Zondag 03/07/2022

Ex-stierenvechtster strijdt voor Macron

Voormalig stierenvechter Marie Sara (52) is morgen een van de opvallendste kandidaten bij de Franse verkiezingen. President Macron zet honderden politieke amateurs in die als picadors het systeem moeten opschudden.

"We doen een beetje anders aan politiek dan gebruikelijk. Vrolijker en positiever", zegt Marie Sara. De ex-stierenvechtster is kandidaat voor de beweging van president Macron in de Camargue, het ruige moeraslandschap zo vlak als België, met zijn roze flamingo's, witte paarden en zwarte stieren.

Sara is aan haar eigen kruistocht bezig. Morgen is de eerste ronde van de Franse parlementsverkiezingen en ze wil Gilbert Collard van de Rassemblement Bleu Marine, gelieerd aan het Front National, van zijn zetel in de Assemblée Nationale beroven. Frankrijk heeft een districtenstelsel, elke regio levert één vertegenwoordiger. Volgens een lokale peiling gaat het haar lukken. La République En Marche (LRM) van president Macron stevent op een absolute meerderheid af, zeggen de polls.

Daarmee zou Macron andermaal een formidabele prestatie leveren. Hij lijkt zijn sterke start als president te gaan verzilveren, mede dankzij 'burgerkandidaten' als Marie Sara. Door een beroep te doen op kandidaten uit de samenleving, wil Macron de politieke kaste openbreken. Van de 524 kandidaten van LRM heeft meer dan de helft, 281, nog nooit een politieke functie bekleed.

In de Camargue zocht Macron een kandidaat die het wilde opnemen tegen Collard, de zittende afgevaardigde namens het FN. Hij belde Marie Sara, voormalig torera te paard, tegenwoordig stierenfokster en directeur van de arena in Saintes-Maries-de-la-Mer. "Ik was totaal verrast", zegt Sara. "Ik had maar weinig tijd om na te denken. Maar het is moeilijk de president iets te weigeren. Ik heb me aan zijn project verbonden, omdat het Emmanuel Macron is, omdat het mijn regio is, en omdat het FN verslagen moet worden. Als het niet om het FN zou gaan, zou ik me minder verplicht hebben gevoeld."

Haar rivaal Collard is bitter en boos, nu hij onttroond dreigt te worden door een ex-torera, een totale politieke amateur die volgens hem omhoog wordt geschreven door de media. Ironisch is het wel: een FN-kandidaat die verongelijkt is omdat hij wordt bedreigd door een outsider.

"Ik ben een groot voorstander van kandidaten die uit de maatschappij komen", zegt Collard (69). "Maar er moet wel een verband zijn met hun activiteiten. Wat heeft een torera met politiek te maken? Marie Sara heeft zich kandidaat gesteld na een telefoontje van Macron. Daarvoor heeft ze nooit aan een politieke carrière gedacht. Er zijn problemen genoeg hier, maar die heeft ze kennelijk nooit gezien."

Afspiegeling?

De 'burgerkandidaten' van Macron vormen allerminst een afspiegeling van de Franse samenleving, constateerde Le Monde. Veel hoger opgeleiden en relatief veel ondernemers. Ze zijn nieuw in de politiek, maar maken deel uit van dezelfde sociale groepen als de meeste zittende politici. Dat geldt ook voor Sara. "Ik ben geen politica", zegt ze. "Als ik gekozen word, zal ik het vijf jaar doen. In die periode zal ik tot uw dienst staan en u niet gebruiken voor mijn eigen carrière."

Ze lijkt nog een beetje onwennig in de politieke arena. Sara straalt positivisme uit, maar doet weinig concrete voorstellen, behalve het plaatsen van de courses camarguaises - een lokale variant van de stratenloop waarbij de stier gespaard blijft - op de werelderfgoedlijst van de Unesco.

Mede dankzij het Franse kiesstelsel lijkt Macron nu ook de parlementaire macht naar zich toe te trekken, maar de breuklijnen in de samenleving blijven bestaan. Toch is er iets veranderd: tegenover de woede van het FN staat geen aarzelende Hollande meer, maar een zelfbewuste Macron.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234