Zaterdag 28/05/2022

Exclusieve wijn

Hoe vertaal je luxe in wijntermen? Daar zijn heel wat marketingtrucjes voor: als je 'grande cuvée', 'sélection spéciale' of 'reserva' op een fles ziet, weet je dat het over een hoger gamma gaat. Toch zal een beetje wijnliefhebber deze wijnen niet aanzien voor luxe. Voor luxe is er exclusiviteit nodig en dat krijg je alleen door het begrip 'cru', een term die we vaak aantreffen bij bourgognewijnen.

'Cru' hebben de Duitsers vertaald in 'Gewächs', 'gewas' in het Nederlands. Een gewas is een plantensoort die tot wasdom komt of rijpt op een welbepaald perceel grond. Dat wordt duidelijk wanneer dat perceel afgebakend wordt door een muur. De Fransen spreken dan van een 'clos'. Waarom werd vroeger, denk aan abdijen en kastelen, een mooi perceel afgebakend door een muur? Omdat het gewas zo waardevol was dat het dreigde gestolen te worden. Tegelijk houdt zo'n muur de gure wind tegen, wat ervoor zorgt dat de druiven beter rijpen.

Ook de Engelse term 'single vineyard' vat het begrip 'cru' mooi samen. Het principe is dat alle druiven afkomstig zijn van één uitzonderlijke wijngaard waarvan de kwaliteit zo goed is dat de wijn best niet versneden wordt: een topterroir. De druivenoogst wordt beperkt door de oppervlakte van die ene wijngaard en de prijs van de wijn zal dus omgekeerd evenredig hoog zijn. Vele duizenden euro's voor één flesje als we het over de absolute wereldtop hebben: het netjes ommuurde perceel La Romanée-Conti in Bourgogne. Hiernaast enkele relatief betaalbare alternatieven.

Veertiende-Eeuws geluk

Het mooiste perceel waarover Miguel Torres beschikt, werd in de 14de eeuw aangelegd door de monniken van Poblet. De wijn wordt gemaakt van de druivenrassen die sinds lang binnen de 'Grote Muren' groeien: garnacha, carignan, mourvèdre, garro en querot. (14,5%)

Pago 'Grans Muralles' (Torres), Conca de Barbera, 2009, LeWine.be, 65 euro HHHH

Tinteling van textuur

San Gregorio is het topdomein van de Italiaanse appellatie Taurasi, beroemd om zijn Aglianico-druif. Het mooiste perceel ligt op de heuvelflank Montevergine en is voor kenners het neusje van de zalm. De wijn is inktdonker en complex en geeft een tintelend gevoel op de tong. (14%) Feudi di San Gregorio 'Piano di Montevergine', Italië 2008, Licata Vini, 44,95 euro HHHH

Clos die breder wordt

De druiven komen van één perceel dat bekendstaat als 'Le Clos'. De kalkrijke bodem geeft de wijn zijn mineraal karakter. Deze Verget begint ingetogen maar groeit naar een brede finale toe. Wijnmaker van dienst is de Belg Jean-Marie Guffens. (13%)

Verget 'Le Clos', Saint-Véran, Bourgogne 2013, Wijnen Christiaens, 19,65 euro HHH

Vermout van Belgische wijn

U wist al dat er Belgische vermout bestaat. Met de Belmouth gaan we nog een stap verder want dit is Belgische vermouth op basis van Belgische wijn. Hij ontstond door een samenwerking tussen Delhaize, Distillerie de Biercée en wijndomein Ry d'Argent. Voor de feesten zijn er exact 5.000 flessen beschikbaar. Proeven bij Delhaize kan nu zaterdag.

www.dww.be

Absoluut geen stinker

Ook Damme heeft zijn microbrouwerij: Siphon Brewing. De activiteit is gevestigd naast het gelijknamige restaurant. Het paradepaardje is de 'Blinker', zoals het naburige Leopoldkanaal in de volksmond heet. Het is een oerdegelijke Belgische saison met een levendige neus. Prachtig aperitiefbier.

siphonbrewing.be

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234