Maandag 26/09/2022

Exclusieve wijn uit het patersvaatje

Kloosterlingen en wijn zijn historisch twee handen op één buik. Anno 2007 zijn de meeste monniken - zwaar gedecimeerd -eerder consumenten dan producenten, maar in het meest zuidelijke puntje van de Côte d'Azur, op een eiland tegenover de badstad Cannes, blijken zij het Goddelijke Vocht nog met succes te bottelen.

Monniken zijn cruciaal geweest in de kennisoverdracht van wijn. In bepaalde donkere fasen van de middeleeuwen waren zij nog de enigen die tijd, kennis, plaats én zin hadden om de druivencultuur te onderhouden en de knowhow ter zake te registreren, net zoals zij trouwens ook voor de distillatie of de bierbrouwkunst deden. Los van hun eigen 'spirituele', naar hedendaagse normen gigantische alcoholconsumptie - van de 8ste tot de 10de eeuw bestond het dagelijkse kloosterrantsoen per monnik uit o.m. 2 liter bier en 1,5 liter wijn! - waren deze geestelijken vaak ook bevlogen experimenteerders. Denk maar aan Dom Pérignon in Champagne die al vroeg aan de slag ging met diverse cuvées, snoeiwijzen, aanplantingen, flessen en zelfs kurken. Nu vinden we monniken nog vrijwel exclusief terug op wijnlabels, althans de rondbuikige, met rode neuzen uitgeruste types die levensplezier moeten verbeelden.

Maar net aan de rijkeluiskust van de Côte d'Azur, het paradijs voor etikettendrinkers, hebben kloosterlingen al hun kommer en kunde weer op de wijn gegooid. Met succes, want hun op papier simpele Vin de Pays wordt algemeen beschouwd als een van de grand cru's uit de regio, wat zich ook weerspiegelt in zijn prijsniveau. Normaliter zouden we geen artikel wijden aan zo'n productie, die vrijwel nooit tot onze contreien doordringt, wegens a) smurfenklein en b) vrijwel uitsluitend opgeslorpt door de mediterrane toprestaurants. Maar sedert kort is er een Vlaamse importeur (*) die blijkbaar de zegen van de orde kreeg en deze abdijwijnen ook in ons land verdeelt.

We hebben het concreet over Ile Saint-Honorat, het kleinste van de twee eilanden die pal voor Cannes liggen, zo'n kilometertje van de befaamde Croisettepunt verwijderd. Daar werken en wonen nu al zo'n 16 eeuwen lang de monniken in hun abdij van Lérins braaf volgens de regels van Sint-Benedictus. Een dertigtal survivors van deze orde renoveerde er in 1992 de chais en wingerds - die reeds in de middeleeuwen voor het eerst werden aangelegd - en specialiseerde zich in een moderne vinificatie van exclusieve wijnen. Op het centrale deel van het eiland - het enige cultiveerbare deel, want omsingeld door rotspartijen en bos - vonden ze immers de geknipte kalkrijke bodems en het juiste microklimaat: milde winters (droog en vrij zonnig), warme zomers én voldoende neerslag, zeker in de herfst en de lente, als het soms zelfs aardig kan tempeesten. In totaal exploiteren ze nu 7 hectare, netjes verdeeld over 4 hectare rode aanplant (syrah, mourvèdre, carignan) en 3 hectare in witte variëteiten (clairette en chardonnay). Ook de regionaal bekende Liqueurs Lérina komen overigens uit hun kelders en met de nodige neus voor commercie baten ze eveneens hotelfaciliteiten uit in hun Abbaye de Lérins. Godsdienst en handel zijn altijd al beste maatjes geweest, zeker bij de benedictijnen, van wie het devies 'ora et labora' (bid en werk) luidt.

Hoewel ze natuurlijk extern oenologisch advies genieten, zijn het de monniken zelf die het maakproces van de vier cru's van het Domaine de L'Abbaye de Lérins sturen. Hun wijn draagt wel de bescheiden herkomstbenaming Vin de Pays des Alpes-Maritimes, maar toch mikken ze oenologisch duidelijk op het allerhoogste. Zo worden de rode wijnen aan een lange maceratie onderworpen en lageren ze 12 tot 15 maanden in Franse eiken vaten, fiftyfifty gloednieuw en gebruikt. De most voor de witte wijnen vergist in thermogereguleerde inox kuipen en wordt eveneens een negental maanden lang afgerond op eik. Alles samen resulteert dit monnikengeduld in een jaarproductie van amper 35.000 flessen, waarvan er nu enkele duizenden richting België vloeien. Exclusiviteit die natuurlijk ook een hoge prijs kent, maar we wilden maar al te graag weten of er meer dan een puur spirituele marketingstunt achter dit gamma stak. n

De Cuvée Saint-Pierre (blanc) 2004 (23,06 euro), 70 procent clairette en 30 procent chardonnay, oogt intens strogeel en stralend en draagt een delicaat, floraal parfum van vooral witte perzik en amandelpasta. Ook in de mond veel wit fruit (doyennépeer) en een vleugje citrus, reeds heel rond, maar ook vrij veel eau de vie. Correct, maar niet indrukwekkend. De Grande Cuvée Chardonnay 2004 (42,45 euro) maakt zijn faam wél waar. Fonkelend goudgeel, met een parfum van rijpe gele perzik, geroosterde noten en ananas, toch nog vrij gesloten. Heel gestructureerd en bodyrijk in de mond, met impressies van rijpe abrikozen, perziken en amandelbrood, voorzien van een prima strakke fraîcheur. Een vleugje eucalyptus in de afdronk. Krachtige chardonnay met toekomst, die zich pas over een jaartje of twee écht zal tonen.

Over naar rood. De Cuvée Saint-Honorat 2004 (23,06 euro) is mediumrobijnrood, briljant, met een lichtjes animale geurstart, gevolgd door zwarte kers en bes. Nog heel druivig en piepjong in de mond, tanninerijk tevens, met een hart van rood pitfruit en een kruidige ledertoets. Heeft baat bij enkele uurtjes zuurstof happen. Heel degelijk product - mooie aciditeit! -, geschikt voor de komende 3 à 4 jaar.

De Cuvée Saint-Saveur 2004 (42,45 euro) vervolgens blijkt helemaal geen zwoel mediterraan product, maar staat nog duidelijk onder invloed van zijn eiklagering. Briljant robijnrood, vet olietranend. Na een tijdje in het glas een fraai bouquet van cassis, zoete ceder en rozemarijn, heel complex. Mooi gespierd in de mond - de syrah zwaait de scepter -, maar opnieuw voorzien van prima zuren en in dit stadium een nog ferme tanninelading. Vooral in het middenstuk schuilen echter royaal rode en zwarte bosbessen (cassis!), plus opnieuw impressies van ceder, sandelhout en pittige eucalyptus. Echt héél knap, mét jaren keldertoekomst. Conclusie? De zevende hemel verdienen ze misschien niet allemaal - daarvoor is hun prijs iets te weinig engelachtig -, maar de zesde halen ze moeiteloos.

info De wijnen van het Domaine de L'Abbaye de Lérins worden exclusief verdeeld door Dercor, Fabriekskaai 1, 8500 Kortrijk, tel. 056/53.37.57, info@dercor.be.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234