Oekraïne de mails van de Democratische partij zou hebben gehackt tijdens de presidentverkiezingen van 2016, en niet Rusland.

De eerste helft van het mandaat van Trump is overschaduwd door een onderzoek naar vermoedens van samenspannen tussen Moskou en het campagneteam van de president. De theorie over Oekraïne begon zich te verspreiden in kringen van verdedigers van Trump. En tijdens de huidige hoorzittingen in het Congres laten de Republikeinen niet na die theses opnieuw naar voren te schuiven.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234